Într-o îmbulzeală, răul cel mai mare se săvârşeşte din pricina panicii care se iscă. Într-o primejdie, lucrul cel mai important este să nu te pierzi cu firea. Vezi, cloşca se ia la bătaie cu vulturul şi se repede la el! Şi pisica se ia cu câinele, ca să-şi salveze pisoii! Îşi ridică coada în sus, şi-o face precum chiparosul, şi începe să facă „chih!...”. Joacă pe o carte, ori câştigă, ori pierde; iar omului să-i fie frică...
Să nu intraţi în panică. Mai ales femeile intră uşor în panică. În timpul ocupaţiei germane, îmi aduc aminte, trebuia să mergem într-un loc aflat la două ore depărtare de Koniţa. Copiii au mers înainte, au aflat căşti şi haine militare rămase de la soldaţi greci, le-au îmbrăcat şi s-au dus la o bisericuţă a Sfântului Constantin. Fusesem şi eu acolo să mă închin. Pe atunci eram de 17 ani. Mamele lor, de îndată ce i-au văzut de departe, au început să strige: „Au venit italienii!” şi au luat-o la fugă. Nu au aruncat o privire să vadă ce este. Copiii purtau căşti greceşti, iar ele credeau că sunt italiene şi astfel au fugit înfricoşate de proprii lor copii.
Curajul este mare lucru. Dacă spui unui om sănătos, care este fricos: „Eşti cam galben; ce ai?”, el se va duce la doctor, deşi se poate să fi fost galben pentru că priveghease sau îl duruse vreun dinte etc.
Un militar fricos, dacă nu ştie planul strategic, poate crea o asemenea stare de panică, încât să distrugă o întreagă divizie. Frica îi măreşte imaginaţia şi poate începe să strige: „Iată, vin! Au ajuns... Ne omoară... Fugiţi! O, dar unde mergem, cât de multă armată au duşmanii! O să ne mănânce de vii!” - şi astfel va crea mare pagubă, pentru că uşor se influenţează şi ceilalţi. Dar unul viteaz, dacă va vedea pe duşmani, va spune: „Sunt nişte furnici, nu sunt oameni!” - şi vor alerga plini de curaj şi ceilalţi. De aceea în armată se spune că e mai bine să ai cinci viteji care să înfrunte o situaţie cu sânge rece, decât douăzeci de fricoşi.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, volumul 2, Trezvie duhovnicească, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, ediția a doua, Editura Evanghelismos, București, 2011, pp. 239-240)
Categoria: Articole
Cautare:
Despre curajul cel bun
Vizualizari: 711
Id: 8915
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.