Faptele dragostei
Pentru nimic in lume si de dragul nimanui, nu se cade sa faci nici cel mai mic rau, cu toate acestea, ca sa aduci un ajutor celui care are nevoie de el, poti uneori sa amani o buna lucrare sau sa o inlocuiesti cu alta mai buna, caci atunci n-ai nimicit binele ci l-ai schimbat in unul mai mare.
Trebuie sa suferim nedesavarsirea altuia
Ceea ce omul nu poate indrepta in sine insusi sau in altii, trebuie sa le sufere cu rabdare, pana ce Dumnezeu porunceste altfel. Cugeta ca poate e mai bine sa fie asa, ca sa fi cercat prin rabdare, fara de care meritele noastre nu sunt mare lucru. Trebuie in toate acestea sa te rogi lui Dumnezeu sa te ajute sa biruiesti aceste piedici, sau sa le suferi cu blajinatate. Daca cineva, lamurit odata sau de doua ori, nu cade la aceeasi parere cu tine, nu mai avea disputa cu el, ci incredinteaza toate in mana lui Dumnezeu care stie a scoate binele din rau, ca astfel sa se implineasca voia Sa. Si sa fie slavit in toti robii Sai.
Da-ti osteneala sa suferi cu rabdare lipsurile si slabiciunile altora, oricare ar fi ele, pentru ca si tu ai multe din acestea pe care trebuie sa le sufere altii. Ca Dumnezeu a randuit astfel, ca sa ne invatam a ne purta sarcina unii altora - caci fiecare are sarcina sa -nimeni nu-i fara lipsuri, nimeni nu-si este indestulator siesi, nimeni nu-i atat de intelept sa se poata indruma singur, dar se cade sa ne suferim, sa ne mangaiem si sa ne ajutam, sa ne invatam si sa ne indrumam unii pe altii. Ceea ce te face atat de suparacios nu-i zelul pentru aproapele, ci o iubire de sine, nazuroasa, artagoasa, posomorata. Pietatea cea adevarata e blajina si rabdatoare, fiindca ea te arata cine esti...
Despre viata monahiceasca
Trebuie sa capeti deprinderea de a te frange pe tine insuti in multe lucruri, daca vrei sa pastrezi pacea si buna intelegere cu altii. Nu-i putin lucru sa traiesti intr-o manastire sau intr-o alta viata de obste. Sa nu dai niciodata prilej de plangere impotriva-ti si sa fi credincios cu statornicie in acestea pana la moarte.
Haina si tunsoarea insemneaza putin. Schimbarea obiceiurilor si desavarsita ucidere a patimilor face pe adevaratul calugar. Cel ce cauta altceva decat pe Dumnezeu si manastirea sufletului, nu va gasi acolo decat suparari si suferinte.
Ai venit aici ca sa slujesti, nu ca sa poruncesti. Afla ca ai fost chemat sa suferi si sa te trudesti, iar nu ca sa flecaresti intr-o desarta trandavie. Ajuta-mi, Doamne, in sfintele mele hotarari si in slujba mea; da-mi a incepe bine acum, caci ceea ce am inceput acum nimica este. Caci omul isi pune in gand, dar Dumnezeu hotaraste, iar nu omul este acela care isi alege calea sa.
Nu sta niciodata cu totul fara nici o treaba; citeste, scrie, te roaga, mediteaza, sau lucreaza ceva folositor pentru obstea fratilor.
Indeletnicirile care nu sunt savarsite laolalta cu ceilalti nu trebuie lasate sa fie vazute in afara, caci e mai bine sa fie savarsite in taina cele care sunt numai ale fiecaruia in parte. Pazeste-te totusi sa nu fi nepasator pentru indeletnicirile cele savarsite laolalta si prea grabit pentru cele numai ale tale. Dar, dupa ce ai indeplinit cu credinta si in totul indatoririle ce ti-au fost puse inainte, daca-ti mai prisoseste vreme, daruieste-ti si tie insuti, dupa cum te va povatui evlavia ta.
Citeste mai degraba ceea ce atinge inima decat ceea ce departeaza mintea.
