SERIA A PATRA
INCEPUTUL, CU DUMNEZEU SFANTUL, A PENTICOSTARULUI, ADICA A CINCIZECIMII, CARE SE INCEPE DE LA SFANTA SI MAREA DUMINICA A PASTELUI SI SE SFARSESTE IN DUMINICA TUTUROR SFINTILOR, CUPRINZAND IN SINE
SLUJBA DIN TOATE ZILELE
La ceasul Utreniei, Paraclisierul luand Binecuvantare de la cel mai mare, iese si toaca in toaca cea mare si trage toate clopotele si apoi intrand in Biserica aprinde toate lumanarile si candelele, apoi pregateste doua vase cu carbuni aprinsi si pune intr-insele multa tamiie binemirositoare, apoi pune un vas cu tamaie in mijlocul Bisericii, iar pe altul il pune in Sfantul Altar ca sa se umple toata Biserica de buna mireasma. Dupa aceea cel mai mare intrand in Sfantul Altar impreuna cu Preotii si cu Diaconii se imbraca in toate vesmintele Preotesti cele prealuminate, iar Eclesiarhul imparte apoi lumanari fratilor, dupa care luand Cinstita Cruce, Diaconul luind cadelnita, iar Preotul Sfanta Evanghelie si alt Preot Icoana Invierii Domnului Hristos, iar apoi incuind usile bisericii cele dinspre Apus, isi intorc fetele catre Apus, iese cel mai mare impreuna cu Preotii si cu Diaconii, mergand in pridvor, iesind pe usile cele dinspre miazanoapte, inaintea lor mergand Diaconii cu doua sfesnice aprinse si amandoua stranele cantand Stihira glas 6: Invierea Ta Hristoase Mantuitorule... (Aceasta Stihira nu se afla in nici un Tipic, nici in Penticostar, ca sa fie cantata aici) Apoi se toaca indelung si se trag toate clopotele si mergand in pridvor stau cu Evanghelia si cu Icoanele, cu fetele catre Apus dupa cum s-a aratat mai sus. Apoi cel mai mare ia cadelnita cu tamiie, de la Diacon, tinandu-o in mana dreapta si crucea in mana stanga si cadeste Icoanele, apoi pe clerici si pe frati dupa obicei. Iar Diaconul merge inaintea lui cu lumanarea aprinsa si fratii stau tinandu-si lumanarile lor, rugandu-se cu luare aminte pentru sine si multumind Domnului Hristos Dumnezeul nostru Celui ce a patimit pentru noi si a inviat din morti. Si dupa sfarsitul cadirii merge cel mai mare inaintea usii celei mari a bisericii si cadeste pe Diacon, care sta inaintea lui cu lumanarea aprinsa. Iar Diaconul ia cadelnita din mana celui mai mare si il cadeste el, pe cel mai mare, iar dupa aceea cel mai mare luand cadelnita si stand inaintea usilor bisericii, cu fata catre Rasarit si insemnand cu semnul Sfintei Cruci usile cele mari ale Bisericii, ( care sunt incuiate) cu cadelnita in mana dreapta, tinand Cinstita Cruce in mana stanga, iar Sfesnicele stand in amandoua partile, striga cu mare glas Slava Sfintei si celei deofiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi, totdeauna acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin. , dupa care noi raspundem: Amin! si imediat incepe cel mai mare impreuna cu ceilalti slujitori Saptamana cante cu mare glas Troparul glas 5: Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le.
Acest Tropar se canta de cel mai mare si de slujitorii impreuna cu dansul, de trei ori si noi de asemenea cantam acelasi Tropar, cu dulce Cantare, tot de trei ori. Apoi cel mai mare zice Stihrile, primul Stih: Sa invie Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui..., dupa fiecare Stih noi cantam Troparul: Hristos a inviat din morti..., tot cate o data, Stihul al doilea: Precum se stinge fumul sa se stinga..., Hristos a inviat din morti..., Stihul al treilea: Asa sa piara pacatosii de la fata lui Dumnezeu..., iarasi Hristos a inviat din morti..., Stihul al patrulea: Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul..., si iarasi Hristos a inviat din morti..., apoi Slava... si iarasi Hristos a inviat din morti..., Si acum..., iarasi Hristos a inviat din morti... (o data). Apoi cel mai mare canta cu glas mare: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand... si deschide usile bisericii si intra cel mai mare cu Cinstita Cruce, mergandu-i inainte doua Sfesnice aprinse, iar fratii cantand: Si celor din morminte viata daruindu-le... Apoi paraclisierul toaca in toaca cea mare si in cea mica, si se trag toate clopotele, si intrand cel mai mare cu Preotii in Sfantul Altar, Diaconul zice Ectenia cea mare: Cu pace Domnului sa ne rugam..., Preotul spunand Ecfonisul: Ca Tie se cuvine toata slava... si Intiistatatorul incepe Canonul, alcatuit de Sfantul Ioan Damaschinul, glasul 1, Irmosul: Ziua Invierii..., Irmoasele punandu-se de cate patru ori, iar Troparele punandu-se pe doisprezece, cu Stihul: Hristos a inviat! din morti... si iarasi la sfarsit, fiecare strana canta Irmosul, cate o data. Iar dupa sfarsitul Cantarii se pune drept Catavasie acelasi Irmos: Ziua Invierii... si dupa aceea Troparul: Hristos a inviat din morti...(de trei ori).
