SERIA A TREIA
RANDUIALA TIPICULUI SFINTEI PATRUZECIMI, ADICA A TRIODULUI - PANA LA INCEPUTUL SFANTULUI SI MARELUI POST
DUMINICA IN CARE SE CITESTE DUMNEZEIASCA SI SFINTITA EVANGHELIE A PILDEI VAMESULUI SI A FARISEULUI
Sambata seara la Vecernia cea mica punem Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu din Octoih.
La Vecernia cea mare dupa Psalmul de seara cel obisnuit cantam Fericit este barbatul care se teme de Domnul..., toata Catisma. La: Doamne strigat-am... punem zece Stihiri si cantam trei Stihiri Samoglasnice ale Invierii, una a lui Anatolie si doua ale Triodului repetand-o pe cea dintai, glas 1: Sa nu ne rugam ca fariseul fratilor... (de doua ori), apoi: Fariseul de slava desarta biruint fiind..., Slava... glas 8: Atottiitorule Doamne..., Si acum... a Nascatoarei glasului de rand. La Litie punem Stihirile Hramului, Slava... a Triodului glas 3: Cunoscand suflete al meu osebirea vamesului si a fariseului..., Si acum... a Nascatoarei Invierii, acelasi glas. La Stihoavna punem Stihirile Samoglasnice ale Invierii, Slava... glas 5: Ingreuiati fiind ochii mei din cauza faradelegilor mele..., Si acum... a Nascatoarei, acelasi glas: Biserica si usa esti... Apoi Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... (de trei ori). Apoi se face Binecuvantarea painilor, care se vor inparti fratilor, Fie numele Domnului binecuvantat... (de trei ori), Slava... Si acum... Psalmul 33, pana la cuvintele: Nu se vor lipsi de tot binele... Urmeaza Citirea din Trimiterile Apostolilor. Daca nu este Priveghere, dupa Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru... punem Troparul Invierii, Slava... Si acum... al Nascatoarei lui.
La Pavecernita, dupa Cuvine-se sa te fericim..., Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru... punem numai Condacul Triodului. (Asa zicem si in Duminica Fiului Risipitor, ca si in Duminica Lasatului sec de carne si Duminica Lasatului sec de branza).
Trebuie sa se stie: ca Slujba Sfantului celui ce se intampla in Duminica aceasta sau in Duminica Fiului Risipitor, o cantam Vineri la Pavecernita, in afara de cazul in care se va intampla Pomenirea vreunui Sfant Mare.
La Utrenie dupa cei sase Psalmi, la: Dumnezeu este Domnul..., zicem Troparul Invierii, pe glasul Octoihului (de doua ori), apoi Slava... Si acum... al Nascatoarei lui. Dupa obisnuitele Catisme punem Sedelnele Invierii, cu Stihira Nascatoarei lor, apoi Citirea din Talcuirea Evangheliei de la Luca, a zilei celei de rand: Doi oameni au intrat in biserica sa se roage... si celelalte Cuvinte de Praznic. Apoi: Fericiti cei fara de prihana... si Troparele Invierii: Soborul ingeresc..., Ipacoiul, Antifoanele si Prochimenul glasului. Urmeaza Toata suflarea... si Evanghelia Invierii, apoi Invierea lui Hristos vazand..., Psalmul 50, Slava... glas 8: Usile pocaintei... Si acum... acelasi glas: Cararile mantuirii indrepteaza-mi..., apoi dupa: Miluieste-ma Dumnezeule... punem Stihira glas 6: La multimea faptelor mele celor rele... Dupa aceea diaconul sau preotul zice Rugaciunea: Mantuieste Dumnezeule poporul Tau..., apoi spunem Doamne miluieste... (de 12 ori). Se pune Canonul Invierii din Octoih cu Irmosul, pe patru, apoi al Crucii Invierii cu Irmosul, pe doi si al Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe doi si apoi Canonul Triodului cu Irmosul, pe sase, alcatuire a lui Gheorghe. Catavasiile: Deschide-voi gura mea... Dupa Cantarea a treia punem Sedealna Triodului glas 4, Podobia: Degrab ne intampina...; Smerenia a inaltat demult pe vamesul..., Slava...: Smerenia a inaltat de demult pe vamesul..., Si acum... a Nascatoarei: Degrab primeste stapana... Dupa Cantarea a sasea punem Condacul glas 3, Podobia: Fecioara astazi..., Suspinuri ca ale vamesului sa aducem Domnului..., apoi Icosul si citim Sinaxarul (asa se spune Sinaxarul din Octoih cum s-a aratat mai inainte, iar in perioada Postului se pune Sinaxarul Triodului, pana la Duminica Tuturor Sfintilor).Dupa Cantarea a noua punem Luminanda Invierii, Slava... a Triodului, Podobia: Cu ucenicii sa ne suim...;Sa fugim de vorba cea inalta a vamesului..., Si acum... a Nascatoarei, aceeasi Podobie; Facatorul zidirii... La Laude punem patru Stihiri ale Invierii si patru Samoglasnice ale Triodului glas 1: Sa nu ne rugam ca fariseul..., alta: Fariseul de slava desarta biruindu-se.., (sunt scrise la Vecernie) si alta glas 3: Cunoscand deosebirea vamesului si a fariseului..., cu Stihul: Scoala-te Doamne, Dumnezeul meu..., apoi Stihul al doilea: Marturisi-ma-voi Tie Doamne.., cu Stihira: De glasul cel mult laudat al fariseului..., Slava... glas 8: Pe fariseul cel ce cu laudele cele din lucruri se-ndrepteaza pe sine..., Si acum... Preabinecuvantata esti... Apoi Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... punem numai Troparul Invierii, Ecteniile si Otpustul. Se face obisnuita Litie in pridvor, la care cantam Slava... Si acum... Stihira Evangheliei, dupa care urmeaza Ceasul 1, la care punem Troparul Invierii. Dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru... punem Condacul Triodului.
