IN SFANTA SI MAREA JOI
La Utrenie intru al saptelea ceas din noapte toaca paracliserul si adunandu-ne in Biserica si facand preotul inceputul: Bine este cuvantat Dumnezeul nostru..., incepem (o data): Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru... Doamne miluieste... (de 12 ori); Slava... Si acum... apoi Veniti sa ne inchinam... (de trei ori) citim cei sase Psalmi obisnuiti dupa obicei dupa sfarsitul se pune Ectenia cea mare apoi cantam Aliluia pe glas 8 si Troparul aceluiasi glas: Cand slavitii Ucenici la scularea ... s-au luminat (de trei ori) dupa aceea punem citire din talcuirea Sfantului Ioan Gura de Aur care este din Evanghelia de la Matei a acelei zile. Iar dupa Citire punem Evanghelia de la Luca: In vremea aceea se apropia Praznicul ... cela ce se zice pasha, care se termina cu cuvintele: Dupa Dansul au mers ucenicii... apoi Psalmul 50 iar Rugaciunea: Mantuieste Dumnezeule poporul tau... nu se mai spune ci cantam Canonul pe glas 4, Facerea Sfantului Cozma, Irmoasele punandu-se de cate doua ori iar Troparele punandu-se de douazeci si patru si pe urma Irmosul punandu-i-se in amandoua stranele impreuna. Dupa Cantarea a treia, punem Sedealna Triodului cu glas 1: Cel ce a facut iazurile si izvoarele si marea..., Slava.... pe glas 4, Podobia: Aratatu-Te-ai astazi..., Smerindu-te pentru milostivirea..., Si acum... acelasi glas: Cantand Stapane cu ucenicii tai..., si
citind Cuvantul Sfantului Ioan Gura de Aur cel pentru vinderea lui Hristos, cel pentru invatatura Sfintelor Taine iar cealalta parte ramasa din cuvant o citim la masa. Dupa Cantarea a sasea, punem Condacul glas 2, Podobia: Cele de sus cautand..., Bine luand in maini vanzatorul..., si Icosul si citim Sinaxarul. La Cantarea a noua nu cantam Ceea ce esti mai cinstita... ci indata punem Irmosul de catre fiecare strana se canta cate (o data) si pe urma acelasi Irmos se canta in amandoua stranele impreuna. Dupa Cantarea a noua punem Luminanda: Camara ta Mantuitorule... (de trei ori).
La Laude punem Stihirile pe patru, cele Samoglasnice pe glas 2: Aduna-se acum..., celelalte asemenea Slava... Si acum... acelasi glas: pe care Isaia L-a propovaduit... La Stihoavna punem Stihirile Samoglasnice glas 8: Astazi adunarea cea vicleana s-a adunat asupra lui Hristos...cu Stihul: Cela ce mananca painile mele a gandit asupra mea cu viclesug..., Astazi Iuda isi ascunde fata sa cea iubitoare de saraci..., cu Stihul al doilea: Iesea afara si graia impreuna..., si al treilea: Naravul tau este plin de viclesug..., cu Stihul al treilea: Cuvant fara de lege asupra mea... Apoi Stihira: Nimenea o credinciosilor sa nu ramana neimpartasiot de cina ..., Slava.... acelasi glas: Paharul tau este plin de viclesug..., Si acum... glas 5: Indreptand spre cele de taina pe ucenicii tai, Doamne... Apoi Bine este a ne marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul: Cand slaviti ucenicvi..., apoi Evanghelia si Otpustul, Ceasul 1 dupa obicei la care zicem Troparul: Slavitii ucenici..., Si acum... a Nascatoarei Ceasului: Ce te vom numi pe tine... Apoi Troparul Proorociei glas 3: Cela ce ai fost lovit cu palme peste obraz pentru neamul omenesc..., Slava... Si acum... tot acelasi apoi Prochimenul citirii: Din Proorocia Ieremiei citire..., apoi iarasi Prochimenul si: Pasii mei auzi-i Doamne..., apoi sa se umple gura mea. Dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru... punem Condacul Triodului: Paine luand in maini... celelalte apoi Otpustul cel final.