Inceputul Canonului totdeauna, la fiecare stare, il face Intiistatatorul, atat cand se incepe la Strana cea din dreapta cat si cand se incepe la Strana cea din stanga. Iar la inceputul Canonului la Cantarea cea dintii, cel mai mare cadeste Sfintele Icoane, apoi amandoua stranele si pe frati, dupa randuiala zicand: Hristos a inviat! si fratii raspund: Adevarat a inviat! De asemeni, la fiecare Cantare se face cadire, dupa cum s-a aratat mai inainte, de catre Preotul cel de rand, mergandu-i inainte Diaconul cu lumanarea aprinsa. Apoi dupa Cantare Diaconul zice Ectenia cea mica din afara Sfantului Altar, dupa cum s-a scris in aceasta Sfanta zi, iar Ecfonisul il spune Preotul din Altar: Ca a Ta este stapanirea... Dupa prima Cantare se canta Irmosul, de catre Strana cea dreapta, iar dupa a treia Cantare se canta de Strana cea din stanga. La fel cantam si dupa celelalte Cantari. Dupa Cantarea a treia se pune Ecfonisul: Ca Tu esti Dumnezeul nostru..., apoi Ipacoiul glas 4: Venit-au mai inainte de dimineata cele ce au fost cu Maria si au aflat piatra rasturnata de pe mormant... si Citire din Cuvantul Sfantului Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul, al carui inceput este: Pe straja mea voi sta... Iar dupa Citire fratii isi aprind iarasi lumanarile. Dupa Cantarea a patra si dupa sfarsitul Cantarii a patra, se pune Ectenia cea mica de catre Diacon si Ecfonisul il zice Preotul, dupa cum s-a aratat: Ca bun si iubitor de oameni Dumnezeu esti... Dupa Cantarea a cincea se pune iarasi Ectenia cea mica, cu Ecfonisul: Ca s-a sfintit si s-a preaslavit preacinstitul si de mare cuviinta numele Tau... Iar dupa Cantarea a sasea se pune Ecfonisul: Ca Tu esti Imparaul pacii si Mantuitorul sufletelor noastre... Apoi Condacul, glas 8: De Te-ai si pogorat in mormant Cela ce esti fara de moarte..., apoi Icosul si citim Sinaxarul.
Dupa care cantam: Invierea lui Hristos vazand... (de trei ori) si punem Stihira glas 6: Inviind Iisus din mormant... (de trei ori). Apoi cantam si celelalte trei Cantari. Dupa Cantarea a sasea se pune Ectenia cea mica, cu Ecfonisul: Fie stapanirea Imparatiei Tale..., dupa Cantarea a opta se pune Ectenia cea mica, cu Ecfonisul: Ca s-a binecuvantat numele Tau..., iar la Cantarea a noua cantam Stihirile Marimilor Praznicului Pastelui si dupa dansele punem Ectenia cea mica, cu Ecfonisul: Ca pe Tine Te lauda toate puterile ceresti..., apoi Luminanda: Cu trupul adormind... (de trei ori). La Laude punem Toata suflarea... pe glas 1 si Stihrile le punem, pe patru, cantand Stihirile Invierii glas 1: Laudam Hristoase patima Ta cea mantuitoare... si alte trei Stihiri, apoi canta impreuna amandoua stranele Stihirile Pastelui, glas 5, cu Stihurile lor: Sa invie Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui..., Stihira: Pastele cele Sfintite noua astazi s-au aratat... si celelalte trei Stihiri, cu Stihrile lor, Slava... Si acum... glas 5: Ziua Invierii sa ne luminam popoare cu prazmuirea..., apoi Troparul: Hristos a Inviat..., pe care il cantam de mai multe ori pana se saruta fratii unii pe altii, cu sarutarea iubirii. La fel fac si Preotii, impreuna cu cel mai mare si cu Diaconii in Sfantul Altar. Venind la cel mai mare Preotii zic: Hristos a inviat! si cel mai mare raspunde: Adevarat a inviat!, asa facand la fiecare in parte.
