Minune se numeşte evenimentul, lucrarea, puterea care depăşeşte logica şi este dincolo de puterile şi lucrările văzute, naturale. De exemplu: vindecarea orbului din naştere (Matei 9, 27; 12, 22; 20, 30; Ioan 9, 9), vindecarea leproşilor (Matei 8, 1-4; Luca 17, 12-19), vindecarea paraliticilor, care s-au sculat şi au alergat ţinându-se pe picioarele lor (Marcu 2, 1-12; Ioan 5, 5-15), vindecarea muţilor şi a demonizaţilor (Marcu 7, 32-37), învierea din morţi a lui Lazăr (Ioan 11, 1-44) şi altele.
Toată această mulţime de întâmplări, dar şi alte evenimente supranaturale sunt minunile pe care le-a lucrat Hristos ca Dumnezeu Atotputernic. „Acolo unde Dumnezeu voieşte, se biruieşte rânduiala firii”. Acolo unde voieşte şi judecă Dumnezeu, se răstoarnă şi legile fireşti. Repet, aceasta constituie fundamentul şi principiul dumnezeirii. Hristos a făcut legile naturale, pe care le şi ridică atunci când este nevoie. Aici însă trebuie să cugetăm mai adânc. Pentru ca să înţelegem minunea ca eveniment uimitor al dumnezeirii, trebuie să clarificăm că nimic nu are loc la întâmplare în creaţie, în natură. Nu există nici o dovadă ştiinţifică că celula, imboldul vieţii apare la întâmplare, nici uimitorul nucleu al atomului, nici mişcările calculate, nici sinteza sa armonică, nimic din toate acestea nu sunt rodul hazardului. Prin urmare, toate cele care alcătuiesc universul, ca şi puterile care îl conservă, sunt toate create cu deplină înţelepciune.
O mişcare greşită, ne spune ştiinţa, poate să distrugă întreaga creaţie. De altfel, de la facerea lumii până acum nu s-a întâmplat nimic haotic, fără rânduială, ca să distrugă structura, rotaţia şi armonia universului. De aceea astronomi şi astrofizicieni de renume au mărturisit de-a lungul veacurilor că „cercetând universul, L-am atins pe Dumnezeu”. Prin urmare, este evident faptul că creaţia universului presupune o putere superioară supranaturală, care l-a creat şi-i poartă de grijă. Bineînţeles că Puterea aceasta nu poate fi percepută „logic”, cu mijloacele ştiinţifice omeneşti. Este puterea care depăşeşte limitele omeneşti, forţa superioară care creează ceea ce vrea, aşa cum vrea şi când vrea. Aşadar, este de la sine înţeles aici, că trăim o continuă minune nemărginită. Şi în concluzie, minunea aceasta cu toate aspectele ei, care constituie „documente” pentru fiecare cugetător serios, se datorează Creatorului Dumnezeu.
(Arhimandritul Timotei Kilifis, Hristos, Mântuitorul nostru, Editura Egumeniţa, 2007, pp. 97-98)
Categoria: Articole
Cautare:
Minunile lui Hristos
Vizualizari: 751
Id: 19152
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.