Iată de ce Sfinţii Părinţi, cu dreaptă socoteală pun spre alegere înaintea celor ce ies din lume către călugărie, vrând să slujească lui Hristos, aceste două rânduieli ale vieţii monahale, adică petrecerea cu unul sau cu doi sau viaţa de obşte: ori [vieţuirea] cea dintâi, ca una, cum s-a zis [mai sus], mai lesnicioasă, ori pe cea de-a doua, cea răbdătoare de chinuri, pentru ca şi îndoită cunună să primească de la Dumnezeu în Ziua dreptei răsplătiri, potrivit faptelor, după cuvântul Scărarului.
Iar pentru a treia rânduială, adică a pustiei, Sfinţii Părinţi nu poruncesc deloc, nici nu-i sfătuiesc să o aleagă pe începătorii care abia ies din lume. Şi aceasta din pricină că ei asemuiesc viaţa pusnicească răstignirii lui Hristos pe Cruce, iar viaţa de obşte cu patimile Lui, pe care le-a răbdat mai înainte de Cruce pentru mântuirea noastră. Deci, precum Hristos Mântuitorul nostru şi Puitorul de nevoinţă al mântuirii noastre prin preacinstita Lui vieţuire în lume nu ne-a pus nouă mai întâi drept chip şi model pentru felul în care I-a plăcut lui Dumnezeu răstignirea pe Cruce, [şi abia] apoi prealăudatele patimi pe care le-a răbdat, ci mai întâi patimile şi apoi Crucea, tot aşa şi Sfinţii Părinţi, asemenea Domnului, poruncesc celui ce vrea să placă lui Dumnezeu în călugărie ca mai întâi să înceapă a trăi în viaţa de obşte, care este în chipul patimilor lui Hristos, şi să sufere în ea împreună cu Hristos prin tăierea desăvârşită a voii şi părerii sale, în necinste, ocară, batjocură şi în tot felul de ispitire, până ce se va arăta fără prihană în smerenie.
Adică toate aceste ispitiri să le rabde cu mare şi negrăită bucurie, dorindu-le în tot ceasul ca pe o băutură cerească. Iar pe cei ce-l ispitesc pe el, să-i aibă ca pe nişte mari făcători de bine ai săi şi mijlocitori ai mântuirii sale, punându-se pe sine sub picioarele tuturor ca nişte praf şi cenuşă şi socotindu-se din tot sufletul nevrednic de împreună-vieţuirea cu ei şi de a privi în faţa cuiva. Şi astfel, în vreme îndelungată şi prin adâncă smerenie câştigată în viaţa de obşte prin împărăteasa faptelor bune, adică de trei ori fericita ascultare, i se va aprinde în sufletul lui cel fericit văpaia dragostei lui Dumnezeu cea negrăită, şi nu va mai putea fi şi cu Dumnezeu, şi cu oamenii, după cum zice Sfântul Arsenie. Deci unul ca acesta, cu sfatul Părinţilor, poate să iasă la pustie, care este închipuirea răstignirii lui Hristos pe Cruce, ca să se omoare desăvârşit faţă de întreaga lume şi să se răstignească împreună cu Hristos. Şi unui asemenea ostaş iscusit şi adevărat al lui Hristos, care s-a deprins mai dinainte între mulţii ostaşi ai lui Hristos să se lupte cu meşteşug, cu arme duhovniceşti, împotriva vrăjmaşilor celor nevăzuţi, când iese singur la luptă, Însuşi Dumnezeu îi ajută să facă biruinţă preaslăvită asupra vrăjmaşilor săi. Iar apoi îl încununează cu darurile Sale cele dumnezeieşti şi negrăite, ca pe un desăvârşit plăcut şi pătimitor al Său, care s-a nevoit după lege. Şi unuia ca acesta pustia i se face sporire a dragostei celei dumnezeieşti, că se învredniceşte a fi cu totul în Dumnezeu şi Dumnezeu întru el.
(Sfântul Paisie de la Neamț, Cuvinte și scrisori duhovnicești vol. 2, Editura Doxologia, Iași, 2010, pp. 142-143)
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.
Categoria: Articole
Cautare:
Viata de obste din manastire se aseamana cu patimile lui Hristos
Vizualizari: 792
Id: 13302
Imagine:
Share:
Credinta si necredinta
„Mergi, arunca puterea ta in praf inaintea lui Dumnezeu, si vei afla odihna"
Incredintarea in voia lui Dumnezeu
Nu este cu putinta a primi izbanda asupra poftei, fara acoperamant de la Domnul
Binecuvantati sunt cei ce cauta pe Cel iubit!
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.