Avem nevoie, în împrejurările vieţii, de un altul mai mic ca noi. Este o nevoie atât de neînlăturat, încât chiar cel mai bogat dintre oameni nu-i scutit de această dependenţă şi nu se poate lipsi de cel mai sărac. După cum cei lipsiţi, siliţi sunt să ajungă la mâna celor bogaţi, tot aşa, cei bogaţi nevoie au de cei lipsiţi, încă şi mai mult. Ca să dovedim aceasta, să presupunem, de vreţi, două oraşe, unul locuit numai de bogaţi, celălalt, numai de săraci. Că în cel dintâi nu se află nici un sărac, iar în cel de-al doilea, nici un bogat. Poporul din fiecare să fie bine ales - şi să vedem care din ele îşi va putea ajunge sieşi mai bine.
Iată: în oraşul bogaţilor nu se va găsi zidar, tâmplar, cizmar, brutar, fierar, cultivator, şi nici un lucrător de orice fel. Ce bogătaş ar primi să aibă una din aceste îndeletniciri, atunci când, chiar cei care se îndeletniciseră odinioară cu ele nu mai pot face o asemenea grea muncă, după ce s-au îmbogăţit!… Şi atunci, oraşul cu bogaţii cum o va duce? Veţi zice: Bogaţii vor da bani celor săraci ca să cumpere de la ei produsul industriei lor. Dar atunci înseamnă că ei nu-şi ajung loruşi, şi au nevoie de alţii.
Să vedem acum, dacă oraşul locuit de săraci, în lipsă de bogaţi, ar trece printr-o asemenea încurcătură. Deloc. Ca să clădeşti o casă, nu-i nevoie nici de aur, nici de argint, nici de mărgăritare, ci să ştii cum s-o faci şi să ai mâini şi nu cine ştie ce fel de mâini, ci mâini bătătorite, cu degetele întărite; mai ai nevoie de putere, de lemn şi de pietre. Ca să-ţi faci un veşmânt, aurul şi argintul de prisos sunt. Ceea ce trebuie sunt iarăşi mâini, pricepere, femei care să ţese. Iar pentru a munci, pentru a cultiva pământul, de bogaţi sau de săraci este nevoie? Vădit, de săraci. Dacă-i vorba de bătut fierul sau de altă îndeletnicire a mâinii, tot cei mici sunt totdeauna cei mai de trebuinţă. Unde se face simţită nevoia de cei bogaţi?
(Sfântul Ioan Gură de Aur, Cuvinte alese, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2002, p. 78)
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Folosul obstesc al saracilor
Vizualizari: 715
Id: 11397
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.