Apoi cel mai mare luand Cinstita Cruce iese si sta afara inaintea Sfintelor Usi Imparatesti, la fel si toti Preotii si Diaconii cati sunt, luand fiecare dintre dinsii Sfinte Evanghelii si Cinstite Cruci, fiecare dupa randuiala si dupa starea sa, ies si ei si stau toti pe rand in partea dreapta a celui mai mare, dupa care vin catre ei fratii cei mai cinstiti intru cele bisericesti si batranii, unul dupa altul si plecandu-se putin inaintea celui mai mare saruta fiecare Cinstita Cruce din mana celui mai mare si Sfanta Evanghelie, pe care o tine Preotul, apoi si celelalte Icoane, dupa care isi da si el Icoana pe care o tine in maini, de o saruta cel mai mare si Preotii si Diaconii. Apoi saruta dreapta celui mai mare, de asemenea si la ceilalti Preoti, face acelasi lucru, spunand: Hristos a inviat! iar ei raspunzand: Adevarat a inviat! Si la fel fac si Preotii si monahii unul cu celalalt, dupa care se asaza in partea dreapta a Preotilor si a Diaconilor, unul dupa altul, iar dupa dansii se aseaza si mirenii, care de asemeni merg si fac sarutare, la fel fac si lucratorii Manastirii, dupa aceeasi randuiala, se saruta unul pe altul. Si se face intre dansii mare tacere, iar dupa sarutare se citeste Cuvantul cel de Invatatura al Sfantului Ioan Gura de Aur, de catre cel mai mare, sau de catre Eclesiarh: De este cineva binecredincios si iubitor de Dumnezeu..., in timpul caruia nu se sta jos, ci stam toti in picioare ascultand, apoi se canta Troparul Sfantului, glas 8: Darul gurii tale ca o lumina de foc stralucind..., iar dupa aceasta Diaconul zice Ecteniile: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule... si: Sa plinim rugaciunele noastre cele de dimineata Domnului..., iar dupa Ecfonis, Diaconul zice: Intelepciune!, iar noi: Binecuvinteaza! , iar cel mai mare spune: Cel ce este binecuvantat Hristos Dumnezeul nostru... si noi raspundem Amin! , apoi raspundem: Intareste Dumnezeule Sfanta si Dreapta credinta dreptmaritorilor crestini..., apoi cel mai mare tinand Cinstita Cruce, in loc de: Slava Tie Hristoase Dumnezeule nadejdea noatra slava Tie..., canta Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand, si apoi cantam noi: Si celor din morminte viata daruindu-le! Si indata cel mai mare zice Otpustul: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-
le, Adevaratul Dumnezeul nostru..., si celelalte. Apoi inaltand Cinstita Cruce zice: Hristos a inviat! (de trei ori) si noi raspundem de fiecare data: Adevarat a inviat! , tot (de trei ori), apoi cantam Hristos a inviat...! (de trei ori) tot Troparul si dupa dansul, tot cu cantare zicem si sfarsitul: Si noua ne-a daruit viata vesnica sa ne inchinam Invierii lui celei de a treia zi! Dupa aceasta se canta La multi ani! si sarutam Cinstita Cruce cea tinuta in mana celui mai mare.
Urmeaza Ceasul 1, la care zicem Hristos a inviat...! (de trei ori), Invierea lui Hristos vazind..., tot (de trei ori), apoi Ipacoiul (o data): Venit-au mai inainte de dimineata... si Condacul (o data): De Te-ai si coborat in mormant..., dupa care zicem aceste Tropare, cate (o data): In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu..., Slava...: Ca un purtator de viata... Si acum... al Nascatoarei: Ceea ce esti Sfintit lacas Dumnezeesc al Celui Preainalt bucura- te... Apoi Doamne miluieste... (de 40 de ori), Slava... Si acum...: Ceea ce esti mai cinstita..., Intru numele Domnului binecuvanteaza Parinte! Iar Preotul spune Rugaciunea: Pentru Rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri..., iar noi spunem Amin! , apoi iarasi zicem: Hristos a inviat...! (de trei ori), Slava... Si acum... Doamne miluieste... (de trei ori), Parinte Binecuvanteaza! Iar Preotul face Otpustul Ceasului 1. Si in acelasi fel se canta si in loc de Ceasul 3 si de Ceasul 6, inaintea Sfintei Liturghii, deasemenea si inaintea Vecerniei, in loc de Ceasul 9, in loc de Pavecernita si in loc de Miezonoptica se face aceeasi randuiala a Ceasului 1.
INSEMNARE: Iar daca candva dintr-o oarecare mare nevoie nu va fi Liturghie, Atunci in locul Obednitei zicem asa: Hristos a inviat...! (de trei ori), Invierea lui Hristos vazand... (o data), apoi Ipacoiul: Venit-au mai de dimineata..., Slava... Condacul: De Te-ai si coborat in mormant..., Si acum...: Unule Nascut Fiule... Apoi Fericirile, din Canonul Pastelui, de la Cantarea a treia si a sasea, pe opt, dupa care Preotul spune: Intelepciune! iar Citetul spune Prochimenul Apostolului, si apoi insusi Apostolul de la Fapte: Cuvantul cel dintai am facut... Punem Evanghelia de la Ioan: La inceput era Cuvantul..., iar dupa aceasta punem Troparele: Pomeneste-ne pe noi
Doamne..., Ceata ingereasca..., cu Stihul: Apropiati-va catre Dansul... si iarasi se canta Ceata ingereasca..., Slava...: Ceata Sfintilor Ingeri..., Si acum...: Cred intr-unul Dumnezeu... Apoi Rugaciunea: Slabeste, lasa, iarta... Iar dupa Tatal nostru... punem Condacul: De Te-ai si pogorat in mormant..., Slava... Si acum... a Nascatoarei: Ceea ce esti Sfintit Lacas Dumnezeiesc al Celui Preainalt..., Doamne miluieste... (de 40 de ori), apoi: Unul Sfant Unul Domn Iisus Hristos intru slava lui Dumnezeu Tatal. Amin! Dupa aceea in loc de: Fie numele Domnului binecuvantat..., punem: Hristos a inviat...! (de trei ori), apoi Psalmul 33: Binecuvantat e Domnul in toata vremea..., cu sfarsitul: Nu
se vor lipsi de tot binele... Apoi se face Otpustul si iesim la masa.
