www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea

Viața Sfântului și Dreptul Iosif din Arimateea

Sfântul și Dreptul Iosif a fost un om bogat din Arimateea, din vechea cetate Rama, locul nașterii Prorocului Samuel, oraș al seminției lui Veniamin, amintit de Evanghelistul Matei (Mt. 2, 18). Locuia în Ierusalim datorită funcției înalte ce o deținea în Sinedriu.

Despre Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea există atât mărturii biblice, cât și din tradiția ortodoxă. El este amintit pentru prima dată în Sfânta Scriptură în contextul Patimilor Mântuitorului.

Om plăcut Lui Dumnezeu este Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea, care era ucenic al Domnului Hristos și L-a cinstit când alții Îl necinsteau, când alții L-au condamnat la moarte, L-au biciuit, L-au scuipat, L-au defăimat și L-au răstignit pe Cruce. Când Domnul Hristos a murit, Sfântul Iosif și-a arătat cinstirea, cerându-i lui Pilat să-l lase să înmormânteze cu cinste, trupul Domnului. Nu numai că L-a înmormântat cu cinste, dar chiar I-a oferit propilu său mormânt Mântuitorului.

Sfântul și dreptul iosif din arimateea cere lui pilat trupul domnului

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea cere lui Pilat trupul Domnului

De asemenea, el este pomenit și în Duminica Femeilor Mironosițe - a doua duminică după Sfintele Paști.

Dar Biserica noastră nu îl pomenește pe Sfântul Iosif doar în aceste 2 zile, ci la fiecare Sfântă Liturghie, când preotul, punând pe Sfânta Masă Cinstitele Daruri, spune cuvintele „Iosif cel cu bun chip, de pe Lemn luând preacurat trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurându-L și cu miresme în mormânt nou îngropându-L, L-a pus”.

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea – ucenic al lui Hristos în taină

Era sfetnic de vază al Soborului, de aceea el nu putea să-L mărturisească direct pe Iisus, întrucât se hotărâse de către Sinedriu ca oricine Îl va mărturisi pe Iisus să fie excomunicat din Sinagogă și, evident, să piardă și alte drepturi (Ioan 9, 22, 34; 12, 42; 16, 2). Sfinții Evangheliști îl mai prezintă pe Iosif din Arimateea ca fiind bogat, nu doar material, ci și spiritual, de vreme ce se spune despre el: „Și iată un bărbat cu numele Iosif, sfetnic fiind, bărbat bun și drept” (Luca 23, 50-51).

El este cel care, împreună cu Nicodim, L-a îngropat pe Hristos. Iosif nu-L întâlnește acum pentru prima dată pe Iisus, fiindcă se afirmă despre el ca „fiind ucenic al lui Iisus, dar într-ascuns, de frica iudeilor” (Ioan 19, 39).

Reiese astfel lipsa de evlavie a iudeilor, arătând că socoteau un lucru greșit și primejdios a fi cineva ucenic al lui Hristos. De aceea, Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea se silea să ascundă iudeilor că e convins de învățătura lui Hristos, deși o primea.

Deci vine ucenicul din Arimateea, spre osânda neomeniei iudeilor, și cinstește cu slujirea cuvenită trupul Celui pe care încă nu L-a cinstit printr-o credință deschisă deși credea.

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea - Coborârea de pe cruce

Sfântul și dreptul iosif din arimateea 31 iulie - a

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea dă jos după Sfânta Cruce, Trupul Domnului

Cu toate că nu a fost prezent la suferințele Domnului, a aflat înaintea lui Pilat că a murit, ceea ce denotă că era la curent cu tot ceea ce I s-a întâmplat lui Iisus. Având în vedere poziția și influența pe care le deținea, Iosif a mers la Pilat și l-a rugat să-i permită să coboare trupul lui Iisus de pe cruce, ca să-L îngroape, fiindcă așa prevedea legea iudaică pe care o respecta cu strictețe, nepermițând ca trupul lui Hristos să fie aruncat în groapa nelegiuiților.

„Și coborându-L, L-a înfășurat în giulgiu de în și L-a pus într-un mormânt săpat în piatră, în care nimeni, niciodată, nu mai fusese pus.”(Luca 23, 53).

Sfântul Chiril al Alexandriei tâlcuiește astfel acest verset: „faptul că mormântul era nou înseamnă trecerea neobișnuita și nouă de la moarte la viața și înnoirea sufletelor noastre, pe care Hristos ne-a adus-o, prin care învingem stricăciunea. Căci moartea noastră s-a transformat, prin moartea lui Hristos”.

Sfântul Evanghelist Matei ne spune că, de fapt, Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea a renunțat la propriul mormânt săpat în piatră, în favoarea Domnului împlinind profeția lui Isaia, care vestise că Mesia va fi condamnat împreună cu cei răi, dar mormântul lui va fi pus la un loc cu cel bogat.

Părintele Teofil Pârâian spune-a despre Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea: „Așa mi-e de drag Sfântul Iosif din Arimateea, care L-a cinstit pe Domnul Hristos într-o vreme când mulți Îl necinsteau. L-au condamnat, L-au răstignit, și el a fost dintre cinstitorii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Apostolii s-au retras și el a avut îndrăzneala, spune Sfântul Evanghelist Marcu, s-a dus la Pilat și a cerut trupul Domnului Hristos, să-l înmormânteze cu cinste. Si l-a înmormântat cu cinste, într-un mormânt pe care I l-a oferit Domnului Hristos chiar Iosif din Arimateea, un mormânt nou în care nu a mai fost nimeni.”

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea – apostol al lui Hristos

Iisus l-ar fi făcut pe Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea ca pe unul dintre Apostolii Săi și ar fi activat în această calitate în Bretania, prin anul 63, unde ar fi întemeiat cea dintâi comunitate creștină din acele locuri.

Tradiția prezintă că i s-a arătat Domnul înviat, dăruindu-i bucuria și deplinătatea credinței. Sfântul și Dreptul Iosif fusese arestat, întrucât grija sa față de trupul Domnului a fost considerată un act de trădare de către iudei, iar Mântuitorul i s-a arătat în închisoare.

Eliberat din închisoare, Iosif a fost exilat. Acesta a fost prilejul ca Sfântul să poată predica Evanghelia altor popoare. Întâlnirea cu Domnul înviat l-a determinat să nu mai fie ucenic doar „în taină”, ci un mărturisitor plin de curaj al Fiului lui Dumnezeu.

Sfântul Apostol Filip l-a însărcinat cu predicarea Învierii în insulele britanice, fapt atestat de istoricul Ipolit (170-236). Debarcând în Marsilia, împreună cu Lazăr cel înviat și cu surorile lui, Marta și Maria, Iosif a mers mai întâi în Galia, și apoi în Britania, în jurul localității Glastonbury, unde a ridicat biserici și a îcreștinat pe mulți.

Categoria: Articole

Cautare:

Sfântul și Dreptul Iosif din Arimateea

Vizualizari: 119

Id: 31213

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.