Dacă te străduiești și rămâi în viața de mănăstire, chiar dacă la început ești mai zburdalnic sau altcumva, de la o vârstă te așezi. Și dacă mai trăiești o bucată de vreme, le recuperezi pe toate ale tale și ce mai rânduiește Dumnezeu. Se poate să nu fii suficient de atent, și atunci Dumnezeu, din bunătatea Lui, îți dă la un moment dat o boală și te mântuiește; nu te lasă așa, chiar singur”, afirmă stavrofora Raisia Lungu, stareța Mănăstirii Durău din județul Neamț.
Sfinția sa ne-a împărtășit câteva cuvinte de nădejde despre statornicia în viața monahală, ispite și despre puterea rugăciunii:
Ne spunea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan că, dacă am venit la mănăstire ‒ dintr-o nebunie, din ce-am făcut-o, am făcut-o, dar dacă am venit ‒, să mergem până la capăt.
Dacă te străduiești și rămâi în viața de mănăstire, chiar dacă la început ești mai zburdalnic sau altcumva, de la o vârstă te așezi. Și dacă mai trăiești o bucată de vreme, le recuperezi pe ale tale și ce mai rânduiește Dumnezeu. Dacă nu ești așa de atent, Dumnezeu îți dă la un moment dat și o boală și, din bunătatea Lui, tot te mântuiește; nu te lasă așa, chiar singur.
Eu am evlavie la cine stă în mănăstire, chiar dacă mai sunt și probleme. Pentru că este o luptă de a rezista. Eu cred că cine a ajuns de a îmbătrânit și a murit în mănăstire, e imposibil să nu se mântuiască.
Dacă intri în mănăstire și pleci mai apoi, nu prea ai parte de reușită în viață. Te făgăduiești să fii mireasa lui Hristos și după aceea pleci. Dacă rămâi și duci o viață singuratică, că n-ai putut în mănăstire, e altceva. Dar să-ți întemeiezi o familie – nu-i binecuvântarea lui Dumnezeu, așa spunea Părintele Calinic de la Brădet. În momentul în care ai părăsit mănăstirea, rămâi ca o frunză bătută de vânt, nu mai este binecuvântarea lui Dumnezeu peste tine.
„Cu rugăciunea foarte multe rezolvi”
Dacă o monahie are ispite mai mari și îi este un pic mai dificil, cred că are o cruce mai grea și are mai mult de recuperat. Mi-am dat seama că, dacă nu poți să-l ajuți pe om în momentul acela critic, nu are sens să-l judeci sau să nu-l înțelegi. Maicile bătrâne spuneau așa: „niciodată, în vreme de ispită, să nu faci pas”. Căci în vreme de ispită nu prea poți să-l ajuți nici tu pe om. Trebuie să-l lași să se limpezească. Pentru asta nu trebuie să faci decât rugăciune, așa-l poți ajuta. Și am observat și eu de multe ori: cu rugăciunea foarte multe rezolvi.
Când vezi că a apărut un conflict, te dai la rugăciune și nu mai zici nimic, nu mai încerci să aduci argumente. Căci celălalt îți va tot spune multe și nu rezolvi nimic. Lui i se pare că gândește bine și că are dreptate întru toate. Dar știm că, înaintea lui Dumnezeu, dreptatea noastră e ca o cârpă lepădată. Deșteptăciunea lumii este nebunie în fața lui Dumnezeu. Cu logica noastră n-o scoatem la nici un liman.
„Noi timpul trebuie să I-l dăm lui Dumnezeu”
Atunci când aveam vreo ispită, maicile mai bătrâne ne învățaseră să zicem rugăciunea aceea către Maica Domnului: „O, prealuminate nor”. Avem nevoie de rugăciune curată și mai serioasă. Noi timpul trebuie să I-l dăm lui Dumnezeu. Nu trebuie să socotim rugăciunea o datorie: ai mers și ți-ai făcut slujba și gata. Spun Sfinții Părinți că cine spune că s-a rugat, nici nu s-a rugat. Rugătorul trebuie să aibă tot timpul în minte rugăciunea. Chiar dacă nu pot să spun mereu „Doamne Iisuse”, îmi iau câteodată câte un stih dintr-un psalm sau din slujbele Bisericii și meditez la el. Important e să-ți ții mintea la Dumnezeu, să nu fii împrăștiat. Dumnezeu ne-ajută oricând, numai să cerem. Vine ispita și te întunecă vrăjmașul și nu mai stărui în rugăciune, dar El este aproape.
Găsesc câteodată câte o fată așa, mai cuminte, mai așezată, și o întreb: „Nu vrei să vii la mănăstire?”, și aceea îmi răspunde: „Nu. Vreau să mă căsătoresc, să fac copii”. Dar ele se căsătoresc și de-abia mai fac un copil și se opresc. Ei, dacă vrei să te căsătorești, atunci să faci copii, să ai mai mulți, trei-patru-cinci, ca să-ți duci o cruce serioasă. Ne scuzăm că „așa sunt timpurile”, că-i de vină străinătatea, că-i de vină televizorul. Or fi și acestea motive, dar trebuie depășite. Noi am fost nouă copii acasă și a fost bine!
http://www.doxologia.ro/interviu/niciodata-vreme-de-ispita-sa-nu-faci-pas
Categoria: Articole
Cautare:
Stavrofora Raisia Lungu - Statornicia in viata monahala, ispite si despre puterea rugaciunii
Vizualizari: 1213
Id: 3638
Imagine:
Share:
Sfantul Paisie Aghioritul - Bolile ii ajuta pe oameni sa-si ispaseasca pacatele atunci cand nu au virtuti
Valeriu Gafencu - Nu exista fericire mai mare, decat aceea pe care o traieste omul despovarat de pacate
Deasupra oamenilor in biserica, se afla multime de ingeri
Cand suntem blestemati pe nedrept noi primim aceasta in tacere si cu bunatate
Sfantul Calinic - Manastirea Frasinei - In acest lacas sihastresc să nu intre niciodată parte femeiasca
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.