Știm că se folosește în dumnezeiasca Euharistie – acolo unde, prin marea rugăciune a Epiclezei euharistice, Duhul Sfânt este invocat peste darurile puse pe Sfântul Altar, pentru a fi prefăcute în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Dar, vinul face parte integrantă și din alte momente ale cultului liturgic.
După Sfânta Liturghie, riturile legate de înmormântare și rugăciunile pentru cei adormiți folosesc în cadrul lor, în scop liturgic, vinul. Îl găsim folosit încă de la prima rugăciune oficiată după ce un creștin a pornit pe calea veșniciei – la rugăciunea stâlpilor. La Veșnica Pomenire, vinul este ridicat, alături de alte orfrande ale familiei. Același gest se regăsește la slujba de înmormântare, dar și la fiecare dintre rugăciunile care se vor face de către familie, pentru cel adormit. Folosirea vinului în cultul celor adormiți este pusă în legătură de continuarea simbolică a dumnezeieștii Liturghii. Însă, dincolo de acestă interpretare simbolică, vinul este împărțit în scopul milosteniei, în calitatea lui de aliment și în cea terapeutică – canoanele bisericii reglementând cantitea de vin care se poate împărți și consuma la masă, alături de zilele în care se poate bea vin.
În afară de simbolism și de necesitatea practică, vinul mai are o folosință liturgică. În momentul în care cel adormit este coborât în mormânt, preotul toarnă vin peste trupul aflat în sicriu, povățuirea Molitfelnicului menționând că acest vin este amestecat cu ulei.
În teologia liturgică, paharul de vin amestecat sau nu cu ulei se numește „paos” – în limba greacă „mângâiere”, de unde a rezultat denumirea populară de „apaos”. Episcopul Melchisedec Ștefănescu, în manualul său de Teologie Liturgică din anul 1862, vorbețște despre folosirea „paosului, simbol al aromelor sau al balsamului cu care femeile mironosițe au uns trupul Domnului, după moarte. Stropirea cu vin și gustarea din pahar este simbol al curăției de păcate”.
Categoria: Liturgica
Cautare:
Folosirea vinului in riturile funerare
Vizualizari: 690
Id: 25198
Imagine:
Share:
Rugaciune catre Sfanta Treime a Parintelui Sofronie de la Essex
Rugaciune pentru bolnavi, catre Sfantul Efrem cel Nou
Acatistul Sfantului Cuvios Simeon, izvoratorul de mir si al fiului sau, Sfantul Cuvios Sava
Condacul Sfantului Cuvios Vasile Marturisitorul, glasul al 2-lea. Podobie: Cele de sus cautand...
Suita liturgica „Doamne al puterilor...”
Rugaciunea „Cuvine-se cu adevarat”
Rugaciune catre Sfantul Modest grabnic ajutator pentru animalele bolnave din gospodarie
Rugaciune catre Cuviosul Moise Arapul pentru vindecarea de patima bauturii
Troparul Sfantului Ioan Rusul
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.