„Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa. Şi semănând el, una a căzut lângă drum şi a fost călcată cu picioarele şi păsările cerului au mâncat-o. Şi alta a căzut pe piatră şi, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală. Şi alta a căzut între spini şi spinii, crescând cu ea, au înăbuşit-o. Şi alta a căzut pe pământul cel bun şi, crescând, a făcut rod însutit” (Luca 8, 5-8).
Pe lângă rolul lor cultic, icoanele au și un rol pedagogic, ajutându-ne să înțelegem mai ușor cuvintele Evangheliei. Privind, de exemplu, icoana ce ilustrează pilda semănătorului, înțelegem că Cel care seamănă este Mântuitorul Iisus Hristos, iar ceea ce seamănă nu este altceva decât cuvântul lui Dumnezeu, pe care El îl vestește lumii întregi.
Dionisie din Furna, autorul Erminiei bizantine, descrie această icoană într-un mod cu totul și cu totul complex: „Hristos, stând și învățând cu Evanghelia în mână, și înaintea Lui oameni în patru grupe sau orânduieli. Întâia grupă, închipuind sămânța cea de lângă drum: oameni, ca și cum ar vorbi unii către alții și către Hristos nu se uită, și diavolii trăgându-i. A doua grupă, închipuind sămânța cea de pe piatră: oameni ca și cum ar asculta cuvântul cu bucurie, însă un tiran împreună cu ostași cu săbii îngrozindu-i, se întorc înapoia lor la idoli, cărora le aduc închinăciune. A treia grupă, închipuind sămânța cea dintre mărăcini: oameni cu femei, mâncând și bând împreună, și demoni lângă ei. A patra grupă, închipuind sămânța cea de pe pământ bun: preoți, călugări, mireni... rugându-se în biserici sau înaintea icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a lui Hristos”.
Cel mai adesea, însă, întâlnim această icoană reprezentată într-un mod mai simplu: Iisus Hristos seamănă cuvântul lui Dumnezeu în chipul semințelor, pe un ogor care simbolizează lumea întreagă. Dintre acestea, unele cad pe drum, fiind mâncate de păsările cerului, altele cad pe piatră, iar altele cad între spini. Nici una dintre aceste semințe nu rodește, ci doar acelea care cad pe pământul bun și roditor al inimilor credincioșilor.
Categoria: Liturgica
Cautare:
Pilda semanatorului in iconografie
Vizualizari: 734
Id: 24965
Imagine:
Share:
Rugaciune catre Sfanta Treime a Parintelui Sofronie de la Essex
Rugaciune pentru bolnavi, catre Sfantul Efrem cel Nou
Acatistul Sfantului Cuvios Simeon, izvoratorul de mir si al fiului sau, Sfantul Cuvios Sava
Condacul Sfantului Cuvios Vasile Marturisitorul, glasul al 2-lea. Podobie: Cele de sus cautand...
Suita liturgica „Doamne al puterilor...”
Rugaciunea „Cuvine-se cu adevarat”
Rugaciune catre Sfantul Modest grabnic ajutator pentru animalele bolnave din gospodarie
Rugaciune catre Cuviosul Moise Arapul pentru vindecarea de patima bauturii
Troparul Sfantului Ioan Rusul
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.