În continuare, vom recurge la experienţa Sfinţilor Părinţi pentru a ilustra felul în care pot lua amploare gândurile rele.
Sfântul Maxim Mărturisitorul arată că gândurile pătimaşe sunt stârnite de „patimile aflătoare în suflet". Ele ne războiesc mintea şi „o silesc la consimţirea cu păcatul": „Astfel, biruitori fiind, o duc la păcatul cu cugetul, iar acest păcat săvârşindu-se, o duc în sfârşit, ca pe o roabă, la faptă. După aceasta, cei ce au pustiit sufletul prin gânduri, se depărtează împreună cu ele şi rămâne în minte numai idolul păcatului". Dacă nu vom alunga idolul păcatului din suflet printr-o pocăinţă intensă şi îndelungată, el va constitui sursa multor dereglări ale structurii noastre sufleteşti.
Iată cum ne înfăţişează Sfinţii Părinţi felul în care se cuibăresc gândurile pătimaşe în noi şi făgaşul pe care îl urmează. Pentru a izbuti să ne debarasăm de ele, este necesar să intrăm într-o examinare mai amănunţită a lor. Gândurile care au pătruns în raţiunile sufleteşti încearcă să ne subjuge mintea, sugerându-ne satisfacerea uneia sau alteia din poftele sau patimile aflătoare în suflet. Acest stadiu se numeşte „ispitire" şi nu se socoteşte drept păcat. O desfătare prelungită provocată de astfel de gânduri atrage atenţia minţii; dacă aceasta nu se va lepăda de respectiva pornire a poftei, va fi treptat absorbită de ea, şi voinţa noastră se va contopi cu ea, consimţind astfel la făptuirea păcatului. Rezistenţa ne va slăbi, iar dacă păcatul va fi repetat, se va forma deprinderea şi va apărea împătimirea - „după care toate forţele naturale ale omului devin roabele acesteia" (Arhim. Sofronie).
Prezenţa şi contemplarea stăruitoare a gândurilor de satisfacere a plăcerilor contribuie în mod esenţial la punerea în lucrare a patimilor. Drept aceea, Sfinţii Părinţi ne îndeamnă să ne înfrânăm şi să nu ne facem robi ai poftelor, sau, mai bine zis, să ne străduim să le preschimbăm în osârdie duhovnicească şi să le respingem de îndată ce observăm că ne-au captivat mintea.
(Mitropolit Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodoxă: știința sfinților părinți, traducere de Irina Luminița Niculescu, Editura Învierea, Arhiepiscopia Timișoarei, 1998, pp. 255-256)
Categoria: Articole
Cautare:
Felul in care pot lua amploare gandurile rele
Vizualizari: 761
Id: 10540
Imagine:
Share:
Frica de Dumnezeu ne ajuta sa ne eliberam de razboiul cu gandurile
Ura si iubire
Sufletul sadit la izvoarele dumnezeiestilor Scripturi
Rugaciunea il face pe om sa implineasca lucruri mai presus de fire
Suferinta noastra este vremelnica, iar folosul vesnic
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.