Cu cât un om are mai puţină experienţă în problemele duhovniceşti, cu atât mai greu percepe pătrunderea gândurilor rele în mintea şi în inima lui. Atleţii duhovniceşti încercaţi le percep înainte ca ele să pătrundă în mintea lor sau chiar în momentul în care acestea se pregătesc să-i atace. Ceilalţi însă nu le percep decât doar după ce s-au însoţit cu ele, după ce au consimţit să le pună în lucrare sau atunci când se află pe pragul relelor făptuiri - iar alteori numai după ce au făptuit păcatul: „În general, cel care nu are experienţă duhovnicească nu-şi dă seama de însoţirea sa cu gândurile păcătoase decât după ce acestea au ajuns, neobservate, în primele stadii de dezvoltare a lor - adică după ce au prins o anumită putere şi când se apropie pericolul iminent de a făptui păcatul”. Oricare ar fi modul nostru de percepere al gândurilor păcătoase, suntem datori să ne împotrivim lor de îndată ce le descoperim. Cu cât vom dobândi mai multă experienţă în această luptă duhovnicească, cu atât mai lesne vom percepe gândurile înainte ca acestea să pătrundă înlăuntrul nostru - mai ales dacă se află în primele stadii ale dezvoltării lor.
În loc de a dialoga cu gândurile pătimaşe, e preferabil să le dispreţuim şi să le alungăm, împărtăşindu-ne învăţăturile Sfântului Siluan despre cele mai eficiente metode de combatere a gândurilor, arhimandritul Sofronie ne previne asupra riscurilor înfruntării directe a acestora: „Cuviosul Siluan spunea că experienţa Sfinţilor Părinţi ne dezvăluie diferite procedee de a ne lupta cu gândurile potrivnice - dintre care cel mai neindicat este acela de a intra în dispută cu ele. Mintea care încearcă să le confrunte astfel este captivată de felul în care se dezvăluie ele, şi răpită de această dezvăluire, se abate de la aducerea aminte de Dumnezeu, adică face exact ceea ce urmăresc demonii: să ne distragă atenţia de la Dumnezeu, să ne tulbure şi să ne întineze mintea.
(Mitropolit Hierotheos Vlachos, Psihoterapia ortodoxă: știința sfinților părinți, traducere de Irina Luminița Niculescu, Editura Învierea, Arhiepiscopia Timișoarei, 1998, pp. 267-268)
Categoria: Articole
Cautare:
Perceperea patrunderii gandurilor rele in mintea si in inima omului
Vizualizari: 640
Id: 10494
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.