Sfantul si Marele Mir se prepara din ulei de masline, vin si 38 de aromate din diferite plante. Varietatea speciilor de plante semnifica felurimea darurilor Sfantului Duh. Aceste ingrediente se fierb dupa o randuiala speciala, iar materia rezultata este sfintita de Intaistatatorul Bisericii autocefale, impreuna cu soborul arhiereilor, in Joia Mare din Saptamana Sfintelor Patimi, la Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. El este impartit impartit episcopiilor, protopopiatelor si parohiilor din tara si din diaspora, aflate sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Romane, pentru implinirea nevoilor spirituale ale credinciosilor.
Prepararea si sfintirea Marelui Mir
Binecuvantarea ingredientelor
Luni, in Saptamana Patimilor, dupa Utrenie se asaza ingredientele, vasele si uneltele in mijlocul bisericii si Patriarhul venind in biserica, savarseste mai intai sfintirea apei. Acesta cadeste masa cu materiile, iar mai apoi, le stropeste cu aghiasma. In tot acest timp, ceilalti clerici canta Troparul si Condacul Rusaliilor.
Fierberea Mirului
Dupa binecuvantarea ingredientelor se duce masa in locul destinat pentru fierberea mirului. Locasul este stropit de asemenea cu apa sfintita, impreuna cu vasele si uneltele.
Preotul randuit toarna aghiasma ramasa intr-un vas mic si il aseaza pe foc. Apoi, acesta clateste cu aghiasma incalzita toate vasele, atat pe cele pentru fierbere, cat si pe cele pentru pastrarea mirului.
Preotii randuiti sa participe la fierberea mirului, in toate cele trei zile, se vor imbraca in stihar, epitrahil, brau si manecute fara felon, iar diaconii, in stihar si manecute, fara orar. Pe tot timpul fierberii, luni, marti si miercuri, unul din slujitori citeste necontenit din Sfintele Evanghelii.
Martea Mare
Dupa Utrenie, preotul randuit pune pe foc un vas in care toarna o parte din vin si din ingrediente, fiind lasate sa fiarba vreme de 2 ore. Dupa ce focul este stins, vasul va ramane acoperit pana a doua zi.
Miercurea Mare
Dupa Utrenie, preotul randuit va pune din nou la incalzit vasul. Apoi, varsa continutul intr-un vas mai mare, adaugand si untdelemn. Din momentul in care untdelemnul firbe, vor fi adaugate si celelalte ingrediente, lasandu-le pe foc, timp de aproximativ 4 ore.
Dupa ce focul este stins, se adauga ingredientul „moschus”, iar vasul se acopera, lasandu-l sa se raceasca.
Miercuri spre seara, dupa Pavecernita, preotul randuit transfera intr-un nou vas mirul, care sta la suprafata, fara a misca ingredientele care s-au sedimentat pe fundul vasului. Apoi mirul este din nou incalzit, iar, mai apoi, este strecurat in alt vas. Tot acum este adaugat si ultimul ingredient, „Opob alsamum”.
Multumirea adusa lui Dumnezeu dupa pregatirea Mirului
Dupa ce mirul a fost adus in Sfantul Altar, preotul randuit luand felonul rosteste o rugaciune de multumire. Apoi, intorcandu-se catre ceilalti slujitori, rosteste: „Savarsitu-s-a lucrul si s-a deplinit”. Iar clericii repeta: „Savarsitu-s-a lucrul si s-a deplinit”. Preotul randuit: “Mai ales prin rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu”. Clericii: „Savarsitu-s-a lucrul si s-a deplinit”.
Sfintirea Marelui Mir
Joi, in Saptamana Patimilor, in timpul in care sunt citite Ceasurile, preotii liturghisitori se imbraca in toate vesmintele bisericesti si asteapta venirea Patriarhului. Acesta sosind, imbraca toate vesmintele arhieresti. Apoi, se da binecuvantarea pentru inceperea Vecerniei, iar preotul randuit incepe Proscomidia pentru Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. (...)
Dupa sfintirea din Joia Mare, Marele Mir este distribuit in eparhiile, protopopiatele si parohiile din intreaga tara. Datorita importantei pe care Sfantul si Marele Mir o are in Biserica si in viata credinciosilor, acesta se pastreaza la loc de cinste in Sfantul Altar si se foloseste, cu toata evlavia cuvenita, doar atunci cand este cazul.
Sursa: https://rezistentacrestinablog.wordpress.com/2017/04/11/saptamana-mare-prepararea-si-sfintirea-sfantului-si-marelui-mir/
Categoria: Articole
Cautare:
Saptamana Mare: Prepararea si sfintirea Sfantului si Marelui Mir
Vizualizari: 129
Id: 30852
Imagine:
Share:
Cea mai mare fapta buna este a ingriji de cei bolnavi
Semnificația fiecărei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri
Hristos l-a numit prieten pe Iuda
Hristoase Dumnezeule slobozeste-ne de patimi
Îndatoririle noastre în Săptămâna Mare
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.