www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

De ce se cuvine ca darurile sa fie o parga a vietii omenesti ? :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

De ce se cuvine ca darurile sa fie o parga a vietii omenesti ? :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila


CAPITOLUL IV

De ce se cuvine ca darurile sa fie o parga a vietii omenesti?

Dar din ce pricina si pentru care motiv trebuie sa aducem lui Dumnezeu darurile acestea tocmai ca pe o parga a vietii noastre? Pentru ca Dumnezeu ne da viata in schimbul lor. Se cuvine deci ca darul nostru sa nu fie de tot nepotrivit cu darul care ni se da in schimb, ci sa fie macar in parte inrudit cu el. Prin urmare, darul ce ni se da in schimb fiind viata, atunci si darul nostru trebuie sa fie oarecum viata, mai ales ca Cel ce a stabilit darul si imparte contradarul, este Unul si Acelasi: Dreptul Judecator, Care pe toate le pune in cumpana si in cantar. El Insusi ne-a poruncit sa aducem ca dar paine si vin si tot El ne daruieste, in schimbul acestora, Painea cea vie si Paharul vietii celei vesnice. In locul menirii de pescari, Domnul le-a dat Apostolilor pe aceea de a fi pescari de oameni, iar bogatului care-l intrebase despre imparatia cerurilor, i-a recomandat bogatia cereasca in locul celei pamantesti. Tot asa si aici, in schimbul vietii celei vesnice, adica al sfantului Sau Trup si Sange de viata facator pe care ni-l da, El ne-a poruncit sa-I aducem hrana producatoare a vietii celei trecatoare, ca sa primim viata pentru viata: sa dobandim pe cea vesnica in schimbul celei vremelnice, iar Harul pe care ni-l daruieste sa para o rasplata, pentru ca astfel milostivirea cea nemasurata a lui Dumnezeu sa satisfaca intrucatva si dreptatea si sa se implineasca cuvantul Scripturii: "Punevoi milostivirea mea in cumpana".

Lucrul acesta se intampla nu numai in Sfanta Liturghie ci si la botez unde schimbam o viata cu alta: pe una o dam, pe cealalta o dobandim in schimb. Insa, daruirea vietii noastre este o moarte numai in simbol si in intruchipare, pe cand renasterea (prin botez) este o viata adevarata. Caci murind si inviind din morti, Mantuitorul a binevoit sa ne faca si pe noi partasi la viata lui cea noua, cu conditia sa-I aducem si noi ceva in schimbul acestui nepretuit dar.

Si ce anume? - Sa imitam moartea Lui. Cum? - Afundandu-ne trupul in apa, ca intr-un mormant si scotandu-l, de trei ori. Pentru ca, primindu-ne astfel ca partasi ai mortii si ai ingroparii Sale, sa ne faca vrednici de viata Lui cea noua.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.