Se cuvine sa stim ca Litie pentru cei adormiti in pridvor nu se face pana la Duminica Tomei. Iar la al treilea Ceas din zi toaca paracliserul in toaca cea mica si adunandu-ne in Biserica cantam Ceasurile impreuna al treilea, al saselea si al noualea dupa obicei in pridvor, la care zicem Troparul: Preaslavitii Mucenici... iar dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru... punem Condacul Triodului: Paine luand in maini..., si Fericirile le spunem repede fara sa le cantam, apoi Pomeneste-ne pe noi Doamne ...(de trei ori) apoi Ceata ingereasca..., si cu Stihul: Apropiati-va catre Dansul si va luminati... Si iarasi: Ceata ingereasca..., apoi Slava.... ceata Sfintilor .. si Arhangheli, Si acum..., si Crezul: Cred intr-Unul Dumnezeu... Apoi Rugaciunea: Slaveste, lasa, iarta..., apoi Tatal nostru.. si Condacul Triodului punandu-se numai el singur: Paine luand in maini vanzatorul... Apoi Doamne miluieste... (de 40 de ori) si Rugaciunea: Prea Sfanta Treime... stapanie de o fiinta... si apoi Otpustul.
La Vecernie la ceasul al optulea din zi toaca paracliserul si adunandu-ne in Biserica binecuvantand preotul incepe Vecernia fara de Catisma. Imparate ... Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Doamne miluieste... (de 12 ori) apoi Slava... Si acum... apoi Veniti sa ne inchinam... (de trei ori) iar dupa Psalmul de seara cel obisnuit: Binecuvinteaza suflete al meu pe Domnul... urmeaza Ectenia cea mare. Doamne strigat-am... il cantam glas 2, iar Preotul isi schimba vesmintele si cadeste toata biserica si pe frati, apoi intorcandu-se face Proscomidia iar noi punem Stihirile pe zece si cantam Stihirile Samoglasnice ale zilei glas 2: Aduna-se acum..., repetandu-le, apoi Slava..... Si acum... glas 6: Iuda cu adevarat este fiul viperilor... Apoi se face Vohodul cu Evanghelia, Lumina lina..., Prochimenul zilei si trei Citiri ale zilei.
Urmeaza Ectenia cea mica si cantam Sfinte Dumnezeule..., apoi Prochimenul Apostolului, glas 7: Boierii popoarelor s-au adunat impreuna asupra Domnului si asupra Unsului Sau..., cu Stihul: Pentru ce s-au intaratat neamurile... Apostolul din Cartea cea Corinteni: Fratilor eu am luat de la Domnul..., Aliluia glas 6: Fericit este cela ce intelege pe sarac..., cu Stihul: Vrajmasii Mei mi-au grait Mie rele..., Stihul al doilea: Cel ce mananca painile Mele a marit asupra Mea viclesugul... Evanghelia de la Matei: Zis-a Domnul ucenicilor Sai: stiti ca dupa doua zile va fi Pastele..., si dupa randuiala se pune Dumnezeiasca Liturghie a Marelui Vasile. In locul Cantarii Heruvicului, cantam: Cinei tale celei de taina..., (de trei ori), glas 6, punandu-se de fiecare strana in parte, iar la cea de pe urma zicem Aliluia... (de trei ori), iar in locul Axionului, cantam Irmosul Cantarii a noua: Din ospatul Stapanului..., si in locul Pricesnei, cantam acelasi Tropar Cinei Tale celei de taina..., cantandu-l de multe ori pana ce impartasesc fratii cu Dumnezeiestele Taine. Dupa aceea punem Aliluia... (de trei ori), si in locul Cantarii: Sa se umple gurile noastre de lauda Ta..., cantam acelasi Tropar si Aliluia... Apoi intram la masa si mancam fiertura cu untdelemn si bem vin, apoi alta mancare uscata, deoarece s-a cantat Aliluia...
In Tipicul Manastirii Studitilor se porunceste ca in Sfinta si Marea Joi Saptamana se manance numai fiertura, de linte sau bob fiert si sa bem putin vin Iar Tipicul Sfantului Munte al Athosului porunceste ca in Sfanta si Marea Joi sa se manance doua fierturi cu untdelemn si sa se bea vin cate trei pahare. Si aceste toate sa se faca dupa cum va socoti cel mai mare.
