Tradiția ne spune că, de pe Sfânta Cruce, Domnul Iisus Hristos a fost coborât în brațele Maicii Sale, care asista la îmbălsămare și înmormântare. După obiceiul vremii, trupul lui Iisus a fost spălat, uns cu smirnă și aloe și înfășurat în giulgiuri speciale cu care se înfășurau pe rând mâinile și picioarele, cu care se învelea capul și, mai apoi, în giulgiul cel mare, cu care se acoperea în întregime tot corpul.
Citeam undeva că, în momentul în care Iisus Hristos a fost coborât de pe Sfânta Cruce, pentru a fi înfășurat în giulgiu și pus în mormânt, pe cer a apărut un nor în formă de disc mare, în culorile curcubeului, care răspândea o lumină caldă și difuză. Acest nor s-a așezat deasupra gropii, iar din el vibra o melodie armonioasă ca un ecou îndepărtat, iar voci îngerești cântau: “Osana”!
Dar cea mai sfâșietoare scenă, povestește Sotirios Crotos, unul dintre cei șaptezeci de ucenici care l-au însoțit pe Iisus, s-a petrecut în momentul în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a apropiat de trupul Fiului ei: “Mama Lui s-a apropiat, a îngenuncheat…și noi odată cu ea. Mă uitam la ea, o adevărată Maică a durerii. Câtă smerenie, supunere și ascultare la voia lui Dumnezeu și, în același timp, câtă decență, demnitate și noblețe de regină, în imensa ei durere! Sufletul ei plângea…
Plânsul sufletului nu se manifestă material, nu sunt lacrimi, nici bocet, nici geamăt, dar este așa de puternic și de cumplit, că-ți spintecă inima în două. Ea a băgat mâna peste giulgiu, pe la ceafă, și i-a ridicat puțin capul. S-a aplecat și a atins obrazul ei de-al Lui. I-a dat sărutul sufletului! Sărutul sufletului este pură atingere de la obraz la obraz, este sărutul Îngerilor în cer…
I-a pus capul la loc și s-a retras în colțul stâng al gropii, lângă Ioan…”
Fiecare cruce continuă să-L poarte, tainic, pe Iisus Hristos răstignit. După cum cuvintele Lui rostite o singură dată dau putere, ca prin Duhul Sfânt, pâinea și vinul să se transforme, la Sfânta Liturghie, în Trupul și Sângele Lui, tot așa Crucea care L-a purtat atunci continuă să-L poarte până în veac. Putem spune că cine a înțeles taina Crucii a înțeles viața și cine a înțeles viața, acela poate cunoaște și fericirea ei…
Categoria: Articole
Cautare:
13 Septembrie Sfintirea Bisericii de la Sfantul Mormant (Ierusalim)
Vizualizari: 142
Id: 30115
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.