Se cuvine sa stim: ca toate cele unsprezece Stihiri ale Evangheliei, ale Utreniei, cu Slava... Si acum..., se canta la Litie, incepand din Duminica de astazi si pana in Duminica Sfintilor, in pridvor.
Se cuvine sa stim: ca din Duminica aceasta incepem sa citim in pridvor, dupa Otpustul Litiei, Invataturile Sfantului Parintelui nostruTeodor Studitul si daca este egumenul acolo, se citesc de catre dansul, iar daca nu, se citesc de catre ecleziarh, fratii stand si ascultand cu luare aminte. Iar dupa sfarsitul Citirii cantam Troparul Cuviosului Teodor glas 8: Al dreptei credinte indreptatorule..., fara Stihira Nascatoarei, apoi Otpustul cel final.
La Liturghie punem Fericirile Invierii, pe sase si ale Triodului, de la Cantarea a sasea, pe patru. Dupa Vohod punem Troparul Invierii si al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu sau al Hramului Sfantului, apoi Slava... Condacul Triodului, Si acum... al Hramului Nascatoarei de Dumnezeu. Iar Troparele si Condacele Hramului Domnului Hristos nu le zicem. Punem Prochimenul glasului, apoi Apostolul din Cartea cea catre Timotei: Fiule Timotei, urmat-ai invataturilor mele..., Aliluia al glasului si Evanghelia de la Luca: Zis-a Domnul pilda aceasta: doi oameni s-au suit la Templu ca sa se roage... Priceasna: Laudati-L pe Domnul din ceruri...
Trebuie sa se stie: ca din aceasta zi se zice mai intai Apostolul si Evanghelia Sambetei celei de rand, apoi ale Postului, pana la Duminica Tuturor Sfintilor.
INSEMNARE: trebuie sa se stie ca in aceasta saptamana postesc (de trei ori), blestematii armeni uratul lor post ce se numeste de dansii, a lui Artilurie, iar noi monahii in fiecare zi, chiar si Miercuri si Vineri mancam branza si oua in ceasul al noualea, iar mirenii mananca carne rasturnand astfel dogma acelui fel de eres al acelora.
Daca se va intampla Praznicul Intampinarii Domnului in Sambata Lasatului sec de carne, atunci toata Slujba Mosilor se canta in gropnita seara si dimineata, iar daca nu este gropnita atunci se canta in Sambata aceasta, mai inainte de Duminica Fiului celui risipitor, iar in Sambata Lasatului sec de carne se canta Slujba Praznicului singura.
Categoria: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Cuvinte cheie: Duminica a 33-a dupa Rusalii, Duminica Vamesului si Fariseului
Cautare:
DUMINICA VAMESULUI SI A FARISEULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Vizualizari: 3209
Id: 2793
Imagine:
Share:
IN SAMBATA LASATULUI SEC DE CARNE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN DUMINICA LASATULUI SEC DE CARNE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNI IN SAPTAMANA BRANZEI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN MARTEA DIN SAPTAMANA BRANZEI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN MIERCUREA DIN SAPTAMANA BRANZEI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
CUM TREBUIE SA SE CITEASCA CANTARILE LUI MOISE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA VAMESULUI SI A FARISEULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CITIREA CATISMELOR CUM TREBUIE SA SE CITEASCA IN TOT ANUL (de la duminica tomii (antipasha) si pina la odovania Inaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci a Domnului) :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
POSTUL PASTELUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
SLUJBA CEASURILOR DIN SFANTA SI MAREA VINERI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA DECEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA MARTIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CUM SE CANTA CATAVASIILE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
INTRU SFANTA SI MAREA SAMBATA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.