INSEMNARE: Se cuvine sa stim: cum se canta Molevnicul in Sfanta zi a Pastelui Preotul zice: Binecuvantat este Dumnezeul nostru..., iar noi raspundem: Amin! Apoi Preotul canta Hristos a inviat...! (de trei ori), dupa care stranele canta iarasi Hristos a inviat...! (de trei ori), dupa cum s-a aratat mai sus la randuiala Utreniei. Dupa Slava... Si acum... Preotul zice: Hristos a inviat din morti cu moarte pe moarte calcand ,iar noi raspundem: Si celor din morminte viata daruindu-le. Apoi Slava... Si acum... Ipacoiul: Venit-au mai inainte de dimineata..., iar de voiesti sa adaugi Canonul vreunui Sfant, atunci zi mai inainte Troparul Sfantului (o data), Slava... Si acum...: Venit-au mai inainte de dimineata... Dupa aceea punem Canonul Pastelui cu Irmosul, pe sase, cu Stihul: Hristos a inviat! si Canonul Sfantului, daca este, cu Irmosul, pe patru. Dupa Cantarea a treia si a sasea punem Catavasia: Mintuieste-ne pe noi din nevoi..., iar dupa Cantarea a sasea punem Condacul si Icosul Pastelui, apoi Prochimenul glas 8: Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul..., cu Stihul: Marturisiti-va Domnului, ca este bun..., dupa care punem Prochimenul Sfantului. Punem Evanghelia de la Luca, dupa aceea Evanghelia Sfantului.
La Cantarea a noua in locul Cantarii: Cuvine-se sa te fericim... zicem Irmosul: Lumineaza-te, Lumineaza-te noule Ierusalime..., apoi Hristos a inviat...! (de trei ori), iar dupa aceea Ipacoiul: Venit-au mai inainte de dimineata..., Slava... Troparul Sfantului, Si acum... Condacul Praznicului: De Te-ai si pogorat in mormant... Apoi Ectenia: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule..., dupa care Preotul zice: Intelepciune! , iar noi raspundem: Hristos a inviat! (de trei ori), apoi Preotul, in loc de Slava Tie Dumnezeul nostru... spune: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand, si noi raspundem: Si celor din morminte viata daruindu-le. Apoi se face Otpustul, cu Sfanta Cruce, si se zice asa: Hristos a inviat din morti... si celelalte dupa cum s-a aratat mai inainte la sfarsitul Utreniei, dupa aceea Preotul zice cu glas mare: Hristos a inviat! (de trei ori) iar noi raspundem de fiecare data: Adevarat a inviat! tot (de trei ori) Si iarasi cantam Hristos a inviat...! (de trei ori), apoi Doamne miluieste... tot (de trei ori), cu cantare dulce, Slava... Si acum... Binecuvanteaza Parinte! si urmeaza Otpustul Slujbei.
SLUJBA SFINTEI LITURGHII CARE SE FACE MAI DE DIMINEATA:
Diaconul zice Binecuvanteaza Parinte! iar cel mai mare zice cu glas mare: Binecuvantata este imparatia a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh acum si pururea si-n vecii vecilor! , iar noi raspundem: Amin! , dupa care cel mai mare impreuna cu ceilalti Preoti in Sfantul Altar canta Hristos a inviat...! (de trei ori) si stranele canta acelasi Tropar iarasi (de trei ori), apoi cel mai mare zice Stihrile, Primul Stih: Sa invieze Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui..., Strana spune: Hristos a inviat...! (o data), Stihul al doilea: Precum se stinge fumul sa se stinga cum se topeste ceara de la fata focului..., si iarasi Strana: Hristos a inviat...! (o data), Stihul al treilea: Asa sa piara pacatosii de la fata lui Dumnezeu iar dreptii sa se veseleasca..., iar Strana raspunde iarasi: Hristos a inviat...! (o data), Stihul al patrulea: Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne bucuram si sa ne veselim intru dinsa... si Strana raspunde: Hristos a inviat...! (o data), Slava... si iarasi Strana raspunde: Hristos a inviat...! (o data), Si acum..., iar Strana raspunde: Hristos a inviat...! (apoi data), dupa care cel mai mare canta cu glas mai inalt Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand, si noi raspundem: Si celor din morminte viata daruindu-le.
