IN DUMINICA LASATULUI SEC DE CARNE
Sambata seara la Vecernia cea mica punem Stihirile Invierii si ale Nascatoarei de Dumnezeu din Octoih.
La Vecernia cea mare dupa Psalmul de seara cel obisnuit cantam: Fericit este barbatul care se teme de Domnul... toata Catisma. La: Doamne strigat-am... punem zece Stihiri, trei ale Invierii, trei a lui Anatolie si patru ale Triodului glas 6, Podobia: Toata nadejdea punandu-si...; Cand vei veni sa faci judecata dreapta... si celelalte asemenea, Slava... glas 8: Cand se vor pune scaunele..., Si acum... a Nascatoarei glasului. Apoi Vohodul si Prochimenul zilei. La Litie punem Stihira Hramului, Slava... glas 7: Cunoscand poruncile Domnului asa sa vietuim..., Si acum... a Nascatoarei: Sub acoperamantul tau cadem... La Stihoavna punem Stihirile Invierii dupa Alfavita, Slava... glas 8: Vai mie inegritule suflete..., Si acum...: Fecioara ceea ce nu stii de mire... Apoi Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara... (de trei ori), dupa care urmeaza Binecuvantarea painilor, dupa obicei si Fie numele Domnului binecuvantat... (de trei ori), Slava... Si acum... Psalmul 33, pana la cuvintele: Nu se vor lipsi de tot binele..., apoi Citirea din Faptele Apostolilor.
La Utrenie dupa cei sase Psalmi, la: Dumnezeu este Domnul... punem Troparul Invierii (de doua ori), Slava... Si acum... al Nascatoarei lui. Dupa obisnuitele Catisme punem Sedelnele Invierii, din Octoih, cu Stihira Nascatoarei lor, apoi Citire din Talcuirea Evangheliei de la Matei, al carei inceput este: Infricosata este ziua aceasta..., apoi Polieleul, la care adaugam si al treilea Psalm: La raul Babilonului... (dupa cum s-a aratat in Duminica trecuta), dupa care urmeaza Troparele Invierii: Soborul ingeresc... si Citirea din Cuvintele cele de Praznic. Urmeaza Ipacoiul si Antifoanele, Prochimenul glasului si Toata suflarea..., apoi Evanghelia Invierii, Invierea lui Hristos vazand..., Psalmul 50, Slava... glas 8, Usile pocaintei..., Si acum: Cararile mantuirii..., apoi Miluieste-ma Dumnezeule..., cu Stihira glas 6: La multimea faptelor mele... Punem Canonul Invierii cu Irmosul, pe patru, apoi Canonul Nascatoarei de Dumnezeu cu Irmosul, pe doi si Canonul Triodului, cu Irmosul, pe opt, glas 6. Catavasiile din Triod: Ajutor si acoperitor... Dupa Cantarea a treia punem Sedealna Triodului glas 6: Gandesc la ziua cea infricosata..., Slava...: In calea plangerii..., Si acum...: Nadejdea lumii cea buna... si Citirea. Dupa Cantarea a sasea punem Condacul glas 1: Cand vei veni Dumnezeule pe pamant, cu slava ..., apoi Icosul si citim Sinaxarul. Dupa Cantarea a noua punem Luminanda Invierii, apoi a Triodului, Podobia: Cu ucenicii sa ne suim...; Infricosata ziua judecatii..., apoi Slava...: Iata ziua vine..., Si acum...: Ceasul cercetarii... La Laude punem patru Stihiri ale Invierii din Octoih, apoi una a lui Anatolie si patru ale Triodului glas 6, cele Samoglasnice, cu Stihul: Toata suflarea sa laude pe Domnul..., Stihira: Gandesc de ziua si de Ceasul acela..., Stihul al doilea: Marturisi-ma-voi Tie Doamne..., acelasi glas: O ce ceas va fi atuncea..., Stihul al treilea: Veseli-ma-voi si ma voi bucura intru tine..., glas 8: Daniil Proorocul barbat al doririlor fiind..., Stihul al patrulea: Scoala-te Doamne, Dumnezeul meu..., glas 1, Sa ne curatim mai inainte pe noi insine fratilor..., apoi Slava... acelasi Stih si aceeasi Cantare, Si acum: Preabinecuvantata esti... Urmeaza Doxologia cea mare, iar dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru... punem numai Troparul Invierii, Ecteniile si Otpustul. se face apoi obisnuita iesire in pridvor, la care cantam Slava... Si acum... Stihira Evangheliei, dupa care punem Invatatura Sfantului Teodor Studitul si Ceasul 1. La Ceasul 1 punem Troparul Invierii, iar dupa Sfinte Dumnezeule... punem Condacul Triodului si celelalte asemenea, apoi Otpustul cel final.