Si citim Pavecernita cea mica, la care se canta Tricantarea glas 8, Cantarea a cincea, cu Irmosul: In negura sufletului meu..., de cate doua ori, iar Troparele punandu-se toate cate sunt ele, dupa care iarasi punandu-se Irmosul in amandoua stranele impreuna. Dupa Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... Ecfonisul Preotului, punem Condacul: Pe Cel ce S-a rastignit pentru noi... si celelalte dupa obicei, si Otpustul. Iar Miezonoptica o canta fiecare in parte, la chilie.
Aratare pentru ritualul Spalarii picioarelor in Sfanta si Marea Joi, de la Capitolul 42, din Tipicul cel Grecesc.
Dupa Rugaciunea Amvonului iese Preotul asa cum este imbracat, cu faclia si cu cadelnita, in afara usilor celor mari ale bisericii, fiind legat cu un prosop ce mai inainte a fost pregatit de catre eclesiarh, si odata cu el ies si 12 frati cei ce sunt randuiti, care vor sa fie spalati de cel mai mare, intre care neaparat trebuie sa fie portarul si iconomul, si impreuna cu Preotul mergem si noi toti cantand Psalmul 50, iar dupa sfarsitul Psalmului zicem aceste Tropare, din Canonul zilei, Joii celei Mari, de la Cantarea a cincea, glas 6: Cu legatura dragostei..., apoi: Cel care tine apa cea netinuta..., si: Ucenicilor afara stapanul... Apoi cantam Stihirile Samoglasnice ale Spalarii cu glas 1: Cel ce Te-ai incins cu stergarul..., altul glas 2: Vrand sa luam mare facere de bine, credinciosii..., altul, acelasi glas: Petru se rusina a i se spala picioarele..., apoi alta, glas 8: Astazi Cel mai apropiat dupa fiinta..., Slava... glas 6: Mai bine ti-ar fi fost Tie Iudo..., Si acum... glas 8: Cu dormitare diavoleasca cuprins fiind Iuda..., iar la sfarsitul acestora, Preotul zice Ectenia mare: Cu pace Domnului sa ne rugam... si celelalte, si Econisul: Ca tu esti curatirea sufletelor noastre..., iar dupa Amin!, Preotul se roaga cu mare glas spunand aceasta Rugaciune: Dumnezeule prea bunule, Cela ce esti neapropiat cu Dumnezeirea, care-le in chipul robului, chip de slujitor, la suflet Ti-ai luat... si Ecfonisul: Ca Tie se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, Acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin. Apoi zice: Pace tuturor! Capetele noastre Domnului sa le plecam!, si se roaga Preotul in taina zicand asa: Doamne Dumnezeul nostru Cel ce ne-ai aratat noua masuri de smerenie... si celelalte, apoi Ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti... si celelalte.
Iar dupa Ecfonis, cand Preotul zice: Si sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie..., cei ce voiesc sa se spele stau pe scaunele cele mai inainte pregatite si Preotul incepe a citi Evanghelia cea dintai a Spalarii, de la Ioan, in timp ce, cel mai mare sta si face asa, dupa cum spune si arata Evanghelia. Deci cand zice: Si au pus hainele lor..., cel mai mare isi da jos, mantia, iar cand zice: Luand stergarul s-a incins..., luand si el prosopul se incinge cu dansul, iar cand zice: Si dupa aceea a turnat apa in spalatoare..., toarna si el apa calda in lighean, si cand zice iarasi: Si a inceput a spala picioarele ucenicilor..., incepe si el a le spala, de la portar pana la Iconom si Eclesiarh, si spala picioarele fiecaruia din cei 12. Iar cand zice: Si le-a sters cu prosopul cu care era incins..., Atunci si el le sterge la fiecare din cei ce si-au spalat picioarele si le saruta pe dansele. Iar cand vine la Iconom, atunci Preotul citeste cealalta parte a Evangheliei si zice: Deci a venit si la Simon Petru si a zis Lui acela..., deci atunci Iconomul zice: Doamne au Tu vrei sa-mi speli picioarele mele..., iar cel mai mare zice catre dansul: Ceea ce fac eu tu nu intelegi acum dar vei intelege dupa aceea.., si Iconomul zice iarasi: Nu vei spala picioarele mele in veac..., apoi iarasi, cel mai mare zice: Daca nu te voi spala Eu pe Tine tu nu ai parte cu Mine..., si Iconomul zice iarasi: Doamne nu numai picioarele mele ci si mainile si capul spala-le..., iar cel mai mare zice: Cel ce este curat nu are trebuinta a i se spala, fara numai picioarele, pentru ca este curat tot, si voi sunteti curati dar nu toti... si apoi toate cele ce urmeaza de aici inainte, pana se implineste Evanghelia.
