Orice lucru are o proprietate a sa esenţială şi naturală care îi determină caracterul şi-l deosebeşte de toate celelalte. Lipsind această proprietate, lipseşte deci lucrul de la adevărata sa menire, pierde scopul existenţei sale. Manifestarea ei este lege pentru lucrul căruia îi aparţine, lege după care trebuie să lucreze pentru a-şi împlini menirea şi a ajunge la scopul existenţei sale. Tot ce e firesc şi înnăscut nu poate fi o povară, ci este o binefacere, un bine pentru făptură; şi fiindcă scopul creaţiei este fericirea întru care făptura poate slăvi pe Creatorul său, de aceea în acest caz legea nu e nicidecum o povară şi chiar Apostolul Ioan spune: „Aceasta este dragostea lui Dumnezeu, ca să păzim poruncile Lui şi poruncile Lui nu sunt grele.” (I Ioan 5,3)
Legea lui Dumnezeu nu este o silnicie, o constrângere, ci o cerinţă naturală a cărei îndeplinire este ușoară şi indispensabilă pentru mântuire, este o binefacere pentru cel ce o împlineşte. Ascultând de legea firii, omul împlineşte cerinţele conştiinţei sale, care este însăşi acea lege interioară, vocea lui Dumnezeu Însuşi, ce umple inima celui ce-L slujeşte de bucurie cerească, încă de pe pământ. Dacă a împlinit legea, înseamnă că omul a ajuns la menirea sa: odihna, bucuria, fericirea, căci Domnul nostru Iisus Hristos a zis: „Fiţi blânzi şi smeriţi cu inima, şi veți afla suflete voastre” (Matei 11, 29).
Prin urmare, odihna făgăduită de Dumnezeu pe pământ este o stare a conştiinţei ce aduce liniştea inimii, pe când dacă ne abatem de la destinaţia noastră firească, de la cerinţele naturii noastre duhovniceşti, conştiinţa va produce situaţia contrară, tulburarea inimii.
Sunt mijloace pe pământ de a vindeca ce este bolnav şi, prin urmare, de a alina remuşcările conştiinţei; însă dincolo de mormânt, cine mai poate da pacea şi odihna? Lucrarea conştiinţei, precum şi a celorlalte facultăţi, pe pământ, nu e decât începutul lucrării lor în viaţa viitoare.
Simplitatea sufletului şi curăţia inimii produc omului o fericire ce corespunde cu viaţa fericită a Raiului.
(Părintele Mitrofan, Viața repausaților noștri și viața noastră după moarte, Editura Credința strămoșească, Petru Vodă – Neamț, 2010, pp. 347-349)
Categoria: Articole
Cautare:
Menirea omului
Vizualizari: 935
Id: 9128
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Radiouri online
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.