Pelerini in Turcia, la Biseri
Una din cele mai frumoase sărbători închinate Maicii Domnului este Izvorul Tămăduirii, serbată vineri în Săptămâna luminată. Călătorind în urmă cu câțiva ani împreună cu un grup de pelerini romașcani și băcăuani în Turcia, am propus și un popas la acest cunoscut izvor tămăduitor, care în present este adăpostit de o mănăstire grecească. Biserica Izvorul Tămăduirii, se află în afara zidurilor vechii cetăți a Constantinopolului, la poarta Silivri, lângă cimitirul orthodox și cel armean. Biserica de astăzi are un trecut zbuciumat ca și istoria Constantinopolului, păstrează în interior (în pronaos) un vechi paraclis din secolul V, unde curge izvorul tămăduitor, care a dat Ortodoxiei această frumoasă sărbătoare.
O veche legenda păstrată aici spune că prima biserică zidită în acest loc a fost ridicată de împăratul bizantin Leon I, în urma unei minuni trăite de dânsul pe când era soldat. În ziua de 4 aprilie 450, pe când se apropia de poarta cetății Constantinopolului, Leon a întâlnit un orb pe cale, care l-a rugat să-i dea apă de băut și să-l îndrume unde este intrarea în cetate. Un glas de femeie i-a poruncit lui Leon să caute în preajmă un izvor și să spele ochii orbului cu acea apă curată. Făcând întocmai s-a petrecut minunea că orbul a căpătat vederea, aducând slavă lui Dumnezeu. Același glas (al Maicii Domnului) i-a prezis lui Leon că peste o vreme va urca pe tronul imperial, fapt ce s-a adeverit în anul 457.
Împăratul Leon, în semn de cinstire adusă Maicii Domnului a ridicat deasupra izvorului tămăduitor o biserică, ce va fi reconstruită de împăratul Justinian (pe la anul 560), apoi de împărăteasa Irina ( la anul 790). Biserica a fost incendiată și distrusă de cutremure, iar mai târziu otomanii au cucerit Constantinopolul și au dărâmat locașul de cult.
Izvorul în schimb a fost mereu cercetat de creștini, devenind un loc de pelerinaj, fiindcă apa aceasta era tămăduitoare de boli. Abia în anul 1833 patriarhul ecumenic Constanțius I a obținut aprobarea de la turci să reconstruiască biserica Izvorul Tămăduirii, aceasta fiind sfințită în anul 1835. După 120 de ani, în februarie 1955, biserica a fost din nou incendiată, iar starețul ei a fost martirizat. Între timp biserica a fost refăcută, astăzi fiind aici mănăstire grecească, având ca stareț un episcop. Popasul nostru la Izvorul Maicii Domnului a fost o bucurie nespus de mare, dar și o binecuvântare. Am coborât cele 25 de trepte și ne-am spălat pe față cu apa de izvor curată (în care trăiesc mai mulți pești roșii, semn că apa este foarte curată). Astăzi, la Izvorul Tămăduirii, o chemăm și noi pe Maica Domnului în ajutor, să ne ocroteasca si sa ne tămăduiască de orice boală și neputință sufletească și trupească, prin darurile Sale cele bogate, ce se revarsă asupra noastră, de la Izvorul cel pururea curgator al Mântuitorului nostru.
Florin Tuscanu
Categoria: Articole
Cautare:
Pelerini in Turcia, la Biserica IZVORUL TĂMĂDUIRII.
Vizualizari: 97
Id: 30955
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.