Veşnicia este continuarea neîntreruptă şi nesfârşită a existenţei. Omul, primind viaţa în sânul mamei, intră în veşnicie. Izvorul vieţii este Dumnezeu: „Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede întru Mine, de va şi muri, viu va fi" (Ioan 11, 25), ne învaţă Domnul nostru Iisus Hristos. Viaţa sufletului este unirea sa cu Dumnezeu; prin urmare, fără Dumnezeu, sufletul n-are viaţă, el este mort. Trupul este viu cândeste locuit de suflet, sufletul este viu cândeste locuit de duhul Lui Dumnezeu. Moartea trupului este despărţirea sa de suflet, moartea sufletului este depărtarea sa de harul dumnezeiesc. Astfel, un trup viu poate fi locuit de un suflet viu, sau de un suflet mort. Starea sufletului de dincolo de mormânt este aceeaşi cu cea din vremea vieţuirii pământeşti - spre viaţă sau spre moarte.
Viaţa întru Dumnezeu şi harul Său pe pământ este începutul fericirii veşnice, iar viaţa fără Dumnezeu şi fără harul Lui pe pământ este începutul suferinţelor veşnice ale iadului. Astfel, viitorul nostru este strâns legat cu prezentul, el este expresia văzută a legăturii şi a comuniunii celor vii cu cei adormiţi.
Viaţa celor ce se ostenesc să fie plăcuţi Lui Dumnezeu poartă întipărirea unirii lor şi a legăturii lor cu lumea de dincolo de mormânt. Viitorul nostru atârnă de prezent. Credinţa care uneşte prezentul cu viitorul, omenescul cu dumnezeiescul, naşte pe pământ îngeri pământeşti şi oameni cereşti, iar lipsa credinţei, a evlaviei, naşte morţi ce sunt vii doar cu trupul. Cel ce a înviat în duhul Lui Dumnezeu pe pământ, a înviat pentru veşnicie, pe când cel ce sa depărtat de la duhul lui Dumnezeu pe pământ, a murit pentru veşnicie.
(Părintele Mitrofan, Viața repausaților noștri și viața noastră după moarte, Editura Credința Strămoșească, Petru Vodă – Neamț, 2010, pp. 67-68)
Categoria: Articole
Cautare:
Viata fara Dumnezeu si fara harul Lui pe pamant este inceputul suferintelor vesnice ale iadului
Vizualizari: 682
Id: 15272
Imagine:
Share:
„Vesnica pomenire!”
Ce înseamnă literele IC XC / NI KA ?
Reguli pentru crestinii care merg duminica la Biserica
Cum trebuie sa se incheie fiecare rugaciune crestina?
Pietism, zelotism, intelectualism, hipercriticism
Usa pocaintei
Ce urăm de zilele sfinților?
L-am rugat pe Dumnezeu
Puterea celor 40 de liturghii si parastase
Text
-
Calendar ortodox
Cântări și pricesne
Cărți epub
Cărți epub rusă
Cărți online
Cărți pdf
Evanghelii duminicale
Articole
Rugăciuni
Slujbe și rânduieli
Versuri colinde
Viețile Sfinților
-
Predici
Părinți duhovnicești
Rugăciuni
Cântări bisericești
Slujbe
Cărți
Colinde
Arhivă emisiuni radio
Video Software
Căutare avansată
webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @)
Facebook:
facebook.com/
resurseortodoxero
Youtube: youtube.com/@resurse-ortodoxe
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.