Dupa aceea Diaconul zice Ectenia cea mare, dupa care zicem Antifonul intii, glas 2, Psalmul 65, Stihul intii: Strigati Domnului tot pamantul..., si se canta: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu Mantuitorule Mantuieste-ne pe noi, Stihul al doilea: Strigati Domnului tot pamantul cantati numele Lui, dati slava laudei Lui... si iarasi Strana raspunde: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu Mantuitorule Mantuieste-ne pe noi, Stihul al treilea: Ziceti lui Dumnezeu cat sunt de infricosate lucrurile Tale Doamne, intru multimea puterii Tale minti-vor Tie vrajmasii Tai, si iarasi Strana raspunde: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu Mantuitorule Mantuieste-ne pe noi, Stihul al patrulea: Tot pamantul sa se inchine Tie sa cante numelui Tau preainalt, si iar Strana raspunde: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu Mantuitorule Mantuieste-ne pe noi, Slava... Si acum... si apoi amandoua stranele canta impreuna, cu glas inalt: Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu Mantuitorule Mantuieste-ne pe noi. Apoi se zice Ectenia cea mica.
Urmeaza Antifonul al doilea pe acelasi glas, Psalmul 66, Stihul intii: Dumnezeule milostiveste-te spre noi si ne binecuvanteaza..., iar Strana canta: Mantuieste-ne pe noi Fiul lui Dumnezeu Cel ce ai inviat din morti pe noi cei ce iti cantam Tie Aliluia, Stihul al doilea: Dumnezeule milostiveste-te spre noi si ne binecuvanteaza, lumineaza fata Ta peste noi si ne miluiestei, si iarasi Strana raspunde: Mantuieste-ne pe noi Fiul lui Dumnezeu..., Stihul al treilea: Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta intru toate neamurile Mantuirea Ta, Strana raspunde: Mantuieste-ne pe noi Fiul lui Dumnezeu..., Stihul al patrulea: Marturiseasca-te Tie popoarele Dumnezeule, marturiseasca-te Tie popoarele toate, Strana raspunde: Mantuieste-ne pe noi Fiul lui Dumnezeu..., Slava... Si acum... impreuna amandoua stranele canta: Unule Nascut Fiule... Apoi Ectenia mica, dupa care urmeaza Antifonul al treilea, glas 5, Psalmul 67, Stihul intii: Sa invieze Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui..., si se pune Troparul: Hristos a inviat din morti... (o data), apoi Stihul al doilea: Sa invieze Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dansul, si iarasi Strana canta Troparul (o data), Stihul al treilea: Precum se stinge fumul sa se stinga, cum se topeste ceara de la fata focului, si iarasi Strana canta Troparul (o data), Stihul al patrulea: Asa sa piara pacatosii de la fata lui Dumnezeu... si iarasi Strana raspunde Hristos a inviat din morti... (o data).
Apoi se face Vohodul si Diaconul, daca este, iar daca nu este Preotul zice: Intelepciune drepti! iar noi zicem Stihul Vohodului: Intru adunari binecuvantati pe Dumnezeu, pe Domnul de la izvoarele lui Izrael, si cantam iarasi Troparul: Hristos a inviat din morti... (o data), apoi punem Ipacoiul: Venit-au mai inainte de dimineata..., Slava... Si acum... Condacul: De Te-ai si pogorat in mormant... Iar in locul Cantarii: Sfinte Dumnezeule... cantam: Cati in Hristos v-ati botezat in Hristos v-ati si imbracat. Aliluia... (Se cuvine sa stim: ca acest inceput al Sfintei Liturghii, cu Antifoanele, si pana la Cantarea: Cati intru Hristos v-ati botezat..., le cantam in toata Saptamana Luminata, pana la Duminica cea noua a Tomei.) Apoi urmeaza Prochimenul glas 8: Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne bucuram si sa ne veselim intru dansa, cu Stihul: Marturisiti-va Domnului ca este bun ca in veac este mila Lui... Apostolul il punem de la Fapte: Cuvantul cel dintii l-am facut..., Aliluia... glas 4: Tu inviind vei milui Sionul..., cu Stihul: Domnul din cer a privit pe pamant... Se pune Evanghelia de la Ioan, pe care, pentru a o citi, Diaconul se apropie si zice: Binecuvanteaza Stapane pe binevestitorul..., apoi cel mai mare zice: Dumnezeu pentru rugaciunile Sfantului Slavitului... si celelalte, dupa cum este aratat in Liturghier, apoi iese Diaconul la locul cel obisnuit in dreptul Usilor Imparatesti si sta cu fata catre Rasarit, iar cel mai mare zice cu glas inalt, inaintea Sfintei Mese: Cu Intelepciune drepti sa ascultam Sfanta Evanghelie..., la fel zic si toti ceilalti Preoti cati sunt care slujesc, iar dupa dansii, zic si Diaconii, stand la locurile lor, departe de Sfanta Masa, pana la usile bisericii cele catre Apus, unul dupa altul, iar mai in urma decat toti sta Arhidiaconul, deci toti zic Sfanta Evanghelie, dupa ce zice cel mai mare, unul dupa altul, fiecare dupa starea lui, dupa cum e asezat de cel mai mare.