Si Iconomul sta si i se spala picioarele, de catre cel mai mare, iar dupa ce s-au spalat toti, cel mai mare merge la locul sau si se dezleaga de prosop si se imbraca cu mantia si cu hainele sale, iar Preotul se muta si sta el in locul analogului si zice: Si sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie... si citeste in auzul tuturor a doua Evanghelie a Spalarii: In vremea aceea daca a spalat Iisus Picioarele Ucenicilor Sai..., iar dupa Evanghelie zice Rugaciunea: Doamne Dumnezeul nostru: Doamne Dumnezeul nostru cela ce pentru multa Ta mila Te-ai desertat pe Tine chip de rob luand... si apoi Ecfonisul: Ca Tu esti Cel ce Binecuvantezi si Sfintesti toate, Hristoase Dumnezeul nostru... iar dupa sfarsitul Rugaciunii se stropesc toti din spalatura fratilor. Apoi intram in biserica cantand Troparele acestea, din Cantarea a cincea a Tricantarii Vinerii celei mari: Daca si-au spalat picioarele si mai inainte s-au curatit..., altul: Vedeti o prietenilor ca sa nu va tulburati..., repetandu-le. Iar dupa aceea zicem: Fie numele Domnului binecuvantat... (de trei ori), Slava... Si acum..., Psalmul 33, apoi se da anafura fratilor si se face Otpustul.
INTRU SFANTA SI MAREA JOI SEARA
Punem Slujba Sfintelor si Mantuitoarelor Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. La al doilea ceas din noapte paraclisierul toaca, si adunandu-ne in biserica si Preotul binecuvantand, noi zicem: Imparate Ceresc..., Sfinte Dumnezeule... si Prea Sfanta Treime..., iar dupa Tatal nostru... Doamne miluieste... (de 12 ori), Slava... Si acum..., apoi Veniti sa ne inchinam... (de trei ori) si citim cei sase Psalmi obisnuiti, iar dupa sfarsitul acestora punem Ectenia cea mare, si dupa Ecfonis cantam Aliluia... glas 8 si Troparul, acelasi glas: Cand slavitii ucenici... (de trei ori), cantandu-l rar si cu Cantare dulce (este scris in Sfanta si Marea Joi La Utrenie ). Atunci Eclesiarhul imparteste lumanari fratilor, pe care ei le aprind la fiecare Evanghelie. Iar in timp ce se canta Troparul, intra cel mai mare sau Preotul cel de rand, impreuna cu Diaconul in Sfantul Altar si imbracandu-se in Sfintele Vesminte cadeste Sfanta Masa in chipul crucii si tot Sfantul Altar, stranele si pe frati dupa randuiala. Apoi zice Ectenia cea mica si celelalte. Aceasta Ectenie se zice de Diacon sau de Preot, inaintea Sedelnelor, pana la Evanghelia a opta. Dupa aceasta Preotul spune: Si ca sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie..., iar cantaretii canta: Doamne miluieste... (de trei ori), apoi Diaconul spune: Intelepciune drepti!, apoi cel mai mare sau Preotul cel de rand zice: Pace tuturor!, iar Strana raspunde: Si duhului tau., si citeste prima Evanghelie, de la Ioan, Asezamantul Sfintelor Patimi: Zis-a Domnul ucenicilor Sai acum s-a proslavit Fiul Omului..., cu sfarsitul: Intru care a intrat El si ucenicii Lui. Iar cantaretii canta: Slava indelung rabdarii Tale Doamne, Slava Tie Doamne slava Tie. Prima Evanghelie se citeste de catre cel mai mare sau de Preotul cel de rand, iar celelalte Evanghelii le citesc ceilalti Preoti, unul dupa altul, fiecare dupa starea sa. Iar dupa Citirea Evangheliei indata cantam Antifoanele, repetand toate Troparele. Punem Antifonul intii glas 8, iar dupa al treilea Antifon punem Ectenia cea mica si Sedealna glas 7, Slava... Si acum... iarasi aceeasi Sedealna, la care nu se sta jos, ci o cantam stand in picioare, pentru ca atunci cadeste Preotul sau Diaconul Sfanta Masa. Apoi Diaconul zice: Si pentru ca sa ne invrednicim noi... iar Preotul citeste cea de-a doua Evanghelie de la Ioan: In vremea aceea iesit-a Iisus cu ucenicii Sai..., cu sfarsitul: Ci ca sa manance Pastele.
