Dacă în noi înşine se arată reaua invidie către cineva, dacă începe din inima noastră să ţâşnească gânduri şi sentimente rele către aproapele nostru, dacă vreo oarecare putere interioară începe să ne îndemne să-l osândim, atunci cum trebuie să procedăm?
- Atunci, frate, trebuie să ne mobilizăm toate puterile sufletului şi să stăruim în a nu deschide gura noastră la cuvinte rele. Trebuie să ne reţinem limba ca să nu vorbim osândiri. Trebuie să înăbuşim furtuna gândurilor si cuvintelor dușmănoase care clocotesc înainte să ajungă pe limba noastră.
Când malurile unui pârâu sunt îngrădite cu pietre mari, spune Sfântul Grigorie Teologul, chiar dacă clocoteşte pe dinăuntru, el nu pustieşte ogoarele. Vlăguit de puteri din pricina pietrelor, el trăieşte ca mort pe jumătate. Sfinţii Părinţi ne sfătuiesc ca, în lupta cu osândirea, s-o apucăm de la cele mai uşoare către cele mai grele.
În primul rând, dacă nu putem să nu osândim în inima noastră pe cineva dintre duşmanii noştri, să ne străduim măcar ca să nu osândim cu limba, ca nu cumva prin osândirea cu limba, după ce ne-am otrăvit inima noastră, să otrăvim şi văzduhul din jurul nostru, precum şi sufletele acelora care respiră acest aer.
Mai mic păcat este să osândeşti în sine, decât să osândești în fața altora. Primul păcat limitează acţiunile tale devastatoare în hotarele inimii tale, iar al doilea pleacă din om în om şi pe mulţi îi pierde. Tu ai osândit pe cineva; cei care te ascultă încep şi ei să osândească; aceia cărora li se transmite osândirea, la rândul lor, o răspândesc; şi, astfel, acest lanţ al păcatelor se întinde fără sfârşit şi cuprinde din ce în ce mai multe suflete. Şi, dacă ajunge aceasta la cel osândit, se organizează un nou lanț împotrivă, al celui osândit!...
Toate acestea ar putea fi evitate dacă noi înfrângem din primul moment reaua dorinţă care se iveşte în noi, de a osândi cu voce tare pe aproapele nostru.
(Arhim. Serafim Alexiev, Nu judeca și nu vei fi judecat, Editura Sophia, București, 2001, p. 148-150)
Categoria: Articole
Cautare:
Ține-ti macar gura
Vizualizari: 789
Id: 22422
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.