Si intii incepe cel mai mare: Din Sfanta Evanghelie de la Ioan citire! si ceilalti toti zic, tot acelasi Stih, iar cel mai mare, zice apoi: Sa luam aminte!, si ceilalti spun la fel, dupa care cel mai mare stand inaintea Sfintei Mese, cu fata spre Rasarit, citeste: La inceput era Cuvantul... si celelalte, si ceilalti Preoti spun tot acelasi Stih, si la fiecare Stih sau stare a Evangheliei, Eclesiarhul loveste cate o data in clopotelul din Biserica, iar Paraclisierul loveste in toaca cea mare, afara de Biserica si apoi in clopotul cel mare. Iar la Stihul cel final loveste in toate clopotele si in toaca cea mare si in toaca cea mica, si se savarsespte, apoi, dupa randuiala Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. In locul Axiorului cantam: Ingerul a strigat celei cu dar daruite..., apoi Irmosul: Lumineaza-te, Lumineaza-te... Punem Priceasna: Trupul lui Hristos primind si din izvorul cel fara de moarte gustati..., Aliluia... (de trei ori). Iar cand zice cel mai mare: Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati! , noi in locul Cantarii: Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului, punem Troparul: Hristos a inviat din morti...(o data), iar cel mai mare zice: Mantuieste Dumnezeule poporul Tau... iar noi raspundem Hristos a inviat din morti... (o data), dupa care cand Preotul spune: Totdeauna acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin!, noi raspundem iarasi: Hristos a inviat din morti... (o data). Dupa aceasta se pune Ectenia. In locul Cantarii: Fie numele Domnului binecuvantat... si in locul Psalmului 33: Bine voi cuvanta pe Domnul..., cantam Hristos a inviat din morti... (de 12 ori) sau chiar de mai multe ori, pana se imparte Anafora de catre cel mai mare. Apoi cel mai mare spune: Binecuvantarea Domnului este peste voi..., iar Strana raspunde Amin!, si dupa aceasta cel mai mare in loc de: Slava Tie Hristoase Dumnezeul nostru..., spune: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand, si Strana continua: Si celor din morminte viata daruindu-le, dupa care cel mai mare zice Otpustul, avand Crucea dupa obicei, asa cum s-a aratat la Utrenie.
INSEMNARE: Trebuie sa se stie si aceasta: ca Usile Imparatesti ale Altarului si cele Mari si cele Mici de la Strane, in toate Bisericile in toata Saptamana cea Luminata nu le inchidem nici chiar in vremea Impartasirii.
Trebuie sa se stie: cum ca binecredinciosii crestini nu aduc carne in Biserica, ci in casa la Preot (probabil in casa de Praznuire). Iar Rugaciunea pentru ca sa se Binecuvanteze bucatele de carne din Sfanta si Marea Duminica a Pastelui o face Preotul in felul urmator: Preotul zice: Bine este cuvantat Dumnezeul nostru..., iar noi zicem: Hristos a inviat din morti... (de trei ori), apoi Preotul: Domnului sa ne rugam..., iar noi: Doamne miluieste... si apoi Rugaciunea: Cauta Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeul nostru spre bucatele de carne..., si apoi Rugaciunea: Pentru ca sa se binecuvanteze branza si ouale..., care aduse fiind se pun in Pridvor, pentru ca in Biserica, nicidecum nu se cuvine sa fie puse, iar Preotul iesind zice: Domnului sa ne rugam..., noi raspundem: Doamne miluieste..., iar el spune Rugaciunea: Stapane Doamne Dumnezeul nostru... Trebuie sa se stie: ca atat carnea cat si prinosul cel alb, adica branza si ouale nu sunt Pastele, nici Mielul, precum zic unii oarecare care si primesc din acestea, cu toata evlavia, ca si cum se impartasesc dintr-o oarecare sfintenie, ci sunt o aducere normala, pentru ca nu se poate ca sa se aduca acestea ca si o jertfa lui Dumnezeu, ci doar ca o Binecuvantare a celor ce incep dupa Post sa manance carne, brinza si oua, pentru ca cele puse inainte se Binecuvanteaza de catre Preot cu Rugaciunea cea pentru mancare. Pentru ca Pastele cel adevarat este insusi Hristos, Mielul Cel ce ridica pacatele lumii, care in Sfantul Altar, intru Jertfa cea fara de sange, intru Preacinstitele Taine ale Cinstitului Sau Trup si ale Sangelui Sau celui de viata fatator, se aduc de catre Preot, lui Dumnezeu si Tatalui, si dintru Acelea cei ce mananca se impartasesc cu vrednicie ( sa se stie), ca Pastele cel adevarat il mananca.