La Liturghie punem Fericirile Invierii din Octoih, ale glasului de rand, pe sase si de la Canonul Triodului, de la Cantarea a sasea, pe patru. Dupa Vohod punem Troparele dupa cum s-a aratat in Duminica Vamesului si a Fariseului. Prochimenul glas 3: Mare este Domnul nostru si mare este Taria Lui..., cu Stihul: Laudati pe Domnul ca este bun... Apostolul din Cartea cea catre Corinteni: Fratilor, mancarea nu ne va pune pe noi inaintea lui Dumnezeu..., Aliluia glas 8: Veniti sa ne bucuram Domnului..., cu Stihul: Sa intampinam fata Lui intru marturisire... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul cand va veni Fiul omului... Punem Priceasna Laudatil pe Domnul..., alta Priceasna: Bucurati-va dreptilor intru Domnul...
IN DUMINICA LASATULUI SEC DE CARNE SEARA
Dupa Psalmul de seara cel obisnuit, la: Doamne strigat-am... punem Stihirile, pe sase, trei ale Octoihului si trei ale Sfantului, de la Minei, Slava... a Sfantului, daca are, Si acum... a Nascatoarei, iar daca Sfantul nu are Slava..., punem Slava... Si acum... a Nascatoarei. La Stihoavna punem Stihirile Triodului, Samoglasnica zilei glas 8: Lacomindu-ne ne-am supus goliciunii celei dintai..., cu Stihul intai: Catre Tine Doamne am ridicat ochii mei..., dupa care se canta aceeasi Samoglasnica. Apoi Stihul al doilea: Miluieste-ne pe noi, Doamne... si se canta Mucenicina, pe acelasi glas: Mucenicii Tai Doamne..., apoi Slava... a Sfantului, daca are, iar daca nu are punem Slava... Si acum... a Nascatoarei: Cele ceresti Te lauda pe Tine... Apoi Acum slobozeste..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Condacul Sfantului, Slava... Si acum... al Nascatoarei, Ecteniile si Otpustul.
Trebuie sa se stie: ca incepand cu ziua de astazi, nu se mai pune Stihoavna Vecerniei si a Utreniei din Octoih, iar in locul lor se canta Stihirile Samoglasnice ale zilei din Triod, pana in Sambata Saptamanii a sasea din Post.
Categoria: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Cautare:
IN DUMINICA LASATULUI SEC DE CARNE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Vizualizari: 1524
Id: 2796
Imagine:
Share:
IN MARTEA DIN SAPTAMANA BRANZEI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN MIERCUREA DIN SAPTAMANA BRANZEI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN JOIA DIN SAPTAMANA BRANZEI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN VINEREA DIN SAPTAMANA BRANZEI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN DUMINICA LASATULUI SEC DE BRANZA SAU A IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
CUM TREBUIE SA SE CITEASCA CANTARILE LUI MOISE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA VAMESULUI SI A FARISEULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CITIREA CATISMELOR CUM TREBUIE SA SE CITEASCA IN TOT ANUL (de la duminica tomii (antipasha) si pina la odovania Inaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci a Domnului) :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
POSTUL PASTELUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
SLUJBA CEASURILOR DIN SFANTA SI MAREA VINERI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA DECEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA MARTIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CUM SE CANTA CATAVASIILE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
INTRU SFANTA SI MAREA SAMBATA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.