www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SCOALA ALEXANDRINA :: Patristica

SCOALA ALEXANDRINA :: Patristica

Scoala Alexandrina

Scoala alexandrina este o creatie a crestinismului alexandrin si a mediului intelectual din marea capitala a Egiptului elenistic. Alexandria avea cea mai celebra universitate a lumii vechi - Mouseion - dotata cu doua mari biblioteci si o organizare stiintifica vrednica de toata lauda. Aici veneau studiosi, savanti si curiosi din toata lumea, spre a se informa si adanci in problemele care ii interesau. Editii de texte, exegeza literara la operele clasicilor, filozofie, in special platonism, erau unele din sectiile numeroase ale activitatii stiintifice de aici. Aici, in Alexandria, se tradusese Sf. Scriptura a Vechiul Testament punandu-se in circulatie versiunea Septuagintei, aici Filon elaborase noua teologie a iudaismului elenistic, punand de acord pe Moise cu Platon, aici gnosticismul luase forma sa cea mai filosofica. Aici a aparut prima scoala crestina in sensul strict tehnic si stiintific al cuvantului.

Scoala crestina din Alexandria este un didaskaleion, un institut propriu-zis de invatamant, cu constitutie organica, cu programa precisa de studii, cu profesori si studenti, deosebita de celelate existente. E o scoala permanenta si cu o organizatie corespunzatoare.

Eusebiu ne spune ca aceasta scoala era de veche traditie si obiectul ei era Sf. Scriptura. Ea e anterioara lui Panten. Acesta apare ca primul ei conducator cunoscut, dupa care vin serii intregi de succesori pana la Rodon (395), care transfera scoala la Side in Pamfilia, dupa ce, la 231, Origen, plecand de la Alexandria la Cezareea, creeaza aici o scoala dupa modelul fidel al celei alexandrine.

Daca, la inceput, programa de studii a continut numai exegeza biblica, cu timpul ea se imbogati si cu filosofia, probabil incepand cu Panten, pentru ca sa ajunga sub Origen la doua cicluri bine distincte: ciclul profan cuprinzand dialectica, stiintele naturii si etica si ciclul crestin cuprinzand exegeza biblica si filosofia crestina. Problemele care se dezbateau erau probabil: Dumnezeu, originea si scopul lumii, omul, sufletul, raportul dintre stiinta si credinta, unirea mistica cu Dumnezeu.

Metoda de interpretare a Sf. Scripturi era cea alegorica si mistica. Armatura rationala era luata din platonism.

Scoala alexandrina a fost ilustrata de oameni ca: Panten, Clement, Origen, Heracles, Dionisie cel Mare, Teognost, Pireriu, Petru, Didim cel orb, Sf. Atanasie, Sf. Chirii. Au fost influentati de aceasta scoala: Grigorie Taumaturgul, luliu Africanul, iar prin cea de la Cezareea: Eusebiu, capadocienii si altii.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.