Iar dupa Evanghelie cantam Antifonul al patrulea, glas 5 si alte doua Antifoane impreuna cu dansul. Apoi iarasi Ectenia cea mica, dupa obicei si Sedealna glas 7: Ce pricina te-a facut vanzator al Mantuitorului... Slava... Si acum... iarasi aceasta, dupa cum s-a aratat si mai sus, apoi Evanghelia a treia de la Matei: In vremea aceea ostasii luand pe Iisus l-au dus la Caiafa, cu sfarsitul: Si iesind afara a plans cu amar... Apoi cantam Antifonul al saptelea al optalea si al noualea, dupa cum s-a aratat mai sus si Ectenia cea mica, apoi Sedealna glas 8: Acum Iuda cel ce era oarecand ucenic..., Slava... Si acum... tot aceasta, apoi Evanghelia a patra, de la Ioan: In vremea aceea adus-au pe Iisus de la Caiafa in divan..., cu sfarsitul: L-au dat pe Dansul lor ca sa-L rastigneasca... Apoi cantam Antifonul al zecelea, al unsprezecelea si al doisprezecelea, glas 6 si glas 8. Urmeaza Ectenia cea mica si Sedealna glas 8, (de doua ori), dupa care Preotul citeste Evanghelia a cincea, de al Matei: In vremea aceea vazand Iuda pe Cel ce-L vanduse, pe Iisus..., cu sfarsitul: Sa duca crucea Lui... Apoi cantam Antifonul al treisprezecilea, al paisprezecelea si al cincisprezecelea, glas 6, glas 8 si iarasi glas 6, apoi Ectenia cea mica si Sedealna glas 4, Podobia: Degrab ne intampina...; Rascumparatu-ne-ai pe noi... (de doua ori). Urmeaza Evanghelia a sasea, de la Marcu: Din vremea aceea ostasii l-au adus pe Iisus inlauntrul curtii..., cu sfarsitul: Ca sa vedem si sa credem Lui... Si indata cantam Fericirile, glas 4: Intru imparatia Ta pomeneste-ne pe noi Doamne..., la care punem noua Stihiri incepand de la Stihul: Fericiti cei ce flamanzesc..., si pe rand, le punem pe toate celelalte. Apoi Prochimenul glas 4: Imparatit-au hainele mele lorusi..., cu Stihul: Dumnezeule, Dumnezeul meu ia aminte... Urmeaza Evanghelia a saptea, de la Matei: In vremea aceea venind ostasii la locul ce se numea Golgota..., cu sfarsitul: Cu adevarat Fiul lui Dumnezeu a fost acesta... Apoi Citire din Talcuirea Evangheliei lui Matei, cu sfarsitul: Cuvantul crucii..., sau Cuvantul Preacuviosului Efrem Sirul, cel pentru Patimile Mantuitorului si Psalmul 50. Iar incepand de acum Diaconul inceteaza sa mai cadeasca si nu mai zice Ecteniile Sedelnelor, ci spune doar: Si ca sa ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie..., la toate celelalte Evanghelii. Apoi urmeaza Evanghelia a opta de la Luca: In vremea aceea ducea impreuna cu Iisus si alti doi facatori de rele..., cu sfarsitul: Din Galileea vazand acestea... Dupa aceea cantam Tricantarea alcatuita de Sfantul Cozma, glas 6, la Cantarea a cincea, Irmosul punandu-se de cate doua ori si Troparele punandu-se pe doisprezece, apoi la sfarsit, se pune Irmosul cantat de amandoua stranele impreuna. Dupa Cintarea a cincea punem Ectenia cea mica si Condacul glas 8, Stihira Samoglasnica: Pe Cel ce S-a rastignit pentru noi..., apoi Icosul si citim Sinaxarul.
