www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SCHIMONAHIA OLIMPIADA :: Pateric romanesc

SCHIMONAHIA OLIMPIADA :: Pateric romanesc


SCHIMONAHIA OLIMPIADA -
Fondatoarea Manastirii Varatec


(1757-1842)


Aceasta ravnitoare calugarita era fiica de preot din orasul Iasi. La varsta legiuita s-a casatorit. Dar, raposand sotul ei, a parasit grijile lumii si s-a dus sa slujeasca lui Hristos in Manastirea Topolita din tinutul Neamt. Acolo a fost facuta rasofora, primind numele de Olimpiada, in loc de Balasa. Neimpacandu-se cu randuiala manastirii, a venit la Staretul Paisie, care i-a poruncit, in urma unei descoperiri avute, sa caute, impreuna cu Schimonahia Nazaria, un loc de manastire, unde sa se nevoiasca in tacere, in rugaciune si in taierea voii. De aceea, luand binecuvantare, a plecat sa caute un loc potrivit si retras de lume. Si afland loc de liniste in padurile Varatecului, cu sfatul Cuviosului Iosif Pustnicul, a inceput constructia unei biserici din lemn, in anul 1785. Asa a luat nastere Schitul de maici Varatec. In anul 1787 au fost stramutate aici si calugaritele din Manastirea Topolita, sub egumenia schimonahiei Nazaria de la Durau. Acum primeste tunderea in marea schima si rasofora Olimpiada.


Vazand ca soborul maicilor se mareste, iar biserica de lemn este neincapatoare, schimonahia Olimpiada a adunat fonduri de la oameni iubitori de Hristos si a inceput zidirea unei biserici mult mai mari. In anul 1808, biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a fost terminata. Tot prin osardia maicii Olimpiada s-a construit in anul 1817 o biserica de lemn la cimitir, in cinstea Sfantului Ioan Botezatorul, zidul de incinta si chilii pentru calugarite.


Cu toate ca schimonahia Olimpiada era “Marta” manastirii, ea nu uita nici de cele duhovnicesti. La slujbele bisericii era nelipsita; la ascultare, cea dintai, iar pravila si canonul le facea regulat. Se indeletnicea, mai ales noaptea, cu citirea Sfintei Scripturi si cu scrierea cuvintelor Sfintilor Parinti, pentru ea si pentru ucenicele ei.


Sufletul maicii Olimpiada era impodobit si cu smerita cugetare. De mai multe ori fiind rugata sa fie stareta, ea n-a primit, socotindu-se nevrednica. Totusi, in anul 1822 a primit sa fie stareta si maica duhovniceasca soborului, care numara peste 300 de calugarite, si a povatuit cu multa intelepciune sfanta manastire timp de sase ani de zile. Apoi, mutandu-se Cuviosul Iosif din viata aceasta, s-a retras si maica Olimpiada din staretie. In anul 1834 este aleasa pentru a doua oara stareta a Manastirii Varatec, pe care o conduce duhovniceste pana in anul 1842, cand se muta la vesnica odihna in varsta de 85 de ani. Aceasta a fost viata si ostenelile schimonahiei Olimpiada.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SCHIMONAHIA OLIMPIADA :: Pateric romanesc

Vizualizari: 1273

Id: 1135

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.