Si pentru aceasta prinoasele cele aduse, care nu sunt Paste, nu se cuvine sa fie puse in Sfantul Altar sau in Biserica ci afara de Biserica, sau in Pridvor pentru ca prin Rugaciune sa se binecuvinteze, asa cum invata Canonul al treilea al Sfintilor Apostoli, care zice: "Oricare episcop sau preot, in afara de cele gatite spre Jertfa Domnului, altele oarecare, care se aduc la Sfantul Altar, miere sau lapte sau in loc de vin, sichera (adica o bautura tare) sau miel sau pasari sau oarecare animale sau linte, in afara de struguri vara si untdelemn pentru candele si tamaie pentru vremea Liturghiei, de toate acestea sa se lepede si afara sa le scoata". Iar dupa Sinodul al VI-lea Ecumenic, la Sinodul Trulan, Canonul 99 zice: Ne-am instiintat precum ca in partile Armeniei si aceasta se face: ca unii oarecare, inauntru in Sfintele Altare aduc parti de carne fiarta Preotilor, pe care jidoveste le impartesc. Pentru aceasta am legiuit ca Biserica sa se pazeasca fara prihana, ca nu se cuvine nici unui Preot a primi parti de multe feluri de carnuri, de la cei ce le aduc ci indestulati sa fie cu acestea, care se aduc si care sa le imparteasca cu cel ce le aduce. Iar aducerea aceasta sa se faca in afara de Biserica, iar daca cineva nu face acestea atunci sa se afuriseasca.
SLUJBA ARTOSULUI
In ziua Sfantului Paste, dupa Otpustul Sfintei Liturghii, Preotul luand Icoana Invierii Domnului Hristos si Diaconul primind de la alt oarecare Diacon, Artosul prin usile bisericii, daca va fi in Sfantul Altar ( iar in oarecare Manastiri se pune pe Analogul din biserica, care este pregatit pentru aceasta, impreuna cu Icoana Invierii Domnului si mergand fratii la Anafora saruta mai intai Icoana Praznicului, apoi Artosul ) si Diaconul luandu-l pe el, adica Artosul, in paner, il pune pe cap, el fiind imbracat cu Stiharul si avand capul descoperit mergand inainte cu doua sfesnice aprinse si cel mai mare si fratii toti dupa randuiala ies cu Artosul ( adica o piine intreaga, ce se aduce prinos, fiind gatita pentru aceasta, avand pe dansa o cruce) si merg din Biserica la masa, in locul Psalmului zicand Cantarea: Hristos a inviat...! Iar Paraclisierul si ceilalti frati trag toate clopotele si toaca in toaca cea mare si in toaca cea mica. Dupa ce intram la masa Preotul pune Icoana Praznicului si Artosul la locurile lor si Citetul zice: Hristos a inviat...! (de trei ori) si Tatal nostru..., Slava... Si acum... Doamne miluieste... (de trei ori) si apoi: Binecuvanteaza Parinte!, si cel mai mare zice: Hristoase Dumnezeule binecuvanteaza mancarea si bautura... si celelalte, iar Citetul zice: Amin! Si stam fiecare la locul nostru, cu toata tacerea si bunacuviinta, si se face mare mangiiere fratilor. Apoi incepem a citi din aceasta Sfanta zi, adica din insasi ziua Purtatoare de Lumina, Talcuirea Sfantului Ioan Gura de Aur, la Capetele (Poruncile)Sfintilor Apostoli, la masa, pe care o sfarsim la Duminica Tuturor Sfintilor. Dupa obisnuita masa, sculandu-se fratii pun Artosul pe masa si canta: Hristos a inviat din morti... (de trei ori), apoi Doamne miluieste... (de trei ori) si Binecuvanteaza Parinte! apoi Chelarul luand obisnuita Binecuvantare de la cel mai mare si de la frati, zicand: Binecuvantati-ma Parinti Sfintiti si ma iertati pe mine pacatosul..., iar noi raspunzand: Dumnezeu sa te ierte si sa te binecuvanteze... , apoi luandu-si camilavca zice cu glas mare, in locul Rugaciunii: Mare este numele Sfintei Treimi..., Hristos a inviat! (o data) iar noi raspundem: Adevarat a inviat!
