www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

IEROSCHIMONAHUL NIFON IONESCU :: Pateric romanesc

IEROSCHIMONAHUL NIFON IONESCU :: Pateric romanesc


IEROSCHIMONAHUL NIFON IONESCU


Adevaratul ctitor al Schitului romanesc Prodromul - Muntele Athos


(1807-1901)


Cuviosul Nifon ieroschimonahul este cel dintai si adevaratul ctitor al schitului romanesc Prodromul din Athos. S-a nascut in judetul Vaslui din parinti saraci si foarte credinciosi. Auzind de vestitul staret al Manastirii Horaita, arhimandritul Irinarh Roseti, in anul 1826 a intrat in obstea lui si s-a facut calugar de dansul, sub numele de Natanail. In anul 1840 a plecat la Muntele Athos impreuna cu monahul Nectarie din aceeasi manastire. Mai intai s-au nevoit in Manastirea Cutlumus. Apoi au cumparat o chilie la schitul Sfanta Ana. Aici parintele Natanail se face schimonah, sub numele de Nifon.


Adunandu-si calugari multi in jurul sau, din care o parte erau din Manastirea Horaita, schimonahul Nifon, ajutat de prietenul sau iubit Nectarie, a cumparat o chilie mai incapatoare langa mare, la locul numit Chirasa, pe mosia Manastirii Lavra, unde se muta cu ucenicii sai.


In anul 1850 parintii Nifon si Nectarie vin in Moldova, sunt hirotoniti preoti si cer ajutorul mitropolitului Sofronie Miciescu si domnitorului Grigore Ghica de la Iasi, pentru zidirea unui schit romanesc in Athos. In urma ajutorului primit de 3500 de galbeni si a interventiei catre Manastirea Lavra, conducerea acesteia recunoaste chilia Vigla Ianicopoli, drept schit romanesc. Aici mai fusesera egumeni cuviosul Iustin duhovnicul si Patapie ucenicul lui, intre anii 1810-1825, dar chiliile zidite de dansii ajunsesera in ruina.


In anul 1852 ieroschimonahii Nifon si Nectarie au pus temelia bisericii schitului Prodromul, cu hramul Botezul Domnului. Opt ani mai tarziu, in 1860 biserica era deja pictata. In acelasi an arhiereul Isaia Vicoi (ajuns episcop la Roman intre anii 1868-1878), insotit de cativa clerici si doua sute de pelerini din tara, sfinteste noua biserica si numeste pe ieroschimonahul Nifon Ionescu staret al schitului Prodromul. Inmultindu-se calugarii romani in schit, parintii Nifon si Nectarie au adunat noi ajutoare din tara si au zidit doua corpuri de chilii cu cite doua etaje pe laturile de nord-vest si est.


Pe langa grija de organizare, cuviosul Nifon, fondatorul schitului Prodromul, s-a ingrijit si de intarirea vietii duhovnicesti din obstea sa. Mai intai a adunat in jurul sau pe cei mai buni calugari romani ce se nevoiau pe atunci in Sfantul Munte, in frunte cu vestitul protopsalt Nectarie schimonahul. Apoi a randuit la biserica Liturghia zilnica si pravila ca la marile manastiri atonite. De asemenea, ascultarile, masa si intretinerea erau intrutotul de obste.


Spovedania obstii, care numara pana la 100 de parinti si frati, se facea regulat in fiecare saptamana, iar Sfanta impartasanie pentru batrani si schimonahi se facea saptamana. Iar pentru ceilalti la doua saptamani. Pentru bolnavi, staretul a zidit bolnita si a randuit calugari ingrijitori, iar pentru cei tineri si cu talent a format scoala de muzica psaltica, vestita in tot Muntele Athos, sub conducerea marelui dascal si protopsalt roman schimonahul Nectarie Cretu. Astfel, sub staretia ieroschimonahului Nifon Ionescu, schitul Prodromul isi traia cea mai linistita epoca de armonie si inflorire duhovniceasca din toata istoria sa.


In anul 1870, insa, parintele Nifon se retrage din staretie si revine in tara. Aici intemeiaza schitul Bucium de la Iasi, ca metoc al Prodromului. Dupa cativa ani se reintoarce in Sfantul Munte si se retrage la liniste cu ucenicul sau intr-o pestera de langa mare, la 20 de minute departare de schitul intemeiat de el. Alaturi avea si un mic paraclis cu hramul Nasterea Maicii Domnului, unde savarsea pravila zilnica si Liturghia in sarbatori.


Acolo, in pestera, intre munte si mare s-a nevoit Cuviosul Nifon in post si rugaciune inca 20 de ani, slavind pe Dumnezeu ziua si noaptea. Iar in anul 1901 si-a dat sufletul in mainile Domnului, in varsta de 94 de ani. Pestera lui se cheama pana astazi “Pestera Parintelui Nifon”, iar trupul sau a fost ingropat de ucenici alaturi, intr-un loc tainuit, dupa dorinta sa.


Doamne, numara in ceata sfintilor pe Cuviosul Nifon pustnicul!

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

IEROSCHIMONAHUL NIFON IONESCU :: Pateric romanesc

Vizualizari: 1004

Id: 1168

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.