La 40 de zile după naştere se face rânduiala pentru îmbisericirea pruncului şi pentru curăţirea lăuzei, după datina moştenită tot din Legea Veche (Levitic 12, 1-8), datină pe care a păzit-o şi Maica Domnului, aducându-L pe dumnezeiescul său Prunc la templu, unde a fost întâmpinat şi ţinut în braţe de bătrânul Simeon (Luca 2, 22).
Pruncul e adus de maica sa ori de naş înaintea uşilor bisericii, în pridvor. Preotul, cu epitrahilul, îi însemnează cu semnul Sfintei Cruci pe mamă şi pe prunc. Mama sau naşa stă în genunchi cu pruncul în braţe, iar preotul pune epitrahilul şi mâna dreaptă pe capul ei şi după o scurtă introducere, formată din: Binecuvântare, rugăciunile începătoare obişnuite şi troparul zilei sau al Întâmpinării Domnului, citeşte cele cinci molitfe din Molitfelnic (Agheasmatar), în care se roagă întâi pentru mamă, ca Dumnezeu să o curăţească de întinăciunea lăuziei şi să o învrednicească a intra din nou în sfântul locaş şi a se împărtăşi cu Sfintele Taine. Se roagă apoi pentru prunc, ca Dumnezeu să-l crească, să-l binecuvânteze şi să-l sfinţească, învrednicindu-l la vremea cuvenită de luminarea botezului, în cazul că pruncul e nebotezat. Se înţelege de la sine că, dacă pruncul e deja botezat, molitfele respective nu se mai citesc sau se adaptează textul lor la situaţia de fapt.
Urmează apoi îmbisericirea pruncului, adică introducerea lui în Biserică, dacă pruncul e botezat. Preotul îl ia în braţe pe prunc, închipuindu-l pe dreptul Simeon, care L-a purtat în braţele sale pe pruncul Iisus, şi face semnul Sfintei Cruci cu el înspre răsărit, în faţa uşilor bisericii (pronaosului), zicând: „Se îmbisericeşte robul (roaba) lui Dumnezeu, în numele Tatălui...”. Apoi intră în Biserică (în naos), zicând: „Intra-voi în casa Ta...” şi face din nou semnul Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, zicând: „Se îmbisericeşte robul (roaba) lui Dumnezeu...” şi „În mijlocul bisericii Te voi (va) lăuda” (Psalmi 21, 24). Apoi merge în faţa uşilor împărăteşti, unde face din nou semnul Sfintei Cruci, zicând: „Se îmbisericeşte robul (roaba) lui Dumnezeu...”, şi-l închină pe prunc pe la icoane, zicând troparele obişnuite. Dacă pruncul e parte bărbătească, preotul merge cu el şi în Sfântul Altar, intrând pe uşa de miazăzi, ocolind Sfânta Masă (unii îl ating chiar cu fruntea de colţurile Sfintei Mese) și ieșind pe ușa dinspre miazănoapte. Apoi îl pune jos pe solee în faţa uşilor împărăteşti, în semn că e închinat Domnului, zicând: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne...”. Mama (naşa), închinându-se de trei ori, îl ridică pe prunc. Preotul face apoi apolisul Întâmpinării şi îl împărtăşeşte pe prunc.
Dacă pruncul nu a fost încă botezat până la 40 de zile după naştere, nu i se poate face îmbisericirea (care e condiţionată de botez), ci se citesc numai molitfele pentru curăţirea mamei, îmbisericirea pruncului rămânând a se face numai după botez. Neofiţii adulţi se îmbisericesc la 40 de zile după botez.
(Preot Prof. Dr. Ene Braniște, Liturgica specială, Editura Lumea Credinței, București, 2008, pp. 365-366)
Categoria: Liturgica
Cautare:
Randuiala imbisericirii pruncului
Vizualizari: 1303
Id: 24986
Imagine:
Share:
Binecuvantarea mare de la inceputul Sfintei Liturghii
Icoana Maicii Domnului „Potoleste intristarile noastre”
Talcuire la Evanghelia din cadrul Tainei Sfintei Cununii
Randuielile canonice pentru candidatii la preotie
Sfanta Liturghie – taina jertfei de la Cina cea de Taina
Rugaciune catre Sfanta Treime a Parintelui Sofronie de la Essex
Rugaciune pentru bolnavi, catre Sfantul Efrem cel Nou
Acatistul Sfantului Cuvios Simeon, izvoratorul de mir si al fiului sau, Sfantul Cuvios Sava
Condacul Sfantului Cuvios Vasile Marturisitorul, glasul al 2-lea. Podobie: Cele de sus cautand...
Suita liturgica „Doamne al puterilor...”
Rugaciunea „Cuvine-se cu adevarat”
Rugaciune catre Sfantul Modest grabnic ajutator pentru animalele bolnave din gospodarie
Rugaciune catre Cuviosul Moise Arapul pentru vindecarea de patima bauturii
Troparul Sfantului Ioan Rusul
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.