O altă armă necesară în războiul cu patimile este isihia sau liniştea minţii. (...) Sfântul Apostol Pavel ne încredinţează că „nici un ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii” (II Timotei 2,4). Iată explicaţia acestei învăţături a Apostolului, oferită de Sfântul Marcu Ascetul: „Căci cel ce vrea să biruiască patimile, încurcându-se în acele treburi, e asemenea celui ce vrea să stingă focul cu paie”.
„Limanul isihiei”, cum îl numeşte Sfântul Ioan Scărarul, este un subiect complex şi deosebit de delicat. Isihia nu se potriveşte oricui; spre pildă, cel ce ascunde în inima sa o patimă oarecare, nu se va putea vindeca de ea prin retragerea în pustie, unde, neexistând nici o circumstanţă exterioară care să-i amintească de ea, aceasta va rămâne adânc încuibată înlăuntrul său: „Cel care este bolnav de o patimă sufletească şi încearcă să ducă o viaţă liniştită (isihastă, singuratică) este asemenea celui ce sare din corabie în mare şi-şi închipuie să poată să ajungă fără de pericol la liman plutind pe o simplă scândură”.
Îndrumările Sfinţilor Părinţi în acest subiect se îngemănează armonic. Isihia înseamnă sălăşluire în Dumnezeu şi curăţie a minţii; aceasta se numeşte „isihie noetică”. Străduindu-ne să reducem la minimum împrăştierile simţurilor şi să ne dăruim rugăciunii, ne vom vindeca de patimi. Atenţie, însă! Cel ce fuge de oameni şi se retrage în pustie, fără o pregătire temeinică sau fără binecuvântarea unui părinte duhovnic cu experienţă, nu se va tămădui defel. Unul ca acesta nu-şi va da seama „că nu din afară vine boala, ci ea mocneşte înăuntru, făcându-se arătată când vine vreo ispită care o dă la iveală. De aceea, tot războiul să ne fie împotriva patimilor celor dinăuntru” (Sfântul Casian Romanul).
(Mitropolit Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodoxă: știința sfinților părinți, traducere de Irina Luminița Niculescu, Editura Învierea, Arhiepiscopia Timișoarei, 1998, p. 333-334)
Categoria: Articole
Cautare:
O arma necesara in razboiul cu patimile este isihia
Vizualizari: 744
Id: 8074
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.