La Cantarea a noua nu cantam Ceea ce esti mai cinstita..., ci indata punem Irmosul Cantarii a noua, cantandu-se de fiecare strana cate o data, pe urma Irmosul se canta in amandoua stranele impreuna. Dupa Cantarea a noua punem Luminanda (de trei ori), apoi Evanghelia a noua, de la Ioan: In vremea aceea statea langa crucea lui Iisus mama Lui..., cu sfarsitul: Vedea-vor pe carele L-au impuns... Si indata se canta: Toata suflarea..., glas 3 si cantam trei Stihiri Samoglasnice ale Laudelor, repetand-o pe cea dintii: Doua lucruri si rele au facut..., Slava... glas 6: Dezbracatu-m-au pe Mine de hainele Mele..., Si acum... acelasi glas: Spatele Meu L-au dat spre batai... Urmeaza Evanghelia a zecea de la Marcu: In vremea aceea venit-a Iosif din Arimateea..., cu sfarsitul: Privind unde il vor pune pe El... Se pune apoi Slava intru cei de sus lui Dumnezeu..., dupa care Preotul zice Ectenia: Sa plinim rugaciunea noastra cea de dimineata... si celelalte dupa obicei. Iar dupa Ecfonisul: Ca Dumnezeu milostiv si iubitor de oameni..., indata pune Evanghelia a unsprezecea, de la Ioan: In vremea aceea rugat-a pe Pilat Iosif..., cu sfarsitul: Au pus pe Iisus... Apoi la Stihoavna cantam Stihirile Samoglasnice, cea dintai pe glas 1: Toata faptura s-a schimbat de frica... si a treia, glas 2, cu Stihurile, primul Stih: Impartit-au hainele mele lorusi..., al doilea Stih: Dat-au spre mancare Mie fiere... si al treilea: Iar Dumnezeul nostru mai inainte de veac...
Slava... glas 8: Doamne suindu-te Tu pe cruce..., Si acum... acelasi glas: Acum se intinge condeiul raspunsului de judecata... Apoi Diaconul cadeste ca si la inceput toata biserica. Dupa aceea, cel mai mare citeste Evanghelia a doisprezecea, de la Matei: Iar a doua zi care este dupa Vineri..., cu sfarsitul: Pecetluind piatra cu straja... Apoi Bine este a se marturisi Domnului..., Sfinte Dumnezeule... si dupa Tatal nostru... punem Troparul glas 4: Rascumparatu-ne-ai pe noi din blestemul legii..., apoi Ectenia: Miluieste-ne pe noi Dumnezeule..., iar Preotul zice: Intelepciune! si face Otpustul. Iar Ceasul 1 nu-l citim acum, ci il punem in ceasul al doilea din zi impreuna cu celelalte Ceasuri.
Categoria: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Cautare:
IN SFANTA SI MAREA JOI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Vizualizari: 1395
Id: 2826
Imagine:
Share:
SLUJBA CEASURILOR DIN SFANTA SI MAREA VINERI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
INTRU SFANTA SI MAREA SAMBATA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA INVIERII DOMNULUI- A PASTELUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
IN SAMBATA SAPTAMANII CELE LUMINATE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA SFANTULUI APOSTOL TOMA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
CUM TREBUIE SA SE CITEASCA CANTARILE LUI MOISE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DUMINICA VAMESULUI SI A FARISEULUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CITIREA CATISMELOR CUM TREBUIE SA SE CITEASCA IN TOT ANUL (de la duminica tomii (antipasha) si pina la odovania Inaltarii Cinstitei si de viata facatoarei Cruci a Domnului) :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
POSTUL PASTELUI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
SLUJBA CEASURILOR DIN SFANTA SI MAREA VINERI :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA DECEMBRIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
LUNA MARTIE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
DESPRE CUM SE CANTA CATAVASIILE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
INTRU SFANTA SI MAREA SAMBATA :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.