- Maică Siluana, în „Prima Epistolă către Corinteni”, în cap. 11, Sfântul Apostol Pavel spune că în biserică, femeia trebuie să aibă capul acoperit cu văl, iar dacă nu-şi pune văl, atunci să se tundă sau să se radă. Dar dacă femeia îşi lasă părul lung este cinste, fiindcă părul i-a fost dat ca acoperământ. Întrebare: şi în acest caz îţi mai trebuie capul acoperit? (Observ femei care numai când merg spre Sfânta împărtăşanie au capul acoperit, restul slujbei cu capul descoperit). Limpeziţi-mi, vă rog, această nedumerire.
- Măicuţă, nici eu nu mi-am limpezit această nedumerire. Vă spun, cu ruşine, că nici nu prea m-a preocupat. Eu am încredere că Dumnezeu lucrează ca o mamă şi ca un tată şi că lucrează prin duhovnicul fiecăruia. Şi fiecare dintre noi avem vârste duhovniceşti diferite şi putinţe diferite. Şi dacă duhovnicul te lasă fără băsmăluţă pe cap, înseamnă că nu vrea să te alunge din Biserică. Pentru că s-ar putea să fie doamne care să plece de la biserică, pentru ca au fost obligate să-şi acopere părul. Nu pot. E o neputinţă. Ce facem cu oamenii neputincioşi? Aşteptăm să devină putincioşi. Nu cerem unui copil să facă ce face un om mare. Foarte mulţi oameni mari în Biserică sunt copii din punct de vedere duhovnicesc. Să avem grijă. Putem să pierdem oameni ai lui Dumnezeu de mare valoare, alungându-i printr-o observaţie dură sau chiar răutăcioasă... învăţătură da, să dăm, dar cu rugăciune, cu ascultare de duhovnic... Dar, în general, eu asta vă sfătuiesc: să-i lăsăm pe părinţii noştri duhovnici să rânduiască - unii sunt mai severi, alţii sunt mai puţin severi, unii sunt îngăduitori până peste poate, alţii sunt severi până peste poate. Dumnezeu rânduieşte ca fiecare să ajungă la duhovnicul lui şi Dumnezeu vorbeşte prin părintele duhovnic. Noi să fim fraţii lui şi să nu fim fraţii cei mari. Amintiţi-vă că fratele cel mare, cel care a rămas acasă şi n-a plecat să-şi petreacă viaţa în desfrâu, nu s-a purtat duhovniceşte şi n-a fost pe placul tatălui când i-a făcut reproşuri că n-a mâncat şi el un ied cu prietenii săi... E uimitor! El n-a rămas acasă pentru că era bucuros să fie cu tatăl său, ci a tot numărat câţi iezi ar fi putut să mănânce şi el cu desfrânatele, dacă pleca... Să ne cercetăm conştiinţa când ne uităm la fratele nostru, la sora noastră, la copilul care intră în biserică. Eu sunt de acord cu orice. Găsesc un afiş pe mânăstire că „Aici nu se intră cu cercel în nas!” şi zic: „Slavă Ţie, Doamne, găsesc afiş că «puteţi intra oricum, Dumnezeu vă iubeşte!», slavă Ţie, Doamne!”. Mă mai întreabă câte unul: maică, e păcat că mi-am pus cercel în nas? Nu, maică, e păcat că ţi-ai găurit nasul. Că cercelul cade, îl muţi, dar gaura rămâne şi o să-ţi pară rău mai târziu. Sunt oameni care s-au tatuat şi le spun: tatuaţi-vă şi voi cu pixul, ca apoi să vă puteţi spăla, că pe urmă nu mai poţi să scoţi de acolo. Aşadar, să avem răbdare şi să cerem dragoste de la Domnul! În mulţi dintre aceşti copii duhovniceşti, chiar dacă sunt bătrâni, se ascund Sfinţi. Nu ştim. Când Dumnezeu nu-l lasă pe unul să intre, nu-l lasă cum n-a lăsat-o pe Maria Egipteanca, dar şi când o lasă, no, merge pe apă! Să avem încredere că Dumnezeu lucrează cu noi şi noi să contribuim la lucrarea lui Dumnezeu: să ne rugăm, să dăm un sfat, să certăm, toate în Domnul, cu iubirea Lui. Cert un tânăr, sau un copil, sau o tânără pe care le cunosc, care ştiu că înţelege ce-i spun.
(Monahia Siluana Vlad, Deschide cerul cu lucrul mărunt, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 41-43)
Categoria: Articole
Cautare:
Ingaduinta in Biserica
Vizualizari: 771
Id: 10041
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.