Îşi sfătuia fiii duhovniceşti să zică rugaciunea „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”, sau „miluieşte-ne pe noi”.
„Să zici rugăciunea şi să trăieşti prezenţa lui Hristos oriunde te afli: pe drum, în autobuz, la serviciu. De asemenea, să zici şi Imnul Acatist al Născătoarei de Dumnezeu. Te rogi înlăuntrul tău şi nimeni nu-şi dă seama de aceasta. Şi ce frumos te simţi când te rogi pentru şofer, pentru cei ce călătoresc împreună cu tine, pentru familiile şi problemele lor! Cea mai mare formă de manifestare a iubirii este să te rogi pentru cineva care nu ştie că faci aceasta pentru el...
Rugăciunea are mare valoare când îi cuprinde şi pe cei care nu au o părere bună despre noi, posibil să ne antipatizeze fie din neştiinţă, fie pentru că trăiesc departe de Dumnezeu. Şi nu pur şi simplu să zică cineva două cuvinte şi gata, ci să le zică din inimă, cu iubire adevărată. Câtă bucurie va simţi credinciosul când va pleca din această viaţă pentru că s-a rugat pentru cineva care nu s-a purtat frumos faţă de el!”
Dăruia câte un metanier fiilor săi duhovniceşti şi îi învăţa cum să-l folosească:
„La început, să zicem câteva cuvinte, ca de exemplu: «Doamne, am lipsuri, scăpări. Ia-le de la mine!». Şi apoi: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul! Doamne, miluieşte-mă! Doamne, miluieşte-mă!». Iar când vrei să faci un şirag de rugăciuni pentru cineva, să zici: «Te rog, Doamne, să o sfinţeşti pe această persoană, să o acoperi întotdeauna cu harul şi cu binecuvântarea Ta!». Şi în continuare: «Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe robul Tău! Doamne miluieşte-l...»”.
„Metanierul - spunea el - este unealta rugăciunii”. De aceea, voia ca să fie folosit nu cu superficialitate şi de parade, ci cu smerenie şi în cunoştinţă de cauză. Odată, l-a întrebat un fiu duhovnicesc:
- Gheronda, să fac un metanier de 50 sau de 100?
- De 50, de 100, de cât o fi! Întreagă-ne viaţă să fie un metanier. Rugăciunea, rugăciunea să o zici. Şi să le punem pe toate sub supravegherea Domnului... ”
(Înger pământesc şi om ceresc. Părintele Eusebiu Giannakakis, Editura Doxologia, pp. 225-226)
Categoria: Articole
Cautare:
Metanierul este unealta rugaciunii
Vizualizari: 822
Id: 16854
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.