De vei sti sa lasi pe oameni intr-ale lor, in curand te vor lasa si ei sa faci ce vrei.
Nu trage spre tine treburile altuia si nu te incurca deloc in cele ale oamenilor mari.
Daca nu esti bagat in seama de oameni nu te intrista, ci ingrijeste-te sa ai o buna vietuire, cu destula ingradire, asa cum se cuvine unui slujitor al lui Dumnezeu si unui evlavios monah.
Mai drept ar fi sa te invinuiesti pe tine insuti si sa acoperi pe fratele tau. Daca voiesti sa fi suferit de altii, sufera-i tu pe ei mai intai. Nu-i mare lucru sa traiesti bine cu oamenii blajini si buni, caci aceasta place din fire tuturora, dar sa traiesti in pace cu oamenii asprii, stricati, destrabalati, sau care ti se impotrivesc, aceasta-i un mare har, o virtute plina de curaj si vrednica de lauda.
Orice, om sau neam, care ar sfarama aceasta lege sau ar tagadui aceste invataturi, fie chiar numai intr-un singur loc, acel om, acel neam, razvratit impotriva lui Dumnezeu, capata de indata pedeapsa faradelegii sale. De voiesti ceea ce Dumnezeu voieste si ceea ce-i folositor aproapelui, te vei bucura de slobozenia launtrica.
O inima curata strabate Cerul si iadul.
Daca este vreo bucurie in lume, este cea pe care o are o inima curata.
Sa faci totdeauna binele si sa nu-l socotesti putin este semnul unui suflet smerit. Sa nu voiesti mangaierea nici unui om, insemneaza o mare curatie si o mare incredere launtrica. Cand nu cauti in afara nici o marturie in folosul tau semn este ca te-ai incredintat in totul lui Dumnezeu.
Nu dori niciodata sa fi laudat sau iubit inaintea altora, caci aceasta nu-i partea lui Dumnezeu, cu care nimeni egal nu poate fi. Nu dori de asemenea sa-si aiba cineva inima prinsa de tine si nici tu insuti sa fi prins de dragostea cuiva, ci Iisus Hristos sa fie in tine si in tot omul de bine.
Iti trimite necazuri si pedepse, primeste-le cu bucurie, caci totdeauna, pentru mantuirea ta a facut sau a ingaduit toate cate ni se intampla. Amin.
Sfantul Marcu Ascetul
Daca esti iubitor de invatatura fa-te iubitor si de osteneala. Caci simpla osteneala ingamfa pe om. Necazurile care vin asupra oamenilor, sunt roadele pacatelor proprii. Iar daca le rabdam prin rugaciune, ne vom bucura iarasi de venirea lucrurilor bune.
Cel ce vrea sa faca ceva si nu poate, e socotit de cunoscatorul de inimi, Dumnezeu, ca si cand ar fi facut. Iar aceasta trebuie sa o intelegem atat cu privire la cele bune, cat si la cele rele.
Pacat spre moarte este pacatul nepocait. Chiar de s-ar ruga un sfant pentru un asemenea pacat, al altuia, nu e auzit.
Cel ce face binele si cauta rasplata, nu slujeste lui Dumnezeu ci voii sale.
Cel ce-a pacatuit, nu va putea scapa de rasplata decat printr-o pocainta corespunzatoare cu greseala.
Categoria: Cararea Imparatiei - Parintele Arsenie Boca
Cautare:
Faptele dragostei - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Vizualizari: 1514
Id: 2206
Imagine:
Share:
Cuvantul 42 despre puterea si lucrarea rautatii pacatului. Cum se formeaza si cum inceteaza ea - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Despre rugaciune - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Despre milostenie - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Cum a murit Constantin Brancoveanu si copiii sai - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Capitolul 3: Neajunsurile duhovnicesti ale incepatorilor - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Despre milostenie - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Despre iubire si dragoste - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Ingeri decazuti - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Lupta dintre ateism si crestinism - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Proorocul de foc - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Cursele - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Din pacatosi, sfinti - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Inclinatii spre trufie - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Faptele dragostei - Cararea Imparatiei - Pr Arsenie Boca
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Radiouri online
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.