„Ce este adevărul?” Această întrebare poate - şi trebuie - să fie încadrată într-o perspectivă cu totul diferită. Pilat cel sceptic a pus această întrebare, dar nu era sincer; în mod ironic pentru el, l-a întrebat chiar pe Adevărul însuşi. „E u sunt Calea, Adevărul şi Viaţa; nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine." (In 14, 6) „Veţi cunoaşte Adevărul, iar adevărul vă va face liberi." (In 8, 32) Adevărul în acest sens, adevărul care dăruieşte viaţă şi libertate veşnice, nu poate fi ajuns prin mijloace omeneşti; el nu poate fi decât descoperit, revelat de Sus de către Cineva care are puterea de a o face.
Calea care duce la acest adevăr este îngustă şi cei mai mulţi oameni - deoarece merg pe calea „cealaltă” - nu o găsesc. Cu toate acestea, nu există nici un om care să nu caute acest adevăr, pentru că aşa am fost creaţi de Dumnezeu, Cel care este Adevărul. (...)
Ideea de Revelaţie Divină a fost cu totul discreditată pentru cei care trebuie să se supună poruncilor imperioase ale „spiritului vremii”; însă este imposibil să fie stinsă setea de adevăr pe care Dumnezeu a sădit-o în om pentru a-l conduce la El, care nu poate fi potolită decât prin acceptarea Revelaţiei Sale. Până şi cei care se declară mulţumiţi cu adevăruri „relative" şi se socotesc prea „sofisticaţi", sau prea „oneşti” sau chiar prea „smeriţi” pentru a căuta absolutul - până şi ei se satură, până la urmă, de hrana formată din bucăţele nesatisfăcătoare la care s-au limitat singuri, în mod arbitrar, şi tânjesc după o mâncare mai consistentă.
Dar la toată mâncarea adevărului creştin se ajunge numai prin credinţă; şi principala piedică împotriva unei astfel de credinţe nu este logica, după cum afirmă opinia modernă superficială, ci o altă credinţă, opusă ei. Într-adevăr, am văzut că logica nu poate nega adevărul absolut fără a se nega pe sine însăşi; logica ce se aşază împotriva Revelaţiei creştine este nu mai slujitoarea unei alte „Revelații”, a unui fals „adevăr absolut": adică a nihilismului.
(Ieromonah Serafim Rose, Nihilismul: rădăcina revoluției în epoca modernă, traducere din limba engleză de Dana Cocargeanu, Ed. a 2-a, Editura Sophia, București, 2012, pp. 27-29)
Categoria: Articole
Cautare:
La Adevar se ajunge numai prin credinta
Vizualizari: 710
Id: 12670
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.