Apoi acelasi Chelar insemnand cu Semnul Crucii deasupra Artosului zice: Sa ne inchinam Invierii Lui celei de a treia zi, si pune Artosul pe Panaghiar, dupa care Chelarul aduce Artosul, cu Panaghiarul, la cel mai mare si saruta Artosul si dupa dansul saruta toti fratii si canta Irmosul Cantarii a noua: Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime... si celelalte doua Tropare ale aceleiasi Cantarii, si iarasi Irmosul: Lumineaza-te, lumineaza-te... Si dupa sarutarea Artosului de catre toti, Chelarul se intoarce si-l pune inaintea celui mai mare si zice Rugaciunea: Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri..., iar noi zicem: Amin! si cantam Hristos a inviat...! (de trei ori), apoi zicem Slava..., Ipacoiul: Venit-au mai inainte de dimineata..., Si acum... Condacul: De Te-ai si pogorat in mormant..., apoi Doamne miluieste... (de trei ori), Binecuvinteaza Parinte! , iar cel mai mare zice: Binecuvantat fie Dumnezeu cel ce ne miluieste si ne hraneste pe noi din darurile sale cele bogate... si celelalte, apoi noi zicem: Amin! iar cel mai mare zice: Dumnezeu sa ierte si sa miluiasca pe cei ce ne miluiesc si ne slujesc noua... si celelalte dupa randuiala. Si indata iesind de la masa intram in Biserica noi si toti fratii dupa randuiala, fiecare dupa starea sa, mergand inainte Preotul cu Icoana Invierii Domnului Hristos si Diaconul cu Artosul ducandu-l pe capul sau, iar clericii canta Troparul: Hristos a inviat din morti... Atunci Paraclisierul si ceilalti frati toaca in toaca cea mare si in toaca cea mica si trag toate clopotele, iar dupa ce intra cel mai mare si fratii in Biserica, Preotul si Diaconul pun la locurile lor Icoana si Artosul iar noi cantam: Si noua ne-a daruit viata vesnica... si mergem fiecare la chilia sa. Asa se face Slujba Sarutarii Artosului in toata Sfanta Saptamana cea Luminata pana Sambata.
Se cuvine sa stim: Ca de se va intampla, ca un frate sa mearga catre Domnul intru aceasta Sfanta Saptamana a Pastelui, pentru aceasta vezi toata Slujba zilelor acestora pentru cei adormiti in Molitfelnic.
INTRU SFANTA SI MAREA DUMINICA A PASTELUI SEARA
La Vecernie, cel mai mare se imbraca in toate vesmintele cele preotesti si stand inaintea Sfintei Mese si insemnand-o cu cadelnita in chipul Crucii zice cu glas mare: Binecuvantat este Dumnezeul nostru...! si noi raspundem Amin!, iar cel mai mare incepe: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand... (de trei ori) si stranele il canta iarasi (de trei ori), apoi cel mai mare zice Stihurile cele scrise mai inainte, Stihul intii: Sa invieze Dumnezeu..., Stihul al doilea: Precum se imprastie fumul..., Stihul al treilea: Asa sa piara pacatosii...,Stihul al patrulea: Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul..., iar noi dupa fiecare Stih cantam Hristos a inviat...! cate (o data), apoi Slava..., noi cantam: Hristos a inviat...!, Si acum... si iarasi cantam: Hristos a inviat...! (o data). Apoi cel mai mare canta cu glas mai inalt Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand, iar noi punem sfarsitul: Si celor din morminte viata daruindu-le.
Dupa aceea Diaconul zice Ectenia cea mare: Cu pace Domnului sa ne rugam... (se cuvine sa stim: cum ca intotdeauna dupa ce Preotul incepe Slujba, el cadeste Sfanta Masa dupa obicei si tot Sfantul Altar. Apoi la Vecernie cand cantam: Doamne strigat-am..., la Utrenie inaintea celor sase Psalmi, la incepurul Canonului de asemeni Preotul iese si cadeste biserica, stranele si pe frati, dupa randuiala cea obisnuita). Apoi cantam: Doamne strigat-am..., pe glas 2 si punem Stihirile pe sase, trei ale Invierii, glas 2: Cel ce mai inainte de veci din Tata Te-ai nascut... si trei ale lui Anatolie, Slava... Lauda cea mantuitoare cantand-o..., Si acum... a Nascatoarei: Trecut-a umbra legii... Se face Vohodul cu Evanghelia, Lumina lina..., apoi Prochimenul cel mare, glas 7: Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru..., Stihul intii: Cunoscuta ai facut intre popoare puterea Ta..., Stihul al doilea: Zis-am acum am inceput aceasta este schimbarea dreptei Celui Preainalt..., Stihul al treilea: apoi Ectenia: Sa zicem toti..., Rugaciunea: Invredniceste-ne Doamne... si Ectenia: Sa plinim rugaciunea
Categoria: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Cautare:
DUMINICA INVIERII DOMNULUI- A PASTELUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Vizualizari: 1494
Id: 2830
Imagine:
Share:
DUMINICA SFANTULUI APOSTOL TOMA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNI A DOUA SAPTAMANA DUPA PASTI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
INVATATURA PENTRU SAMBETELE CINCIZECIMII :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
SAMBATA A DOUA SAPTAMANA DUPA PASTI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA A TREIA DUPA PASTI POMENIREA SFINTELOR FEMEI MIRONOSITE SI A DREPTULUI IOSIF :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
CUM TREBUIE SA SE CITEASCA CANTARILE LUI MOISE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA VAMESULUI SI A FARISEULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CITIREA CATISMELOR CUM TREBUIE SA SE CITEASCA IN TOT ANUL (de la duminica tomii (antipasha) si pina la odovania Inaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci a Domnului) :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
POSTUL PASTELUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
SLUJBA CEASURILOR DIN SFANTA SI MAREA VINERI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA DECEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA MARTIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CUM SE CANTA CATAVASIILE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
INTRU SFANTA SI MAREA SAMBATA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.