Oare nu este îndeajuns a şti că Hristos a înviat? La ce bun să se chinuie cineva cu întrebarea: „Cum a înviat?” Întrebarea voastră vine, însă, din dragoste şi entuziasm, iar nu, nicidecum, din îndoială; ca atare, îmi este dragă şi această întrebare a voastră, dragii mei.
Aşa cum soarele răsare în Asia dintr-o dată, şi ziua ia locul nopţii. Aşa cum apăsaţi întrerupătorul electric într-o cameră cufundată în întuneric, şi dintr-o dată s-a făcut lumină, într-un chip asemănător a fost şi Învierea Domnului din moarte la viaţă. Pe tăcute şi într-o clipă.
Sau tot mai întrebaţi plini de curiozitate: „Cum?” Cred că aşa cum la începutul facerii lumii s-a arătat lumina în întunericul de obşte. Oamenii groşi la minte gândesc: „Cum o fi fost fabrica aceea grozavă care a făcut lumină în lume? Şi ce maşini or fi fost în fabrica aia? Şi câte milioane de cai-putere şi elefanţi-putere au trebuit pentru a pune în mişcare maşinile acelea?” Nici o fabrică, nici o maşină, nici un fel de puteri, nici milioane de ani; în general, nici o sforţare, ci numai un cuvânt puternic, şi lumina s-a arătat şi a umplut întreaga lume. Şi a zis Dumnezeu: „Să fie lumină”; şi a fost lumină. Nici nu a fost spus un cuvânt care să se audă, ci a fost doar gândit: fiindcă gândul lui Dumnezeu şi cuvântul Lui sunt totuna. Şi a gândit Dumnezeu: „Să fie lumină”; şi a fost lumina. Deci, pe tăcute şi într-o clipă.
Aşa a fost şi învierea lui Hristos. Aşa s-a arătat această nouă lumină, care a făcut să strălucească oamenilor cu judecată lumina duhovnicească. Aşa cum acea lumină cosmică universală a descoperit tuturor ochilor lumea aceasta, fizică, şi lumina învierii Domnului a descoperit oamenilor cu judecată lumea cealaltă, duhovnicească, sălaşul duhurilor nemuritoare. Ca atare, această lumină nu este câtuşi de puţin mai mică decât cea dintâi. Atât una, cât şi cealaltă s-au arătat pe tăcute şi într-o clipă, după atotputernica voie a Făcătorului, după atot-înţeleptul Lui plan, după negrăita Lui milă şi dragoste.
Aţi auzit că oamenii dăruiţi fac lucruri mari şi geniale cu o uşurinţă şi repeziciune minunată. Cu atât mai mult Dătătorul tuturor darurilor, Făcătorul tuturor geniilor! Oare nu aţi citit cu ce uşurinţă şi repeziciune a înviat Domnul pe fiica lui Iair şi pe fiul văduvei din Nain? Şi pe Lazăr în Betania? A zis un cuvânt - şi s-a făcut! Fiindcă la Dumnezeu are putere tot ce spune, chiar şi ce gândeşte. Aşa S-a înviat Hristos şi pe Sine. Ba încă mai uşor şi mai repede. Şi fără cuvinte.
Iar acum vă rog, dragi copii, de vreme ce ştiţi că Domnul a înviat, îndeletniciţi-vă mai mult cu întrebarea cum veţi face şi voi să meritaţi învierea. Ca El să vă învie şi pe voi. Fiindcă El S-a înviat pe Sine pentru voi, ca să dea încredinţare că şi voi o să înviaţi prin El şi să fiţi asemenea Lui în slavă şi frumuseţe veşnică. Închinaţi-vă, aşadar, Domnului înviat, şi cântaţi-I cântarea de dimineaţă: Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule,/ Îngerii o laudă în ceruri, / Şi pe noi pe pământ ne învredniceşte / Cu inimă curată să Te slăvim!
(Episcop Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, vol. 1, Editura Sophia, Bucureşti, 2002, pp. 139-141)
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Unei familii evlavioase care intreaba cum a inviat Hristos
Vizualizari: 764
Id: 7210
Imagine:
Share:
De ce ura si vrajba?
Despre intelesul cuvintelor Sfantul Apostol Pavel: „Rascumparati vremea!”
Dorinta Maicii Domnului a fost ca Domnul Hristos sa fie pus in atentia oamenilor
Unui om care, la vremea rugaciunii uneori se simte renascut si transfigurat
Sfanta Scriptura, ieri si azi...
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.