Cea mai veche pisanie dintr-o biserică ortodoxă din țara noastră se păstrează la biserica Streisângeorgiu, județul Hunedoara (1313-1314).
Atunci când călătorim prin țara Hațegului, in drumul spre Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, ne atrage atenția o bisericuță modestă, dar încărcată de istorie, situată în localitatea Strei, la marginea orașului Călan, județul Hunedoara. Puțini sunt cei care știu că în această biserică a fost descoperită o inscripție, ce poate fi considerată cea mai veche pisanie dintr-o biserică ortodoxă din țara noastră.
Construită în stilul romanic, între 1313-14, pe locul unei mai vechi biserici de lemn, biserica din Strei este una din cele mai vechi construcții medievale din Transilvania și România cunoscute până în prezent și păstrate în funcțiune. Nu numai vechimea ei, ci și arhitectura, pictura valoroasă din trei perioade diferite și nu mai puțin situl arheologic, fac din această biserică una dintre cele mai prețioase monumente de arhitectură medievală transilvană, pentru care ar trebui inclusă in circuitele turistice, dar și în cadrul pelerinajelor noastre.
Săpăturile arheologice au relevat vechimea neașteptat de mare a bisericii, din anii 1313-1314, conform inscriptiei slavo-române din biserică.
Inscripția a fost descoperită în altarul bisericii, în timpul unor sondaje asupra pereților. Mormintele din jurul bisericii datează din secolele XII-XIII.
La exterior, pe zid, dar și în interiorul bisericii se observă lespezi romane preluate din apropiere.
Iată textul inscripției slavo-române de la 1313/1314 în forma găsită pe zid:
„În anul 1313/1314 am făcut biserica cu ajutorul sfântului Gheorghe și al Maicii Domnului și al tuturor sfinților întru ajutorul și iertarea păcatelor cneazului Balea și întru ajutorul și mântuirea și iertarea păcatelor popii Naneș și ale lui Teofil zugravul".
Categoria: Articole
Cautare:
Cea mai veche pisanie ortodoxă din țara
Vizualizari: 224
Id: 31215
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.