Scrieţi că „sunt locuri foarte grele în Sfânta Scriptură“. Depinde de vârsta duhovnicească. Sunt mult mai multe spuse lesne de înţeles şi limpezi, pe care dacă le împlinim în viaţă se ridică vălul şi de pe cele grele. De pildă, întrebaţi despre cuvintele lui Hristos: unde va fi trupul cel mort, acolo se vor aduna vulturii (Mt. 24, 28). În natură lucrul acesta este limpede. Aţi văzut singur cum se adună vulturii la trupurile moarte, pe care le simt de la mare înălţime şi depărtare, încât omul se întreabă plin de mirare prin ce simţ cunosc ei unde se află trupul mort? Oare prin simţul mirosului sau printr-un al şaselea simţ, precum ciocănitoarea, ce ştie fără greş unde se află viermişorul în copac şi tocmai acolo ciocăneşte? Fără îndoială, Hristos vorbeşte aici despre trupul Său mort. Iată, El spune despre vremea viitoare: acolo se vor aduna vulturii. Iar dacă nu S-ar fi gândit la Sine, ar fi vorbit la prezent, ca despre un fenomen obişnuit şi de zi cu zi: acolo se adună vulturii. Dar El vorbeşte despre viitor, fiindcă Se gândeşte la trupul Său şi fiindcă vorbeşte înainte de moartea Sa - aşadar proroceşte. Şi prorocia s-a împlinit. Pe Golgota a atârnat trupul Lui mort. De-a lungul a 19 veacuri, iată că multe mii de închinători se adună an de an la Mormântul Lui de la poalele Golgotei. Aceşti închinători - nu este vorba de turişti - merg la Mormântul Mântuitorului lor dintr-un imbold şi dintr-o nevoie duhovnicească înaltă: să-şi hrănească şi să-şi adape sufletul, la fel cum vulturii se hrănesc cu trupurile moarte. Tocmai adevăraţii închinători ai Mormântului lui Hristos sunt adevăraţii vulturi ai lui Hristos.
Aceste spuse îi mai au în vedere şi pe toţi cei care se împărtăşesc din Sfântul Potir cu Sângele lui Hristos. Toţi aceştia sunt vulturi ai lui Hristos, ce cad flămânzi şi însetaţi înaintea altarului şi trag viaţă din trupul mort, adică din trupul lui Hristos - jertfa cea junghiată, Mielul lui Dumnezeu Cel junghiat pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Prin ce simţ află ei că în Sfânta împărtăşanie este hrană şi viaţă? Cu un al şaselea simţ nematerial, duhovnicesc, dezvoltat şi ascuţit de credinţă - simţ care din păcate e tocit la necredincioşi. Dar ce zic eu de simţ? Cu înţelegerea, care la credincioşi e ascuţită de credinţă, iar la necredincioşi e întunecată de necredinţă. Pace dumneavoastră şi binecuvântare de la Domnul.
(Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri ale lumii de astăzi, vol. 2, Editura Sophia, București, 2008, pp. 66-67)
Sursa: Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
„Sunt locuri foarte grele in Sfanta Scriptura”
Vizualizari: 728
Id: 16488
Imagine:
Share:
Lupta cu patima desfranarii se da pe doua fronturi: in trup si in suflet
Cine sunt proorocii mincinosi?
Ce semnifica istorisirea despre Bel si cine sunt Daniel si imparatul Darius?
Dragostea neimpartasita – de la durere, la liniste sufleteasca
Intaia porunca-n Rai
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Radiouri online
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.