Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba
"Scrisoarea lui Barnaba", pastrata intr-un original grec si o traducere latina, este mai degraba - o omilie, asa cum reiese din cuprins si din formulele de adresare pastrate de-a lungul textului. Textul scrisorii nu indica nici numele autorului, nici locul scrierii, nici destinatarii. Dar acestia din urma sunt o comunitate, in mijlocul careia autorul a predicat si care e amenintata cu propaganda iudaica sau iudaizanta in favoarea respectarii legii Vechiului Testament. Data compunerii scrisorii poate fi asezata intre 90 si 140.
Scrisoarea se imparte in doua parti:
1. - una dogmatica sau didactica (cap. 1-17) - tine sa demonstreze valoarea si semnificatia Vechiului Testament pentru intelegerea religiei crestine. Contine o critica severa, uneori excesiva, la adresa Legii vechi. Autorul scrisorii suprima aproape complet sensul literal si istoric al Legii vechi, pentru a retine exclusiv sensul spiritual sau alegoric.
2. - alta parenetica sau morala (cap. 18-21) - parte morala, trateaza despre cele doua cai, calea luminii si calea intunericului, sub puternica influenta a caii vietii si a caii mortii din "Invatatura celor 12 Apostoli". Aceste patru capitole nu se afla in versiunea latina a Scrisorii.
Nu se cunoaste autorul "Scrisorii lui Pseudo-Barnaba". Cu toate indicatiile lui Clement Alexandrinul, Origen, Eusebiu si Ieronim si ale traditiei nescrise, e lucru stabilit astazi ca autorul acestei scrisori nu e cunoscutul tovaras de calatorie al Sf. Apostol Pavel. Alegorismul scrisorii ne obliga sa cautam pe autor la Alexandria sau in jurul acestui oras, patria prin excelenta a alegorismului.
Doctrina.
Combate iudaismul - Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba e o opera cu teza. Ea combate iudaismul cu o inversunare putin comuna, folosind maxim alegorismul. Critica justificata de conflictul dintre iudei si crestinii ortodocsi, dar critica nedreapta prin procedeele folosite si pornirea dusmanoasa.
Intruparea Mantuitorului - Mantuitorul S-a intrupat pentru a face accesibil oamenilor rostul Lui soteriologic. Daca El n-ar fi venit in trup, ci in stralucirea firii Lui, oamenii n-ar fi ramas teferi privindu-L. Mantuitorul S-a intrupat spre a muri pentru oameni.
Ziua Duminicii - proclama inlocuirea Sambetei cu ziua a opta, a duminicii.
Caracterizare.
Scrisoarea lui Pseudo-Barnaba e un document pretios prin ideile si atitudinea sa in problema raportului dintre Vechiul si Noul Testament, in domeniul soteriologiei, in cel al eshatologiei si liturgic. Ideea centrala care strabate intreaga scrisoare e ca religia crestina e un inceput nou de viata, este o lume noua.
Categoria: Patristica - Parinti si scriitori bisericesti
Cautare:
SCRISOAREA LUI PSEUDO-BARNABA :: Patristica
Vizualizari: 1060
Id: 2600
Imagine:
Share:
LITERATURA APOCRIFA :: Patristica
SF. ATANASIE CEL MARE :: Patristica
LITERATURA PSEUDO APOSTOLICA :: Patristica
NOVATIAN :: Patristica
TERTULIAN :: Patristica
SF. IOAN GURA DE AUR :: Patristica
SF. CHIRIL AL IERUSALIMULUI :: Patristica
SF. VASILE CEL MARE :: Patristica
SF. GRIGORIE DE NYSSA :: Patristica
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.