Hristu M., poreclit şi „bunicul Takas”, a fost cel mai mare între fraţii săi. De tânăr s‑a stabilit în America, unde prin hărnicia şi isteţimea sa a deschis propriul său magazin, la care veneau mulţi clienţi. Ca asociat avea un italian, pe nume Dominico, în care avea încredere, iar ca vânzători angaja copii săraci din sat. S‑a întors apoi în locul său de naştere cu mulţi bani. Dar bogăţia nu a păstrat‑o ca să petreacă în desfătare, ca bogatul din Evanghelie. Bătrânul Hristu s‑a dovedit a fi un bun iconom. A arătat în faptă că „Bună este avuţia la cel care este fără de păcat”. Împrumuta tuturor sătenilor bani fără dobândă pentru o lungă perioadă de timp. Veneau să se împrumute, întotdeauna fără dobândă, şi din satele din jur, din multe părţi ale Tesaliei, încă şi din Epir.
Era o adevărată bancă care împrumuta tuturor fără dobândă şi fără deosebire. Astfel, îi uşura şi îi ajuta pe săraci în acei ani grei. Pe deasupra, plătea din banii săi meşteri pe care îi punea să repare drumurile şi caldarâmurile satului. Îmbrăca copii săraci şi dădea zestre fetelor orfane. A donat şi un teren pe care mai apoi s‑a construit şcoala cea nouă, precum şi un alt teren de 14 pogoane împreună cu un teren arabil, pentru ca şcoala să aibă venituri. De aceea la înmormântarea sa a fost petrecut cu cinste de către toată şcoala. În semn de recunoştinţă au depus la mormântul pururea‑pomenitului binefăcător o cunună de flori, iar fotografia sa au pus‑o în şcoală.
Bătrânul Hristu nu a dobândit copii. L‑a înfiat pe nepotul său Ioan şi i‑a lăsat poruncă cu limbă de moarte să dea bisericii în fiecare an o cantitate de grâu. Cât timp a trăit, a ajutat în ascuns Biserica. Îşi dorea ca nepotul său să devină medic, pentru a‑i consulta gratis pe bolnavii satului.
Bătrânul Hristu nu s‑a străduit să‑şi sporească bogăţia, dând banii săi cu dobândă, cumpărând imobile şi făcând tranzacţii, ci numai să‑i ajute pe săraci. Datorită vremurilor grele de atunci şi‑a pierdut averea, dar a înfruntat aceasta fără să murmure până la sfârşitul vieţii sale.
Faptele bune rămân şi sunt răsplătite de Dumnezeu. Bătrânul Hristu „a răscumpărat păcatele sale prin mila către cei săraci”. Satul întreg îi este recunoscător şi la înmormântarea sa toţi sătenii au spus „Dumnezeu să‑l ierte!”. Cu el s‑a împlinit cuvântul din Psalmi: „Împărţit‑a, dat‑a săracilor, dreptatea lui rămâne în veac”.
Sursa: marturieathonita.ro/rascumpararea-sufletului-omului-este-insasi-bogatia-lui
Categoria: Articole
Cautare:
Rascumpararea sufletului omului este insasi bogatia lui
Vizualizari: 745
Id: 7508
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.