A fost întemeietorul sfintei mănăstiri aghiorite a Ivirilor. De origine era din neamul ivirilor, Ioan Barasbatse în lume, din orașul Artanoutsi. Fiu al unei familii slăvite, avea titlul de curopalates[1] și era sfetnic al guvernatorului Iviriei, David. După căsătoria lui a părăsit lumea și s-a însingurat în diferite locuri, sfârșind în Athos în anul 965, unde a devenit apropiat prieten și ucenic de chilie al Sfântului Athanasie al Marii Lavre. Prețuirea de care se bucura la Sfântul Athanasie era atât de mare, încât în testamentul său acesta l-a lăsat epitrop al Lavrei. Cu binecuvântarea Sfântului Athanasie a zidit sfânta mănăstire a Ivirilor în care ruda lui, comandantul Ioan Tornikios a adus multe daruri. De asemenea, Împăratul Vasile al II-lea, biruitorul bulgarilor, i-a arătat neîncetată bunăvoință, ca să devină loc de închinăciune al lui Dumnezeu pentru multe veacuri pentru nobilii iviri și greci.
Pomenirea cuviosului Ioan se cinstește împreună cu fiul lui, Cuviosul Eftimie, și nepotul lui Gheorghie pe 13 mai. Icoane ale lui se păstrează în mănăstirea lui.
(Moise Aghioritul, Sfinții Sfântului Munte, Editura Mygdonia, Karyes, Sfântul Munte, 2008, p. 139)
[1] Îngrijitor de palat, din lat. cura palatii, cel care avea în grijă menținerea palatului.
Viața Cuviosului Gavriil Ivirul (sec. XI)
Gavriil monahul ivir din Svitogorsk se distingea prin asprimea vieții lui și prin simplitate. Vara se retrăgea pe piscurile munților din jur în locuri neumblate și sălbatice, în peștera care se păstrează până astăzi mai sus de mănăstirea Iviron, iar iarna se retrăgea pe țărm sau în împrejurimile mănăstirii. Hainele lui erau de păr și singura lui băutură era apa.
Cuviosului i s-a arătat Născătoarea de Dumnezeu și i-a poruncit să coboare pe țărm și să ia icoana ei din mare. Ascultând de glasul Maicii Domnului a pășit pe valuri ca pe uscat și a adus în mănăstire icoana făcătoare de minuni cea numită Portaitissa (Portărița), fiindcă a fost pusă la poarta mănăstirii ca portar și străjuitoare, dar și laudă a întregului Munte Athos, sprijin și nădejde. Aceeași Măicuță a Domnului i-a făgăduit cuviosului: „Vă dau vouă semn, cât timp veți vedea icoana mea în mănăstire harul și mila Fiului meu să nu lipsească de la voi”.
Cuviosul Gavriil și-a încheiat viața lui în pace (1028) și pomenirea lui se prăznuiește odată cu ctitorii cuvioși iviri pe 13 Mai. În peștera nevoințelor lui s-a ridicat o bisericuță în cinstea lui (1985) Un Cuvânt de laudă către cuvios a fost alcătuit de un monah ivirit la începuturile veacului al 19-lea.
(Moise Aghioritul, Sfinţii Sfântului Munte, Editura Mygdonia, Karyes, Sfântul Munte, 2008, pp. 179-184)
Traducere: Maria Botez
Categoria: Articole
Cautare:
Viața Cuviosului Ioan Ivirul - 13 mai
Vizualizari: 84
Id: 30954
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Semnificatia zilelor din Saptamana Mare - Pr Teofil Paraian
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.