„Femeile sunt mai uşor de convertit întâi psihologic, emoţional, însă aceasta poate deveni o problemă. Există trei niveluri: cel duhovnicesc, cel psihologic şi cel trupesc. La femei, nivelul psihologic se apropie mai mult de cel duhovnicesc, aşa încât faptele psihologice sunt considerate de ele duhovniceşti. La bărbaţi, partea psihologică se apropie mai mult de cea trupească, de aceea caută mulţumire trupească şi plăcere.
Ca duhovnici, nu trebuie să îndepărtăm femeile din această cauză, că sunt mai înclinate către afectivitate şi către zona psihologică, ci să le explicăm că ne dorim mântuirea lor. Este firesc ca femeia să păşească la început în mod psihologic, să caute adică un sprijin în bărbat sau în duhovnic. Părintele duhovnic trebuie să fie matur, să nu lase gândurile să-l doboare, să-l influenţeze, şi să ridice femeile ce se spovedesc la un nivel superior, la nivelul duhovnicesc. Dacă preotul duhovnic observă o înclinaţie şi o atracţie psihologică, nu trebuie să îndepărteze persoana, deoarece ea poate fi lipsită şi de sprijinul duhovnicesc şi poate cădea în deznădejde. Cu totul alt lucru este dacă însuşi duhovnicul suferă de o asemenea scădere. Dacă se întâmplă aşa ceva, nu trebuie să mai spovedească femei.
Femeia, la început, atunci când vine la spovedanie, fiind trecută prin multe, are de obicei inima pustie, se simte foarte jos. Când simte un oarecare folos din partea preotului duhovnic, atunci este cu putinţă ca din recunoştinţă să se entuziasmeze faţă de el. Duhovnicul însă trebuie să ia aceasta ca pe o dorinţă a ei de a se sfinţi şi nimic altceva. Când femeile simt plictiseală sau silă în prezenţa duhovnicului, atunci este o stare bolnăvicioasă, în funcţie de starea fiecăruia şi cu rugăciunea necesară, trebuie să ajutăm.” (Arhimandrit Sofronie Saharov)
(Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, Cunosc un om în Hristos: Părintele Sofronie de la Essex, traducere din limba greacă de Preot Șerban Tica, Editura Sophia, București, 2011, p. 225)
Categoria: Articole
Cautare:
Femeia si spovedania
Vizualizari: 703
Id: 8507
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.