Procesiunea din ziua a doua şi a treia de Sfintele Paşti. A doua zi de Sfintele Paşti, cei 12 arhierei pornesc de dimineaţă cu Sfânta Lumină în toată Palestina. Prin aceasta ei simbolizează pe Sfinţii Apostoli, care au dus lumina Evangheliei în toată lumea. Fiecare episcop ia cu sine un preot şi un diacon şi, cu o maşină specială, duce Lumina Învierii la toate bisericile ortodoxe din Ţara Sfântă. Un episcop se duce la Nazaret, altul la Tiberiada, altul la Cana Galileii, altul la Samaria, altul la Betleem, la Ierihon, peste tot. La destinaţie sunt întâmpinaţi de credincioşi şi slujitori în sunetul clopotelor. După ce se înconjoară biserica de trei ori cu făclii aprinse în mâini, cântând “Hristos a Înviat”, se săvârşeşte Liturghia arhierească.
A treia zi de Sfintele Paşti, aceiaşi episcopi, se duc în alte localităţi din Palestina, prin rotaţie, ducând Lumina Învierii peste tot şi săvârşind Liturghia arhierească. În felul acesta, lumina şi bucuria Învierii lui Hristos se răspândeşte în toată Ţara Sfântă şi în toată lumea creştină.
De asemenea, la Biserica Sfântului Mormânt, în fiecare zi şi noapte se slujeşte Sfânta Liturghie cu arhiereu şi sobor de preoţi şi diaconi, în toată Săptămâna Lumiată şi, în continuare, până la Duminica Mare.
Procesiunea de la Izvorul Tămăduirii. În Vinerea luminată se face procesiune cu un arhiereu şi sobor de preoţi, la Izvorul Maicii Domnului din Grădina Ghetsimani, locul de unde a băut apă Preasfânta Fecioară. Acolo, în mijlocul multor pelerini, se face aghiazmă şi se împarte la credincioşi.
Procesiunea din Duminica Tomei. În Duminica Tomei se face procesiune cu arhiereu şi cu numeroşi clerici, pe Muntele Măslinilor, la locul numit “Mica Galilee”. După tradiţie, se crede că aici s-ar fi arătat Domnul ucenicilor şi lui Toma, când a încercat să pipăie coasta şi mâinile Mântuitorului, cum spune la Evanghelia de la Ioan, capitolul 20, 19-29. După procesiune, se face Liturghie arhierească în paraclisul patriarhal care se află aici, în palatul de vară al patriarhului de Ierusalim.
(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 384-385)
Categoria: Articole
Cautare:
Procesiuni in Ţara Sfanta din Saptamana Luminata
Vizualizari: 706
Id: 14408
Imagine:
Share:
„Veniti de luati lumina”
Amintire despre un Paste in lagarul de la Oranki din anul 1948...
Fara invierea lui Hristos viata omeneasca nu este nimic altceva decat o lenta decadere
Dupa invierea ta tanjeste Iisus…
Puterea invierii lui Hristos
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.