Păsările, atâta timp cât zboară la înălţime, nu se pot prinde uşor. Aşa şi tu, cu cât priveşti mai mult în sus (la Dumnezeu not. Ed.), cu atât mai greu poţi cădea pradă capcanelor sau uneltirilor diavolului. El este un ţivlitor. Zboară, deci, mai sus de vergile lui unse cu clei.
Cel ce se înalţă spre Dumnezeu nu mai admiră şi nu mai râvneşte nimic din cele ale vieţi? Când urcăm pe creasta muntelui, atât zidurile cât şi cetăţile ni se par mici, iar oamenii furnici ce mişună pe pământ. Tot aşa, când te ridici până la gândirea înaltă a filosofiei creştine, nimic din cele de pe pământ nu te va mai putea uimi, ci toate ţi se vor părea mici: şi bogăţia, şi slava, şi puterea, şi celelalte asemenea, odată ce le-ai cunoscut pe cele cereşti. Aşa s-a petrecut şi cu Pavel, căruia toate frumuseţile acestei vieţi i se păreau neînsemnate şi mai nefolositoare decât nişte morţi. De aceea a şi strigat, zicând: "...lumea este răstignită pentru mine..." (Galateni 6,14). De aceea ne şi îndeamnă, spunând: "Cugetaţi cele de sus..." (Coloseni 3,2).
Sus? Ce înţelegi prin sus? Spune-mi. Acolo unde se află soarele şi luna? Nu, desigur. Dar unde? Unde se află îngerii şi Arhanghelii şi Heruvimii şi Serafimii? Nu, spune. Dar atunci unde? "Unde se află Hristos, şezând de-a dreapta lui Dumnezeu" (Coloseni 3,1). Să ascultăm, aşadar, şi într-acolo să ne îndreptăm neîncetat gândul.
Aşa cum unei păsări prinse într-o capcană nu-i sunt de nici un folos aripile şi în zadar le mişcă, vrând să scape, tot aşa şi tu, nu vei avea nici un câştig de la raţiune, dacă te laşi stăpânit în întregime de dorinţa înşelătoare. Cu cât te vei zbate şi te vei strădui mai mult să scapi, cu atât mai vârtos te prinde şi devii robul ei. De aceea au păsările aripi ca să evite capcanele. De aceea i s-a dat omului raţiune, ca să se păzească de păcate.
Ce iertare am mai putea avea şi cum ne-am mai putea apăra când noi suntem mai lipsiţi de minte şi decât dobitoacele fără raţiune. O pasăre care a căzut o dată într-o capcană şi a scăpat sau un cerb care s-a prins o dată în plasa vânătorului şi a reuşit să scape, greu se vor mai prinde cu aceleaşi mijloace.
Experienţa este un dascăl pentru fiecare, un îndrumător care ne învaţă să ne păzim. Noi, totuşi, chiar dacă am căzut de multe ori în aceleaşi păcate, cădem mereu în aceleaşi şi în aceleaşi greşeli şi nu luăm exemplu de la vietăţile necuvântătoare să ne purtăm de grijă, să ne păzim şi să veghem, noi, care am fost cinstiţi de Ziditor cu raţiune. (La statui, XV PGB 32,452-454. PG 49,157)
(Sfântul Ioan Gură de Aur, Diavolul şi magia, Traducere de Zenaida Anamaria Luca, Editura Panaghia, 2002, pp. 50-51)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Pilda pe care ne-o dau pasarile
Vizualizari: 762
Id: 17221
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Radiouri online
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.