Mândria este primul din cele şapte păcate capitale, după cum smerenia este cea mai mare virtute. Însă atât de complex, de ambiguu, de perfid şi viclean, de nociv şi distrugător este acest păcat, încât până şi marii sfinţi au fost ispitiţi de el. Nu este om pe faţa pământului care să nu fie ispitit de acest diavol, de la copilul cel mai mic, până la omul cel mai în vârstă, de la cel mai simplu om, până la cel mai învăţat. Păcatul mândriei este auto-supra-dimensionarea persoanei noastre.
Suntem mândri şi facem acest păcat al mândriei atunci când: ne atribuim unele merite sau daruri care, de fapt, nu sunt ale noastre; când ne lăudăm în faţa oamenilor pentru ce am făcut, fără să gândim că Dumnezeu ne-a învrednicit să le facem; când ne supărăm pe oricine şi din orice motiv; când ne facem publicitate pentru orice faptă bună, pe care poate nici n-am făcut-o; când ignorăm şi râdem, atât pe bună dreptate, cât şi pe nedrept, de cineva; când invidiem şi urâm pe cineva care este mai bun decât noi; când vorbim pe cineva de rău, indiferent dacă este adevărat sau nu; când ne îmbrăcăm în diferite haine tentante pentru a plăcea oamenilor sau pentru a fi în centrul atenţiei; când spunem aproapelui faptele bune pe care le-am făcut etc.
Din acest păcat se nasc toate celelalte... Reversul acestui păcat este virtutea smereniei. Toată viaţa trebuie să luptăm împotriva acestui păcat şi să fim conştienţi că-i putem cădea pradă în orice moment al vieţii. Numai înţelepciunea ne poate ajuta să discernem acest păcat, să sesizăm apariţia lui în mintea noastră. Trebuie luptat din fragedă tinereţe împotriva acestui mare „microb”, până nu produce „boli cronice”, de netămăduit.
(Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Sfânta Taină a Spovedaniei pe înţelesul tuturor, Mănăstirea Lainici – Gorj, 1998, Editura Albedo, pp. 63-64)
Categoria: Articole
Cautare:
Mandria si reversul ei
Vizualizari: 727
Id: 9136
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.