Bună este cunoaşterea, bună este şi instruirea, dar dacă nu se vor sfinţi sunt lucruri de nimic, ce duc la catastrofă. Au venit odată la Colibă nişte studenţi încărcați cu cărţi şi mi-au spus: „Am venit. Părinte, să discutăm despre Vechiul Testament. Dumnezeu nu îngăduie cunoaşterea?”. „Care cunoaştere?”, îi întreb, „aceea care se dobândeşte cu mintea?”. „Da”, îmi răspund ei. „Dar această cunoaştere te duce numai până la lună, nu te urcă la Dumnezeu”. Sunt bune puterile creierului, care îl urcă pe om pe lună cheltuind miliarde de dolari pe carburant, dar mai bune sunt puterile duhovniceşti, care îl urcă pe om la Dumnezeu, unde este şi destinaţia lui, cu carburant puţin; cu un posmag.
Odată, l-am întrebat pe un american care venise la Colibă: „Ca naţiune mare ce sunteţi, ce mare izbândă aţi făcut?”. „Am mers pe lună”, mi-a răspuns. „Cât de departe este?”, îl întreb. „Să spunem, o jumătate de kilometri”, mi-a zis. „Câte milioane aţi cheltuit ca să mergeţi pe lună?”. „Din 1950 până acum, am cheltuit râuri de dolari”, mi-a spus. „La Dumnezeu aţi mers?, îl întreb. Cât de departe este Dumnezeu?”. „Dumnezeu, îmi spune, este foarte departe”. „Noi însă cu un singur posmag mergem la Dumnezeu”, îi spun.
Cunoaşterea firească ne ajută să dobândim cunoaşterea duhovnicească. Însă atunci când omul rămâne la cunoaşterea firească, rămâne la cele zidite şi nu urcă la cer. Adică rămâne la Raiul pământesc, care era udat cândva de Tigru şi Eufrat, şi se bucură de natura cea frumoasă, cu animale, însă nu urcă la Raiul cel ceresc, să se bucure cu îngerii şi sfinţii. Ca să urcăm în Raiul ceresc este absolut necesară credinţa în Stăpânul Raiului, este absolut necesar să-L iubim, să ne recunoaştem păcătoşenia, să ne smerim, ca astfel să-L cunoaştem, să vorbim cu El prin rugăciune şi să-L slăvim şi atunci când ne ajută, şi atunci când ne încearcă.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, vol. 1: Cu durere și dragoste pentru omul contemporan, traducere de Ieroschimonah Ștefan Nuțescu, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 224-225)
Categoria: Articole
Cautare:
Sa sfintim cunoasterea!
Vizualizari: 763
Id: 16241
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.