www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

LITERATURA PSEUDO APOSTOLICA :: Patristica

LITERATURA PSEUDO APOSTOLICA :: Patristica

Literatura pseudo apostolica

Literatura pseudo apostolica - are caracter disciplinar bisericesc. Ea se ocupa cu probleme juridice si liturgice. Cronologic, ele se situeaza intre Didahie si Constitutiile apostolice (cea mai intinsa si mai importanta opera de acest gen).

- Constitutia bisericeasca - a lui Ipolit numita si "Traditia apostolica" sau "Constitutia bisericeasca egipteana" este socotita drept cea mai veche constitutie bisericeasca si izvor pentru Constitutiile de mai tarziu. In prima parte, scrierea se ocupa cu personalul bisericesc, cu durata catehumenatului si cu catehumenii, apoi cu Botezul, postul, Euharistia, darurile la altar, adunarile la serviciul divin, inmormantari etc.

- Didascalia Apostolilor - adica "invatatura adevarata a celor 12 Apostoli". Autorul e episcop si scrie lucrarea undeva in nordul Siriei, pentru o comunitate recrutata dintre pagani. Trateaza despre persoanele casatorite, despre ierarhia bisericeasca, indeosebi despre episcop, care are o autoritate absoluta in domeniul doctrinei, al Tainelor si al treburilor temporale. Vorbeste apoi despre ierarhia inferioara, despre Botez, serviciul divin, post. Urmeaza probleme doctrinare: invierea mortilor, legatura dintre Lege si Evanghelie.

- Constitutia bisericeasca apostolica - descoperita la 1843, e o scriere mica, aparuta prin sec. IV in Egipt si menita sa inlocuiasca Didahia. Se ocupa in partea a doua, cu alegerea episcopilor, preotilor, diaconilor etc.

- Constitutiile apostolice - in opt carti, este cea mai intinsa colectie bisericeasca canono-liturgica din primele doua perioade patristice. Cuprinsul n-are legatura directa cu Apostolii. Primele sase carti sunt o remaniere a Didascaliei, modificarile privind partea disciplinara si liturgica: Botezul ereticilor si al ateilor e considerat ca nevalabil, se recomanda Botezul copiilor, Postul Pastilor dureaza 40 de zile in loc de 4 cate erau prevazute in Didascalie. Cartea I opreste citirea scrierilor pagane. In cartea a VII-a se afla formulare de rugaciuni, prescriptii pentru pregatirea catehumenilor si pentru Botez. Partea cea mai importanta este Cartea a VIII-a care trateaza despre harisme, Taina Hirotoniilor, in care e transmisa intreaga liturghie, cea mai veche liturghie completa - asa numita "liturghie clementina" (cap. 6-15). Urmeaza prescriptii privitoare la marturisitori, fecioare, vaduve, exorcisti, prozeliti etc. In cap. 47 se cuprind cele 85 de canoane apostolice.

Constitutiile apostolice au fost respinse de Sinodul Trulan (692) ca "fiind falsificate de eretici". Au fost admise cele 85 de Canoane apostolice, care se ocupa mai ales cu recrutarea, sfintirea si obligatiile clerului. Canonul 85 enumera cartile canonice ale Sf. Scripturi, printre care cele trei carti ale Macabeilor, doua Scrisori ale lui Clement, plus Constitutiile; lipseste Apocalipsa.

- Testamentul Domnului nostru Iisus Hristos - din a doua parte a sec.V, cuprinde doua parti: una eshatologica, in care Iisus da sfaturi si indemnuri ucenicilor inainte de Inaltare; partea a doua, disciplinara, se ocupa cu viata crestinului de la catehumenat si Botez pana la inmormantare.

- Canoanele lui Ipolit- aparute pe la 500, au la baza Constitutia bisericeasca a lui Ipolit si sunt in numar de 38.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.