www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Sfanta Nina cea intocmai cu apstolii - 19 mai

Sfanta Nina cea intocmai cu apstolii - 19 mai

Cunoscută pentru dăruirea întregii vieți pentru a creștina Georgia, Sfânta Nina cea întocmai cu apostolii a dorit să aducă la cunoștința tuturor Evanghelia, având lucrarea misionară de a converti populația gruzină. Aceasta a învins idolii și a reușit să construiască primele biserici, aducând la credință un întreg popor.

Născută în Capadocia, pe vremea împăratului Maximian, Sfânta Nina a fost lăsată în grija stareței Niofora, într-o mănăstire din apropierea Sfântului Mormânt, după ce tatăl ei a plecat în pustie, iar mama ei a mers să aibă grijă de cei săraci și bolnavi. Întrebându-se ce s-a întâmplat cu cămașa Mântuitorului după Răstignire, maica Niofora i-a spus că aceasta se găsește în Georgia. Așa că Sfânta Nina s-a rugat să ajungă în acel loc, iar într-o noapte i s-a arătat Maica Domnului în vis și a binecuvântat-o, dăruindu-i o cruce din viță-de-vie, cruce pe care tânăra o avea în mâinile ei, atunci când s-a trezit. Cu voia episcopului, a pornit la drum împreună cu 30 de fecioare, dar acestea au fost capturate și decapitate, pentru că nu au vrut să se lepede de Hristos, Sfânta Nina fiind singura care a reușit să se ascundă și chiar să surpe, mai târziu, templul zeului Armazi.

Prima familie convertită a fost cea la care locuia, pentru că, prin rugăciunile Sfintei Nina, Anastia cea stearpă primise vindecare. De atunci minunile au continuat, sfânta având putere să izgonească duhurile rele. Însuși împăratul Mirian a crezut în Dumnezeu, după ce orbise din pricina unei furtuni, iar prin rugăciunea pe care o învățase de la Sfânta Nina și-a recăpătat vederea. Așa au fost aduși atunci episcopi și a început creștinarea poporului și zidirea bisericilor, căci Domnul îi arătase tinerei prin vedenie unde să facă primul locaș sfânt. Închinată Sfinților Apostoli, biserica s-ar afla în apropiere de locul în care ar fi fost înmormântată cămașa Mântuitorului, dimpreună cu femeia care o obținuse, și are în centrul ei trunchiul unui stejar din care izvorăște și astăzi mir vindecător de boli.

Știind că sfârșitul ei pe acest pământ se apropie, Sfânta Nina i-a scris împăratului Mirian pentru a-l anunța și pentru a-i cere să i-l trimită pe Episcopul Ioan și să fie împărtășită cu Sfintele Taine. Trupul ei a rămas, după cum a dorit, în ultima localitate săracă în care propovăduise, în Kaheti. Deși oamenii au încercat să îl mute, acesta nu a putut fi urnit. Crucea din mlădiție de vie a rămas și ea mărturie, fiind așezată în Catedrala Sionului din orașul Tiflida.

Categoria: Articole

Cautare:

Sfanta Nina cea intocmai cu apstolii - 19 mai

Vizualizari: 154

Id: 31049

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.