PROTOSINGHELUL MIHAIL BADELA - Schitul Pestera Ialomicioarei
(1880-1957)
Viata
Cuviosul protosinghel Mihail a fost un staret renumit al schitului Pestera Ialomicioarei. Era de loc din comuna Moeciu-Brasov. in anul 1900 a intrat in nevointa calugareasca la schitul Pestera. Fiind foarte ascultator, blind si iubitor de Dumnezeu, parintii schitului l-au facut calugar. Dupa zece ani l-au hirotonit diacon si preot, ajungind duhovnic iscusit in partea locului.
In anul 1925 ieromonahul Mihai a fost numit egumen si parinte duhovnicesc al schitului Pestera, pe care l-a povatuit cu multa smerenie si blindete 27 de ani. In anul 1952 egumenul Mihail Badila s-a retras la liniste, iar dupa cinci ani s-a mutat cu pace la odihna cea de sus.
Fapte si cuvinte de invatatura
1. Cea mai aleasa fapta buna a parintelui Mihail era rivna lui pentru rugaciune, pentru slujba bisericii. Timp de peste 50 de ani a fost nelipsit de la toate slujbele bisericesti de zi si de noapte. Ori citea, ori cinta la strana, ori slujea cele sfinte, ori se r,uga in taina cu rugaciunea lui Iisus.
2. Opuneau ucenicii batrinului ca pentru bunatatea si evlavia lui, dobindise de la Dumnezeu darul rugaciunii si al intelepciunii duhovnicesti. Pentru aceea ajunsese duhovnic renumit si multi calugari, sihastri si mireni il cautau si isi deschideau inima sub epitrahilul lui.
3. Intr-o noapte de iarna, dupa utrenie, staretul a plecat de la schit peste munte, la Minastirea Sinaia. Pe cale i-au iesit citiva lupi inainte. Batrinul insa nu s-a infricosat. Ci, facindu-si semnul crucii, a zis:
- Doamne, faca-se voia Ta! Apoi, intorcindu-se catre lupi, a adaugat:
- Daca aveti porunca de la Dumnezeu sa ma mincati, iata-ma sint inaintea voastra. Iar daca nu aveti porunca sa ma mincati, atunci duceti-va in drumul vostru.
in clipa aceea, lupii si-au plecat capetele in jos si au disparut in padure.
4. In alta iarna, mergind spre Sinaia, pe virful muntelui l-a cuprins o furtuna cu viscol cumplit. Atunci parintele Mihail, stiind ca numai Dumnezeu il poate scapa de la moarte, a cazut in genunchi si, inaltindu-si miinile spre cer, s-a rugat cu lacrimi, zicind:
- Doamne, faca-se voia Ta!
In ceasul acela s-a izbavit de moarte in chip minunat caci s-a vazut mergind pe soseaua ce duce spre orasul Busteni. Deci, dind slava lui Dumnezeu, a doua zi s-a intors cu pace la schit.
5. Spuneau ucenicii staretului Mihail si acest lucru cu totul minunat: Era in vara anului 1938. intr-o noapte, pe cind batrinul atipise in,
chilie, deodata auzi un glas poruncitor, care se repeta de doua ori:
- Du-te si ia pe pustnicul din poiana Obirsie !
Pina la ziua batrinul s-a rugat. Apoi, luind pe duhovnicul sau, ieromonahul Antonie, au urcat muntele spre poiana Obirsie. Nimeni nu stia sa se nevoiasca vreun pustnic in partea aceea. Si, iata, in poiana au aflat un mic bordei pustnicesc si in fata iui un calugar care statea pe un trunchi de bustean.
- Binecuvinteaza, parinte ! a zis staretul.
In clipa aceea, insa, au observat ca sihastrul acela necunoscut sl sfint se mutase din viata aceasta. Atunci parintii l-au coborit de pe munte si l-au ingropat in schit, alaturi de biserica. Citi pustnici sfinti s-au nevoit nestiuti de oameni in adincul Muntilor Carpati!
6. In primavara anului 1950, noaptea, pe cind parintele Mihail se ruga in chilie, deodata s-a prabusit un bolovan mare de stinca peste chilia lui. Dar, la porunca lui Dumnezeu, bolovanul s-a oprit in pod, deasupra capului sau. Astfel, bunul nevoitor a fost izbavit si de data aoeasta de cursele vrajmasului.
7. Spre sfirsitul anului 1957 staretul Mihail a zis catre ucenicul sau:
- Parinte Pimen, cit mai este pina la Sfintul Mucenic Ignatie?
- Mai sint trei saptamini.
- Sa stii ca in ziua Sfintului Ignatie ma duc din viata aceasta !
In seara aceea batrinul statea pe marginea patului si citea din Sfinta Scriptura. Apoi a zis ucenicului:
- Du-te la chilie si te odihneste, ca esti obosit.
Dupa un ceas, ucenicul l-a gasit adormit in Domnul, cu Biblia pe brate.
Asa s-a savirsit cuviosul staret Mihail!
Categoria: Pateric romanesc
Cautare:
PROTOSINGHELUL MIHAIL BADELA :: Pateric romanesc
Vizualizari: 1085
Id: 1229
Imagine:
Share:
Pateric romanesc :: Pateric romanesc
SFANTUL DANIIL SIHASTRUL :: Pateric romanesc
SFANTA TEODORA DE LA SIHLA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL VARLAAM :: Pateric romanesc
MOSUL GHEORGHE LAZAR :: Pateric romanesc
SFANTA PARASCHEVA :: Pateric romanesc
MITROPOLITUL IOSIF NANIESCU :: Pateric romanesc
SFINTII MUCENICI ZOTIC, ATAL, CAMASIE, FILIP SI ALTI 31 DE LA NICULITEL :: Pateric romanesc
PROTOSINGHELUL IOANICHIE MOROI :: Pateric romanesc
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.