În vecinătatea dumneavoastră locuieşte un muncitor „vrednic, cinstit, cumpătat” – după propriile dumneavoastră spuse –, dar care este acum şomer şi, prin urmare, lipsit de pâine. Întrebaţi dacă poate primi ajutor de aici, din Ohrida. Poate –, și probabil va primi. Ohrida îi va ajuta cu frumuseţea ei. Dar de ce nu-i ajutaţi dumeavoastră cu bogăţia pe care o aveţi? Vi se dă un minunat prilej de a-l hrăni pe cel flămând şi a împlini astfel porunca evanghelică. De ce lăsaţi acest minunat prilej altuia şi îmbiaţi pe altul cu mântuirea sufletului, cu care vă îmbie Dumnezeu pe dumneavoastră? Omul acela se află la o mie de kilometri depărtare de Ohrida, iar de la casa dumneavoastră până la el nu sunt nici o sută de metri. „Mă agasează venind şi cerând”, spuneţi. Credeţi-mă, şi pe Dumnezeu îl agasează să-i rabde pe bogătaşii care doar primesc fără să dea nimic. Iar pe sărmanul acela îl rod şi necazul şi ruşinea – care este mai chinuitoare decât necazul – că e silit să vină la poarta altuia şi să ceară. Oare nu citim în fiecare zi Tatăl nostru şi cerem de la Tatăl Ceresc pâinea noastră? Dar unii dintre noi, primind, zic: „pâinea mea” ! Oare acesta este Creştinism?...
Oare Hristos pentru această amăgire a noastră a suferit chinuri pe cruce? Nu, nu, nicidecum! În sudoarea de sânge, El a gândit şi a spus că precum Tatăl Ceresc este Tatăl nostru, al tuturor, aşa şi pâinea Lui este pâinea noastră, a tuturor. Aşadar, când un flămând se roagă să i se dea pâine, el se roagă să i se dea dreptul său creştinesc. Şi când bogătaşul dă, dă din creştinească îndatorire. Căci a-l ajuta pe sărac este o poruncă a lui Dumnezeu la fel de strictă ca şi porunca: Să nu ucizi! De altfel, şi experienţa ne învaţă că mai bine este să dai când cel flămând te roagă pentru dreptul său, decât să aştepţi să înceapă a-şi lua dreptul cu sila. Neîmplinirea datoriei de o parte atrage luarea cu sila a dreptului, de cealaltă.
Aşadar, cugetaţi la spusele Domnului: Tatăl nostru şi pâinea noastră. Şi când veţi cunoaşte toată adâncimea şi puterea acestor cuvinte, lesne veţi mântui atât sufletul dumneavoastră, cât şi viaţa „vrednicului, cinstitului şi cumpătatului”, însă flămândului, dumneavoastră vecin.
(Episcop Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, volumul II, Editura Sophia, Bucureşti, 2003, pp. 155-156)
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Sa nu faci din Tatal nostru un biet furnizor de painea „ta”!
Vizualizari: 815
Id: 7325
Imagine:
Share:
Sa va rugati cu iubire, ca sa stingeti astfel impotrivirea
Daca intelegi rostul suferintei, le poti trai pe toate cu bucurie
Cu cat „vanam” lucrul pe care il dorim, cu atat el se indeparteaza
Usor, foarte usor poate Hristos sa ne dea tot ceea ce dorim!
Maica Domnului este si mama fiecaruia dintre noi
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.