Sakkos (în greacă: σάκκ, „în sac”) este un veșmânt purtat de episcopii ortodocși în locul fenonului preotului. Veșmântul este o tunică cu mâneci largi, și un model distinctiv de tunsoare. Ajunge sub genunchi și se fixează pe laterale cu nasturi sau legat cu panglici. Este asemănătoare ca formă dalmaticului occidental, care este derivat în mod similar din rochia bizantină.
Sakkos a fost purtat inițial de împărat ca veșmânt imperial, simbolizând tunica rușinii purtată de Hristos în timpul procesului și batjocurei sale.
De obicei este confecționată dintr-o țesătură bogată din brocart și poate fi brodată complicat.
În mod normal există o cruce în centrul spatelui, pe care episcopul o sărută înainte de a fi pusă pe el. Nasturii sau buclele sunt cusute pe spate, prin care se poate atasa omoforiunea episcopului (fie mare sau mică).
În mod tradițional, clopotele sunt atașate de sakkos, urmând indicațiile biblice pentru veșmintele Marelui Preot evreu (Exodul 28:33-34; 39:25-26).
Inițial, toți episcopii purtau un fenon asemănător celui purtat de preoți, dar țesut sau brodat cu un model de cruce multistratificat numit polistavrion ("multe-cruci"). Utilizarea sakkos a fost un privilegiu acordat de Basileus (Împărat) patriarhilor individuali ca semn al favorurilor sale personale. Primele dovezi literare pentru haină se regăsesc în scrierile lui Theodor Balsamon, Patriarhul Antiohiei (ca. 1130–1140).
Până în secolul al XIII-lea a purtat-o toți patriarhii și câțiva arhiepiscopi de rang înalt - dar numai de Paști și de Marile Sărbători ale Rusalilor și Nașterii Domnului; alți episcopi au continuat să poarte polistavrionul.
După căderea Constantinopolului (1453) a intrat în uz general de către episcopi împreună cu mitra, derivată din coroana imperială, ca semn al autorității lor temporale în cadrul meiului de rom al Imperiului Otoman. Sakkos este purtat acum de toți episcopii ortodocși, indiferent de rang. Spre deosebire de pontificalia occidentală care poate fi purtată de prelați care nu sunt episcopi - cu condiția să aibă privilegiul de a face acest lucru - sakkos pot fi purtate doar de un episcop.
Categoria: Articole
Cautare:
Sakkos bizantin, secolul 14 d.Hr.
Vizualizari: 65
Id: 30977
Imagine:
Share:
Cuviosul Gheorghe Kapsanis, starețul cu viață sfântă și Cuvioasa Sofia din Kleisoura ,maica cu viață ascetică
De ce aprindem lumânări în biserică?
Tăcerile au devenit însă de neprețuit
14 mai Sfântul Mucenic Isidor din Hios
Rugaciune catre Născătoarea de Dumnezeu izvorul cel nedeșertat al îndurărilor
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Radiouri online
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.