De altfel, Domnul vrea ca noi, nu numai înainte de Sfânta Împărtăşanie, ci mereu, în toată viaţa noastră să arătăm unii altora adevărata smerenie a lui Hristos. Fiţi atenţi la otpustul din Joia cea Mare. Aici se spune: Cela ce pentru covârşitoarea bunătate, cale mai bună pre smerenie o a arătat-o când a spălat picioarele ucenicilor... Este clar că smerenia este sensul întregii noastre vieţi creştine, este fundamentul ei.
Pentru smerenie Domnul ne dă Harul; iar Harul ne dă puterea să păzim neabătut poruncile dumnezeieşti. Paza poruncilor dumnezeieşti ne face părtaşi bucuriei lui Hristos şi aici, şi în viaţa viitoare.
O, dacă am conştientiza însemnătatea mântuitoare a smereniei, pe care Domnul ne-a arătat-o, ca exemplu la Cina cea de Taină! A fi smerit, în sensul conştientizării propriei păcătoşenii, nu este greu. Uşor este să ne smerim în faţa lui Dumnezeu recunoscându-ne toate neputinţele şi toată nimicnicia. Dar foarte greu este să te smereşti în faţa aproapelui tău. Acestui lucru i se împotriveşte gândul superiorităţii noastre asupra lui, căci ne socotim mai buni decât alţii, chiar atunci când avem foarte multe neajunsuri. Aceste neajunsuri întotdeauna le îndreptăţim, întotdeauna le privim ca nefiind prea mari. In schimb, rareori iertăm neajunsurile aproapelui nostru. Aproape întotdeauna îi acuzăm şi îi judecăm pe toţi, chiar şi pentru acele păcate, care nu există în viaţa lor, ci doar în închipuirea noastră mândră şi păcătoasă. Având o asemenea atitudine faţă de aproapele nostru, nu vom avea niciodată adevărata smerenia cutremurătoare, pe care a arătat-o Domnul la Cina cea de Taină şi pe care ne-o cere nouă, dacă vrem să fim în comuniune cu El, dacă nu vrem să fim îndepărtaţi de Dânsul şi aici, şi în viaţa viitoare, de la mântuirea veşnică, pentru gândul de superioritate închipuită asupra aproapelui nostru.
(Sfântul Ierarh Serafim (Sobolev) Făcătorul de minuni din Sofia, Predici, Editura Adormirea Maicii Domnului, Bucureşti, 2007, pp. 110-111)
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Insemnatatea mantuitoare a smereniei
Vizualizari: 702
Id: 12645
Imagine:
Share:
Folosul ispitelor
Orice ispita sa o rabdam cu tarie, cautand cu ochiul credintei la rasplata gatita in cer
„Victimele” lui Dumnezeu
Hristos s-a facut om, ramanand totusi Dumnezeu, pentru a-i oferi naturii omenesti puterea dumnezeiasca
Necazurile vietii acesteia nu se pot compara cu bunatatile viitoare
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.