www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

EPISCOPUL CHESARIE AL BUZAULUI :: Pateric romanesc

EPISCOPUL CHESARIE AL BUZAULUI :: Pateric romanesc


EPISCOPUL CHESARIE AL BUZAULUI

(1784-1846)


Episcopul Chesarie face parte din randul marilor ierarhi romani ai secolului trecut. El s-a nascut in Bucuresti din parinti saraci, prin anul 1784, cu numele de Constantin Capatana. La varsta de 13 ani (1797) a fost incredintat episcopului Iosif al Argesului, care il da sa invete carte la scoala greceasca de la Biserica Domnita Balasa. Apoi il calugareste la Manastirea Antim cu numele de Chesarie si il hirotoneste diacon.


In anul 1820, ucenicul episcopului Iosif ajunge iconom al Manastirii Antim si mai tarziu al Mitropoliei din Bucuresti. Fiind daruit de Dumnezeu cu multa ascultare, smerenie si pricepere, in anul 1825 este hirotonit episcop la Buzau de mitropolitul Grigorie Dascalul, pastorind turma incredintata de Hristos cu neimputinata dragoste si osardie, timp de 21 de ani.


Gasind Eparhia Buzaului cu multe lipsuri si cu biserici ruinate, a reinnoit zeci de lacasuri - manastiri, schituri, metoace si biserici -, devenind astfel un mare ctitor al acestei eparhii. Iar pentru luminarea copiilor si folosul de obste al neamului, a intemeiat mai multe scoli, precum: Seminarul eparhial, infiintat in anul 1836; scoala de muzica bisericeasca, in anul 1830; scoala de pictura bisericeasca, sub conducerea pictorului Nicolae Teodorescu, in anul 1831; scoala de sculptura bisericeasca, in anul 1833 si altele. In aceste scoli ctitorite de episcopul Chesarie au fost adusi cei mai buni profesori, duhovnici si dascali din Tara Romaneasca, din care au iesit episcopi, preoti si dascali alesi, precum si pictori renumiti. Elevilor li se cerea cel dintai credinta tare in Dumnezeu, rugaciune si viata morala desavarsita.


Pentru tiparirea cartilor de slujba si invatatura duhovniceasca, episcopul Chesarie a reinfiintat in anul 1833 o tipografie eparhiala, unde s-au tiparit, cu binecuvantarea si cheltuiala sa, zeci de carti patristice si de cult, raspandite in cea mai mare parte gratuit.


Dintre cartile de invatatura tiparite sub pastoria sa se amintesc Despre purcederea Sfantului Duh, Impartire de grau si Putul Sfantului Ioan Gura de Aur (1833); Sfatuire pe scurt catre cel ce se pocaieste (1834); Cazanii (1834); Talmacire la cei o suta cincizeci de psalmi (1840); Invatatura catre preoti si diaconi (1835); Alcatuire aurita (1837); Carte foarte folositoare de suflet; Cinci cuvinte ale Sfantului Grigorie de Nyssa (1838); Chiriacodromion (1839) si altele. Iar dintre cartile de slujba a tiparit: Evanghelia (1834); Molitfelnic bogat, Sfintele Liturghii si Psaltirea (1835); Ceaslovul bogat, Acatistier (1836); Octoih si Catavasier (1839); Sfintele Liturghii (1840); Psaltirea (1841); Agheasmatar (1845) si altele.


Acest neobosit episcop si credincios pastor al Bisericii lui Hristos a purtat permanent grija de fiii sai duhovnicesti, zidindu-le lacasuri, dandu-le preoti buni, cercetandu-i personal si hranindu-i cu carti de invatatura si cuvinte parintesti. Iar ca ucenic al unui mare episcop - Iosif al Argesului - a ridicat si el nu putini ucenici si fii sufletesti, dintre care cel mai renumit a fost ierodiaconul Iosif Naniescu, venerabilul mitropolit al Moldovei de mai tarziu.


In anul 1846, la 30 noiembrie, episcopul Chesarie, pastorul cel bun si credincios al Eparhiei Buzaului, a raposat cu pace, plans de toti credinciosii sai si a fost ingropat langa biserica, spre neuitata pomenire. Piatra lui de mormant poarta aceasta frumoasa inscriptie: “Opreste-ti, trecatorule, pasul in respect langa pacinicul lacas al Colosalei umbre - sacrul mormant. Aici ierarhul Chesarie trupul isi odihneste de multele, in putin timp, jertfiri spre gloria Domnului, a Patriei si eternei sale memorii. (Noiemvrie 30, 1846)”.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

EPISCOPUL CHESARIE AL BUZAULUI :: Pateric romanesc

Vizualizari: 1020

Id: 1139

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.