www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

De ce sunt pomeniti sfintii ingeri la Proscomidie?

De ce sunt pomeniti sfintii ingeri la Proscomidie?

Pomenirea îngerilor la Proscomidie scoate în evidență tocmai legătura dintre Liturghia cerească și Liturghia de pe pământ, unirea celor nevăzute cu cele văzute. Astfel, Proscomidia „închipuie și înfățișează Biserica întreagă, atât cea de pe pământ (luptătoare), cât și cea din ceruri (biruitoare)”.

Într-un mod voit de Dumnezeu, toată taina Întrupării lui Hristos este slujită de Sfinții Îngeri, tocmai pentru a se vedea că El nu este o persoană pământească, ci o Persoană cerească, nevăzută, veșnică și necuprinsă, Care S-a făcut văzută, temporal și S-a făcut mărginită, unindu-se cu noi, pentru ca noi să ne unim cu El. Aceasta explică de ce Întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost vestită de cete de Îngeri; Pruncul Iisus a fost salvat de la moarte prin fuga în Egipt ca urmare a sfatului dat lui Iosif de către înger; după Sfântul Botez și după ispitirea în pustie a lui Iisus, „îngerii îi slujeau Lui”; un înger L-a întărit pe Iisus în timpul rugăciunii Sale înainte de Sfintele Sale Pătimiri; îngerii au binevestit Învierea Domnului; îngerii au fost prezenți la Înălțarea Domnului și au vestit a doua venire a Sa; îngerii se închină lui Dumnezeu și lui Hristos și slăvesc în ceruri pe Dumnezeu și pe Fiul Său Cel răstignit și înviat. Sfinții îngeri cunosc Evanghelia lui Hristos și se bucură de ea; ei se bucură de păcătosul care se pocăiește; ei se îngrijesc cei care dobândesc mântuirea; ei vor despărți pe cei drepți de cei păcătoși în ziua judecății. 

Prezența îngerilor în jurul lui Hristos este evidențiată din punct de vedere liturgic și prin faptul că pe ușile diaconești sunt pictați de obicei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar îngerul Gavriil este adesea pictat și pe una din ușile împărătești binevestind Fecioarei Maria Întruparea din ea a Fiului lui Dumnezeu. Îngerii sunt pictați adesea în jurul Maicii Domnului ca să se arate că ea este mai cinstită decât îngerii, fiindcă din ea s-a întrupat și născut Hristos – Mântuitorul lumii.

Icoana Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a altor îngeri, ca și ziua de pomenire a lor la 8 noiembrie, sunt o altă mărturie a cinstirii sfinților îngeri de către Biserică. Faptul că ziua de luni din fiecare săptămână este închinată îngerilor și tuturor cereștilor, netrupeștilor puteri, arată și mai mult că viața Bisericii este plină de prezența și ajutorul sfinților îngeri.

Deși sfinții îngeri nu au trup, ei slujesc taina Întrupării lui Hristos și sunt păzitori ai sufletelor și trupurilor celor care-i cheamă în ajutor. Iar atunci când se arată oamenilor, îngerii iau formă asemănătoare cu cea a ființelor umane.

Părintele D. Stăniloaie susține de asemenea că este potrivit a fi pomeniți și sfinții îngeri deoarece „toată Biserica din cer e slăvită în prefacerea euharistică [...]. Într-un fel spiritual toți cei din ceruri se împărtășesc și mai mult de Hristos; prin Sfânta Liturghie se realizează o și mai mare unire a celor cerești și a celor pământești”.

Iată de ce Biserica, în cultul său, nu poate despărți pe îngeri de Hristos și nici preaslăvirea lui Hristos pe pământ de preaslăvirea lui din ceruri.

Categoria: Liturgica

Cautare:

De ce sunt pomeniti sfintii ingeri la Proscomidie?

Vizualizari: 752

Id: 25795

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.