EPISCOPUL EFREM AL RADAUTILOR - Manastirea Moldovita
(+ 1626)
Evlaviosul episcop Efrem era cu metania din Manastirea Moldovita, iar cu locul nasterii din partile Sucevei. Deci, auzind de buna nevointa a monahilor de aici, s-a facut calugar in a doua jumatate a secolului XVI, invrednicindu-se in putina vreme de darul preotiei. Apoi, a fost mai multi ani eclesiarh si duhovnic al obstii din Moldovita, crescand multi fii duhovnicesti si zidind sufleteste pe toti cu smerenia, cu blandetea si cu intelepciunea lui. Caci era deprins din copilarie cu citirea si intelegerea Sfintei Scripturi si cu invatatura Sfintilor Parinti, pe care o deprinsese in scoala manastirii de la dascali iscusiti.
Spre sfarsitul secolului XVI, Cuviosul Efrem a fost ales egumen al Manastirii Moldovita, povatuind duhovniceste aceasta obste intre anii 1595- 1607 si adunand in jurul sau pana la 60 de calugari. In aceasta vreme, Manastirea Moldovita a cunoscut o epoca de aleasa inflorire duhovniceasca si culturala. Aici se formau duhovnici si egumeni iscusiti in povatuirea sufletelor omenesti, precum si buni caligrafi care scriau carti de slujba pentru biserici, printre care era si Cuviosul Isaia pustnicul. In jurul Manastirii Moldovita se nevoiau, de asemenea, numerosi sihastri care se bucurau de ajutorul lui. Numele egumenului Efrem era cunoscut domnului Moldovei, Ieremia Movila, care ii acorda unele ajutoare pentru manastire si “scrie rugaminte egumenului din Moldovita si intregului sobor”.
Pentru intelepciunea vietii sale, Cuviosul Efrem a fost chemat de Dumnezeu la treapta arhieriei, fiind hirotonit episcop al Husilor in anul 1607. Dupa putina vreme ajunge pe scaunul Episcopiei Radautilor, bine pastorind turma lui Hristos 15 ani (1608-1614 si 1616-1623). Prima lui grija a fost sa zideasca biserici in toate satele si sa hirotoneasca preoti buni si stiutori de carte, ca sa poata povatui poporul pe calea mantuirii. Se ingrijea, de asemenea, pentru intarirea vietii duhovnicesti in manastirile si schiturile din eparhia sa, randuind egumeni luminati si sporiti in fapte bune.
La manastirea de metanie, episcopul Efrem a zidit in anul 1612 o frumoasa “clisiarnita”, care se pastreaza pana astazi. A mai dat manastirii sale cateva carti de slujba, caligrafiate cu propriile sale maini, si anume un Evangheliar (1613), o Psaltire (1614) si un “Anghelis” (Octoih). Pe acest manuscris se afla urmatoarea insemnare: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iata eu robul Domnului Dumnezeului meu, Efrem, episcop de Radauti, am binevoit si am dorit din toata inima si am dat din agoniseala mea dreapta, ca sa se scrie sfantul Anghelis care sta de fata celor ce-l privesc, ca rugaciune a mea pentru mine si parintii mei si l-am dat Sfintei Manastiri Moldovita…”.
Asa nevoindu-se smeritul episcop Efrem si mult ostenindu-se pentru mantuirea turmei sale, in anul 1623 s-a retras la manastirea de metanie. Apoi, pregatindu-si dinainte mormantul, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, in anul 1626. Mormantul se afla in gropnita Manastirii Moldovita si poarta urmatoarea inscriptie: “Acesta este mormantul presfintitului nostru parinte Kir Efrem, episcop al Radautiului (unde) este si inmormantat, unde s-a fagaduit lui Dumnezeu si Preacuratei Sale Maici, din tinerete. Vesnica lui pomenire, in anul 1626″.
Categoria: Pateric romanesc
Cautare:
EPISCOPUL EFREM AL RADAUTILOR :: Pateric romanesc
Vizualizari: 1008
Id: 1068
Imagine:
Share:
CUVIOSUL IOANICHIE SCHIMONAHUL :: Pateric romanesc
CUVIOSII SIHASTRI DANIIL SI MISAIL :: Pateric romanesc
CUVIOSUL NEOFIT SIHASTRUL :: Pateric romanesc
CUVIOSUL MELETIE SIHASTRUL :: Pateric romanesc
SFANTUL IERARH IOREST MARTURISITORUL :: Pateric romanesc
Pateric romanesc :: Pateric romanesc
SFANTUL DANIIL SIHASTRUL :: Pateric romanesc
SFANTA TEODORA DE LA SIHLA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL VARLAAM :: Pateric romanesc
MOSUL GHEORGHE LAZAR :: Pateric romanesc
SFANTA PARASCHEVA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL IOSIF NANIESCU :: Pateric romanesc
SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE, FILIP SI ALTI 31 DE LA NICULITEL :: Pateric romanesc
PROTOSINGHELUL IOANICHIE MOROI :: Pateric romanesc
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.